16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν την τροπολογία ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ

Πρόσφατα

Με τις θετικές ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων» (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις». Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την ψήφιση της τροπολογίας, η ΛΑΡΚΟ τίθεται σε «ειδική διαχείριση» με σκοπό πρωτίστως να μειωθούν κατά 25% οι μισθοί των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά η τροπολογία αναφέρει «με την ανάληψη των καθηκόντων του ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά στις διαφορετικές κατηγορίες του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ρήτρα ή όρο, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, συμφωνίας ή διαιτητικής απόφασης».

Μετά τη μείωση των μισθών και την καταγραφή της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, θα αρχίσει η διαδικασία πώλησης της εταιρείας. Η τροπολογία προβλέπει πως «ο διαχειριστής υποχρεούται να προβεί σε διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων της επιχείρησης (κλάδων) ή περιουσιακών της στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους».

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν προχωρήσει ήδη σε κινητοποιήσεις, έχοντας στο πλευρό τους πλήθος κόσμου, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, και προτίθενται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις.


Σημειώνεται ακόμα πως υπερψηφίστηκε απ’ την ολομέλεια της Βουλής, η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% τα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα και οι υπηρεσίες ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς.

Όπως αναφέρεται, μέχρι σήμερα, τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές 24% και 13%. Στην ίδια τροπολογία είχε ενταχθεί η πρόσληψη 123 υπαλλήλων (ΠΕ) στο υπουργείο Οικονομικών, ο ορισμός σε 60 έτη (από 50) της διάρκειας των συμβάσεων παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και 10 περιφερειακών λιμένων, η παροχή στο ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος σύναψης μίας ή περισσοτέρων συμβάσεων υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων κ.ά.. Η συγκεκριμένη τροπολογία έλαβε τις θετικές ψήφους της ΝΔ, τις αρνητικές των ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωση «παρών».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις