15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενημέρωση ΟΕΝΓΕ για τη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Πρόσφατα

Τη Δευτέρα 10/02/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ με τον Υφυπουργό Υγείας. Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

Προσλήψεις μόνιμων γιατρών

Για μία ακόμη φορά αναδείξαμε το πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και απαιτήσαμε να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι 940 θέσεις που επιτέλους, 8 μήνες μετά το «πάγωμά» τους προκηρύχθηκαν, είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν. Ενδεικτικά, για το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, προκηρύχθηκαν 21 θέσεις μόνιμων γιατρών τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού (με βάση τους κουτσουρεμένους οργανισμούς του 2012) είναι 150, το 2019 συνταξιοδοτήθηκαν 16 γιατροί και το 2020 θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 20. Η ίδια, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα χειρότερη κατάσταση, επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία και Κ.Υ της χώρας.

Για μια ακόμη φορά ακούσαμε αόριστες υποσχέσεις για χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων χωρίς ωστόσο να υπάρξει δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Κρατάμε «μικρό καλάθι». Τα ίδια ακούμε χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις.

Επικουρικοί

Επισημάναμε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Υγείας σε προηγούμενη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ, ότι δε θα απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός και ότι έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις, οι διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΔΥΠΕ, προφανώς καθ’ υπόδειξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, επιδόθηκαν στην «κοπτοραπτική», «κλάδεψαν» τα αιτήματα τμημάτων και κλινικών, με αποτέλεσμα να απειλείται η λειτουργία τους και οι συνάδελφοι επικουρικοί να είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι».

Ενημερώσαμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι διοικήσεις νοσοκομείων αλλά και υπηρεσιακοί αρμόδιοι του ίδιου του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζονται ότι πρέπει να έχει παρέλθει τουλάχιστον τρίμηνο από την λήξη της προηγούμενης σύμβασης μέχρι την επαναπρόσληψη και αρνούνται να προσλάβουν συναδέλφους επικουρικούς για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες επαναπρόσληψης από το αντίστοιχο νοσοκομείο και την αντίστοιχη ΥΠΕ. Ζητήσαμε να παρέμβει άμεσα και να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει και δεσμεύθηκε πως θα το κάνει.

Εκφράσαμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και επαναλάβαμε τη θέση της ΟΕΝΓΕ, για κατάργηση των σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας και για μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων επικουρικών.

Μισθολογικό

Απαιτήσαμε να αναπληρωθούν άμεσα οι μισθολογικές μας απώλειες και να επανέλθουν οι μισθοί μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. «Υπενθυμίσαμε» στον Υφυπουργό Υγείας ότι η 431/2018 απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις, είναι δεσμευτική για την πολιτεία. Άρα, όχι μόνο πρέπει άμεσα να επαναφέρουν τους μισθούς μας αλλά μας οφείλουν και αναδρομικά 2 ετών, δεδομένου ότι η κρίση του ΣτΕ έχει ισχύ από 28/2/2018.

Ο Υφυπουργός Υγείας έκανε σα να άκουγε για πρώτη φορά για την απόφαση του ΣτΕ και αναρωτήθηκε, προκαλώντας τη νοημοσύνη μας, αν το θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Υγείας ή του Υπουργείου Οικονομικών.

Καταλογισμός αστικής ευθύνης στους γιατρούς

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην καταλογίζονται στους γιατρούς του ΕΣΥ που δεν βαρύνονται με δόλο ή βαριά αμέλεια, αποζημιώσεις που επιδικάζονται σε βάρος των νοσοκομείων.

Εκπλήρωση υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα

Ζητήσαμε να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από 18/11/2013 (έναρξη εφαρμογής του νόμου), ώστε να αρθεί η προϋπόθεση εκπλήρωσης υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου για συμμετοχή στις εξετάσεις.

Και για αυτό ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί άμεσα λύση.

Μεταθέσεις γιατρών ΕΣΥ

Επαναδιατυπώσαμε τη θέση μας για επέκταση του δικαιώματος της μετάθεσης στους γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε άγονες περιοχές, και όχι μόνο σε άγονες περιοχές τύπου Α΄.

Επείγουσα Ιατρική

Καταθέσαμε για ακόμα μια φορά τις σχετικές θέσεις της ΟΕΝΓΕ και μεταφέραμε την δικαιολογημένη αγανάκτηση εκατοντάδων νοσοκομειακών γιατρών που υπηρετούν στα ΤΕΠ και στο ΕΚΑΒ οι οποίοι βλέπουν να απαξιώνονται από μια ολιγομελή ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών που αξιοποιεί τις απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

ΣΔΙΤ

Εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στο διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης της ΝΔ για την προώθηση των ΣΔΙΤ στο χώρο της υγείας και την μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ξεκαθαρίσαμε ότι θα μας βρουν απέναντί τους αν επιχειρήσουν να προχωρήσουν στην μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε ΝΠΙΔ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι για όλα όσα δεν υπήρξε δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας, είναι μονόδρομος η αγωνιστική επίλυση των προβλημάτων, η συνέχιση της διεκδίκησης των αιτημάτων μας μέχρι την ικανοποίηση τους, η ανυποχώρητη, ενωτική, μαζική συσπείρωση όλων μας στις Ενώσεις και στην Ομοσπονδία, για να μπορούμε να στεκόμαστε αξιόμαχα απέναντι σε κάθε αντεργατική πολιτική.

Όσο αποφασισμένη και αν είναι η κυβέρνηση να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας, άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε και εμείς να τους μπλοκάρουμε, να βάλουμε εμπόδια, να τους σταματήσουμε, να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αξίζουν, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των δικών μας και των ασθενών μας.

Η ματαίωση της ημερίδας του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ χάρη στην αποφασιστική μας παρέμβαση έστειλε ηχηρό μήνυμα. Αυτό ξεκαθαρίσαμε και στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας. Σε κάθε τους βήμα θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Μπορούμε να ματαιώσουμε τα σχέδια τους.

Πρώτος αγωνιστικός σταθμός η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 18 Φλεβάρη ενάντια στο νέο έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις