ΑΚΙΓΔΥ Συσπειρώσεις: Το κτηριακό πρόβλημα του ΥΠΑΑΤ είναι αποτέλεσμα της λιτότητας και της φτώχειας

Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε ρατσιστικό παραλήρημα

Η πρόσφατη αιματηρή συμπλοκή στη Μενάνδρου, με πιστόλια και μαχαίρια, με θανάτους και τραυματισμούς ανθρώπων, καταδεικνύει την τραγική εγκατάλειψη της περιοχής, αλλά και των κατοίκων της (ντόπιων και μεταναστών).

Οι πολιτικές της διαρκούς λιτότητας και των μνημονιακών μέτρων που έχουν παραμείνει ενεργά, ρημάζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Ακόμα χειρότερα για τους φτωχούς των φτωχών που ζουν ή/και εργάζονται στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπως η Ομόνοια, η Βάθη κ.ά.

Το ΥΠΑΑΤ έχει αρκετά κτίρια σε περιοχές παρατημένες συνειδητά από το κράτος. Τα κτίρια στα οποία περνάμε τουλάχιστον 8 ώρες από τη ζωή μας, καθημερινά, δουλεύοντας, παρουσιάζουν πάρα πολλά προβλήματα, μέσα κι έξω, κάτι που είναι γνωστό, λόγω των κινητοποιήσεών μας, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Κατ’ επανάληψη έχουν απευθυνθεί τα σωματεία μας σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες ανεξαιρέτως, για την αναβάθμιση των υποδομών στις οποίες δουλεύουμε και ποτέ δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Καμιά ηγεσία δεν βρίσκει κτίριο για να μεταφερθούμε όλοι οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες μας, κάτι που θα διευκόλυνε και τη δουλειά και τη ζωή μας.

Η αναζήτηση κτιρίου για τη μετακόμιση του Υπουργείου μας γίνεται τα τελευταία, μνημονιακά, χρόνια σε αυτά που διαθέτουν οι τράπεζες κυρίως, αφού σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του Δημοσίου έχει παραδοθεί από τους ιδιώτες. Κορυφαίο και αλησμόνητο παράδειγμα είναι η μεταφορά της ογκώδους περιουσίας της Αγροτικής Τράπεζας, στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ως χάρισμα. Ωστόσο, το ίδιο το Υπουργείο μας διαθέτει (;), διέθετε περιουσία, η οποία δεν αναφέρεται πουθενά ως πηγή λύσης του στεγαστικού μας προβλήματος.

Οι ανάγκες των εργαζομένων της χώρας αντιμετωπίζονται ως «περιττό κόστος» και δεν καλύπτονται συνειδητά, προκειμένου όλο και μεγαλύτερα ποσά να ρέουν προς τους ήδη πλούσιους (βλέπε ελάφρυνση φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, πορεία προς κατάργηση του «μη μισθολογικού κόστους», στο πρόσφατο ασφαλιστικό και άλλα πολλά).

Παράλληλα, αμύθητα ποσά ξοδεύονται για πολεμικούς εξοπλισμούς. Κοιτάξτε τα νούμερα: τα 12 αεροσκάφη F-35, που σκοπεύει να παραγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα αφαιρέσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η κάθε φρεγάτα του Μακρόν στοιχίζει μίνιμουμ 1,5 δισ. ευρώ. Γι΄ αυτό δεν υπάρχουν χρήματα για τις δικές μας ανάγκες, ακόμα και με την αύξηση της δικής μας φορολογίας και την εξαφάνιση των συντάξεων και του εφάπαξ μας!

Είναι προφανές ότι αν δεν διεκδικήσουμε με δυναμικό κι επίμονο τρόπο λεφτά για τις ανάγκες μας, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δεν πρόκειται να…συγκινηθούν και να φροντίσουν, ούτε καν για την ασφάλειά μας.

Είναι επιτακτικό ζήτημα η μετακόμισή μας από τα κτίρια του ΥΠΑΑΤ που δεν τηρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας, εσωτερικά, πρωτίστως! Κινδυνεύουμε από τις περικοπές και την υποχρηματοδότηση!

Το ότι τα κτίριά μας βρίσκονται σε μια περιοχή όπου ζουν άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες δεν σημαίνει ότι εμείς, ως εργαζόμενοι, θα κερδίσουμε κάτι αν τα βάλουμε με αυτούς.

Ο ρατσισμός δεν είναι λύση!

Γι’ αυτό, ως παράταξη, δεν θα μπούμε στο «παιχνίδι» που λέει ότι τα προβλήματα στη γειτονιά και τη ζωή μας τα δημιουργούν οι «αλλοδαποί».

Ούτε θα ζητήσουμε να μας συνοδεύουν κλούβες κι αστυνομικοί στο σπίτι και τη δουλειά μας, οι ίδιοι αστυνομικοί που καταστέλλουν με βία και χημικά τις εργατικές διαμαρτυρίες μας.

Στην κυβέρνηση και σε κάθε πρόθυμο που θέλει να μεταθέτει τις ευθύνες για την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών μας και την εγκατάλειψη των φτωχών γειτονιών μας, στους μετανάστες και τους απόκληρους της ζωής (άστεγους, εξαρτημένους, ανήμπορους ανθρώπους) θα σταθούμε απέναντι και θα θυμίζουμε ότι λεφτά για να ζήσουμε όλοι αξιοπρεπώς υπάρχουν, αλλά η πολιτική επιλογή τους είναι να κατευθύνονται στην υπερπολυτελή διαβίωση των λίγων.


Ανακοίνωση ΠΟΓΕΔΥ για τα γεγονότα με τις αιματηρές συμπλοκές στη Μενάνδρου

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, η Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια Σωματεία καταδικάζουν την αδράνεια και την ολιγωρία των παραγόντων του Υπ.Α.Α.Τ. σε ότι έχει να κάνει με το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο αυτό. Η χθεσινή αιματηρή συμπλοκή αλλοδαπών κακοποιών, μέρα μεσημέρι, μερικά μέτρα από την είσοδο του ουσιαστικά αφύλακτου κτηρίου της Μενάνδρου έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες περιστατικά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου. Οι τριτοκοσμικές συνθήκες στην περιοχή με ναρκωτικά, πορνεία, λαθραία προϊόντα, παράνομα τζαμιά και διάφορες άλλες έκνομες δραστηριότητες έρχεται να προστεθεί στις άθλιες συνθήκες εργασίας στο εσωτερικό των κτηρίων τα οποία παραμένουν ασυντήρητα επί σειρά ετών.

Καλούμε τον Υπουργό Υπ.Α.Α.Τ. σε άμεσο διάλογο. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων του Υπ.Α.Α.Τ. απαιτώντας συμμόρφωση με την εργατική νομοθεσία την εφαρμογή της οποίας ζητούν και από το τελευταίο περίπτερο. Οι Γεωτεχνικοί σε όλα τα κτήρια του Υπ.Α.Α.Τ. δίνουν καθημερινό αγώνα για να γυρίσουν ασφαλείς στις οικογένειές τους και για να παρέχουν έργο που μόνο αντάξιο των άθλιων κτηρίων που εργάζονται δεν είναι.

Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. θα έρθει στο τραπέζι με προτάσεις. Η εξοικονόμηση πόρων που εισπράττουν οι Γεωτεχνικοί από ανταποδοτικά που καταλήγουν στο Γενικό Λογιστήριο δεν μπορεί να αποτελεί πολιτική στόχευση σε βάρος της ποιότητας της δουλειάς των εργαζομένων. Επειδή λεφτά υπάρχουν απαιτούμε να δοθεί λύση στο στεγαστικό, τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπ.Α.Α.Τ., όσο και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες. Σε διαφορετική περίπτωση η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Επιστολή Συλλόγου υπ. Γεωργίας προς Βορίδη: Ασφάλεια των εργαζομένων στο κτίριο του ΥΠΑΑΤ επί της Μενάνδρου 22

Με αφορμή την αιματηρή συμπλοκή που συνέβη σήμερα για ακόμη μία φορά έξω από το κτίριο της Μενάνδρου 22, κατά την οποία έπεσαν και πυροβολισμοί, ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ για πολλοστή φορά στο θέμα της ασφάλειας των συναδέλφων που εργάζονται στο εν λόγο κτίριο.

Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο περιστατικό που συμβαίνει στην περιοχή.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ότι πέρσι σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 10/1-2-2019 ανακοίνωση του Συλλόγου μας, οι συνάδελφοί μας στο κτίριο της Μενάνδρου 22 βρέθηκαν θεατές πάλι στο ίδιο σκηνικό. Σε αυτό προσθέτουμε και όλες τις άλλες ανακοινώσεις μας και παρεμβάσεις μας για το εν λόγω κτίριο, τις οποίες σας έχουμε κοινοποιήσει.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ.

Οφείλουμε να τονίσουμε με μεγάλη ανησυχία ότι το περιστατικό συνέβη εν ώρα εργασίας και ενώ στο κτίριο βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται συνάδελφοι, οι οποίοι από θαύμα δε βρέθηκαν στο επίκεντρο της συμπλοκής με απρόβλεπτες συνέπειες, τη στιγμή που στο κτίριο δεν υπάρχει καμιά άλλη διέξοδος διαφυγής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και από αυτήν την πολιτική ηγεσία, όπως και από τις προηγούμενες, να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων κατά την προσέλευση, την αποχώρηση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου και να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας στο κτίριο της Μενάνδρου.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ για ακόμη μία φορά ότι σε αντίθετη περίπτωση η πολιτική ηγεσία θα φέρει την απόλυτη ουσιαστική και ηθική ευθύνη για οποιοδήποτε συμβάν σε βάρος των συναδέλφων, που με μαθηματική ακρίβεια θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα.

Ο Σύλλογος θα παρακολουθήσει το θέμα και θα παρέμβει με οποιοδήποτε μέσο κρίνει για την άμεση επίλυση του.