Ο Δ. Ξηρομέρου επαναδημοτικοποιεί την καθαριότητα, ο Δ. Χερσονήσου αυξάνει τα βάρη στους δημότες για τον ιδιώτη

Το ergasianet.gr, προσφάτως, αναφέρθηκε στο Δήμο Ξηρομέρου, ο οποίος αποφάσισε να διώξει τον ιδιώτη από την καθαριότητα, διότι στοίχιζε 50% περισσότερο από ό,τι να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων με το προσωπικό του δήμου (εδώ, αναλυτικότερα). Φυσικά, αυτό σημαίνει και ελάφρυνση στην τσέπη του πολίτη, αφού το κόστος του ιδιώτη το πληρώνει αυτός μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Στην αντίπερα όχθη, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται ο Δήμος Χερσονήσου, στην Κρήτη, και με τη νέα δημοτική Αρχή, αυτή του Γιάννη Σέγκου, παρότι ως αντιπολίτευση… απέτασσε τον ιδιώτη στην καθαριότητα.

Είναι, δε χαρακτηριστικό ότι η νέα δημοτική Αρχή Σέγκου, βασιζόμενη στις μελέτες της προηγούμενης, έχει δρομολογήσει την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία του τομέα της Καθαριότητας, αυξάνοντας μάλιστα το κόστος για τον δήμο κατά 900.000 ευρώ το χρόνο:

  • σύμφωνα με την προηγούμενη δημοτική Αρχή Μαστοράκη και τις μελέτες της, το κόστος για το δήμο θα ήταν περίπου 3,2 εκατ. ευρώ το χρόνο (Δεκέμβρης 2018),

  • η σημερινή δημοτική Αρχή Σέγκου αυξάνει το κόστος στα 4,1 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με ίδια δεδομένα (έργο, κόστος εργαζομένων, μελέτες κλπ).

  • συμπερασματικά, στην πενταετία, από τα 16 εκατ. ευρώ της προηγούμενης σύμβασης, η νέα θα… απογειωθεί στα 20,5 εκατ. ευρώ!

Να σημειωθεί πως με βάση τη μελέτη του 2018, της προηγούμενης δημοτικής αρχής δηλαδή, οι χρησιμοποιούμενες τιμές για το μηνιαίο κόστος εργασίας που θα εισπράττει ο ιδιώτης εργολάβος με βάση τη μελέτη Σέγκου είναι αυξημένες κατά 35%.