18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπό σύσταση 5 νέα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης μέχρι τον Απρίλιο

Πρόσφατα

Έντονες είναι οι διεργασίες στον χώρο της επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας, με τουλάχιστον 5 νέα Ταμεία να βρίσκονται στον προθάλαμο του υπουργείου Εργασίας, και για την ακρίβεια να δρομολογούνται για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανέφερε εξάλλου, ο επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), Χρήστος Νούνης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε την επικείμενη κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της δεύτερης ευρωπαϊκής οδηγίας (IORP II) για τα επαγγελματικά ταμεία (ΤΕΑ).

Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη χώρα μας, λειτουργούν 23 ΤΕΑ, με συνολικό ενεργητικό που προσεγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ, ή σε ποσοστό επί του ΑΕΠ μόλις 0,84%.

Επίσης 19 ταμεία προαιρετικής ασφάλισης και 4 υποχρεωτικής τα οποία καλύπτουν 157.000 εργαζόμενους. Το δε ποσοστό των ενεργών ασφαλισμένων σε ΤΕΑ, επί του συνόλου των απασχολούμενων, ανέρχεται στο 4,1%.

Σε αυτό, εξάλλου, στη δημιουργία ΤΕΑ δηλαδή, βοηθά υπέρ το δέον και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (σ.σ.; μην ξεχνάμε πως το συμπεριέλαβε στην παράταση μέχρι το τέλος του 2020 της ΕΣΣΕ του 2018), που σήμερα μέσα από ένα Συνέδριο μιας ημέρας (σ.σ.: στις 25 Φλεβάρη) προσπαθεί να κρατήσει τις καρέκλες της και να αυτοδιαιωνιστεί στην «ηγεσία» του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Η ΓΣΕΕ, αντί να αγωνίζεται για την επαναφορά του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και για την ανατροπή όλων των μνημονιακών νόμων, ώστε να αποκατασταθούν οι απώλειες των συνταξιούχων και να τους επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα από τις συντάξεις τους, απεμπολεί αυτά τα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και υιοθετεί ένα σύστημα που για το μόνο που θα είναι σίγουροι οι εργαζόμενοι θα είναι οι κρατήσεις που θα καταβάλλουν, αφού το σύστημα θα είναι κεφαλαιοποιητικό και οι παροχές θα εξαρτιόνται από τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται στην ελεύθερη αγορά και στο χρηματιστήριο», σημείωνε το ΜΕΤΑ, σε σχετική του ανακοίνωση.

Η «εργατική» πλευρά, λοιπόν, γίνεται «λαγός» των εργοδοτών και πλασιέ του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες πατώντας πάνω στην αγωνία και την ανασφάλεια των εργαζομένων, θέλουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους και στη «μεταμνημονιακή» περίοδο. Αν συνδυαστεί και με την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση, εύκολα καταλαβαίνει κανείς το γιατί: διότι… λεφτά υπάρχουν, αλλά για το κεφάλαιο και τους «επενδυτές», που ετοιμάζονται να ξανακάνουν πάρτι με τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η αναφορά του επικεφαλής της ΕΛΕΤΕΑ, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η συμπληρωματική, κεφαλαιοποιητική συνταξιοδοτική αποταμίευση και να καθιερωθεί ένας ισορροπημένος συνδυασμός κρατικού και ιδιωτικού συστήματος ασφάλισης, που θα εστιάζει στην ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης (ΤΕΑ) και θα υποστηρίζει, με κατάλληλα κίνητρα, την παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης (τρίτου πυλώνα).

Κάτι κρύβει αυτή η αναφορά: και αυτό που κρύβει είναι νέα αφαίμαξη των χρημάτων των ασφαλισμένων, νέα ληστεία στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Το είπε άλλωστε ωμά ο επικεφαλής της ΕΛΕΤΕΑ, Χρ. Νούνης: ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται πλέον έντονα, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στο θεσμό.


  • Στα ΤΕΑ, εξάλλου, έγινε εκτενής αναφορά κι από τον πρόεδρο της ΕΜΔΥΔΑΣ, Δημήτρη Πετρόπουλο, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης – ενημέρωσης που διοργάνωσε το ΜΕΤΑ, για το ασφαλιστικό Βρούτση, την περασμένη Πέμπτη – ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε τι ειπώθηκε από τους ομιλητές.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις