ΕΑΣ Καισαριανής: Οι αυθαιρεσίες και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί να «κοπούν» μαχαίρι

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν» στο Δήμο Καισαριανής! Η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός καλά κρατούν. Τώρα το ρόλο του «κακού» ανέλαβε η ΓΓ του Δήμου κ. Χ. Πορίχη. Όσο ανέχεται, εγκρίνει και δεν παίρνει θέση η Δημοτική Αρχή, απέναντι στην απαξιωτική, αυταρχική και προσβλητική, προς τους συναδέλφους μας, συμπεριφορά της κ. Πορίχη, τότε η ευθύνη είναι δική της.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Η ΓΓ και η Δημοτική Αρχή, τελευταία, «τρώγονται» σχετικά με τα ρεπό που έχουν κάποιοι συνάδελφοι και, είτε αφήνονται υπονοούμενα για τη νομιμότητά τους, είτε απειλούν ότι θα περικοπούν. Καταρχάς, όπως έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, είμαστε αντίθετοι με την υπερωριακή εργασία και ζητάμε οι ανάγκες να καλύπτονται με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Όταν υπάρξει απρόβλεπτη και κατεπείγουσα ανάγκη, τότε το προσωπικό πρέπει να αμείβεται και όχι να παίρνει ρεπό. Τα ρεπό καταβάλλονται για εργασία του Σαββάτου και δίνονται την αμέσως επόμενη εβδομάδα, για να μην καταστρατηγείται το πενθήμερο εργασίας.

Η Δημοτική Αρχή όμως οφείλει να αναγνωρίσει όλα τα ρεπό που δόθηκαν στο παρελθόν, γιατί βεβαιώθηκαν από τους αρμοδίους και αντανακλούν πραγματική εργασία, να δρομολογηθεί η σταδιακή τους εξόφληση και από εδώ και πέρα να τηρηθεί η νομιμότητα και να γίνουν σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

2. Πληροφορηθήκαμε ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να μετατρέψει το χώρο των γραφείων διοίκησης τους Νομικού Προσώπου «Λεωνίδας Μανωλίδης», που βρίσκεται στο κτήριο του Α’ Παιδικού Σταθμού, σε Βρεφικό Σταθμό. Στην ανακοίνωσή μας αυτή δεν θα σταθούμε στο χωροταξικό, αν δηλ. είναι αυτός ο χώρος κατάλληλος ή όχι που και αυτό δεν το υποτιμάμε. Δεν μπορεί όμως να λειτουργεί ο Δήμος με το «Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν». Χωρίς απόφαση του ΔΣ και χωρίς συζήτηση με τους εργαζόμενους, στάλθηκε συνεργείο για να μεταφερθεί ο εξοπλισμός και να εκκενωθεί ο χώρος των γραφείων, για να φιλοξενηθούν μελλοντικά τα βρέφη, ενώ οι όποιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων αντιμετωπίσθηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και με απειλές για πειθαρχικά κλπ.

Προειδοποιούμε την Δημοτική Αρχή ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο και οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν ούτε απειλές, ούτε συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητά τους, ούτε θα ανεχτούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

3. Η ίδια αντιμετώπιση υπάρχει στους εργαζόμενους στα ΑΜΕΑ και στο ΚΕΠ. Στα ΑΜΕΑ γίνεται προσπάθεια αναζήτησης ευθύνης στους εργαζόμενους, γιατί διαμαρτυρήθηκαν, και δικαίως, οι γονείς και τα παιδιά, στην προσπάθεια που έγινε για να χρησιμοποιηθεί μέρους του κτηρίου για Βρεφικό Σταθμό και γιατί οι ίδιοι παρίσταντο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι έγινε κύριοι της διοίκησης; Αμφισβητείτε το δικαίωμα της έκφρασης της γνώμης και της διαμαρτυρίας;

Για το ΚΕΠ, δεν φτάνει μόνο το γεγονός ότι αυθαίρετα «διέταξαν» να ανοίξει, με αποτέλεσμα να μην παραβρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι του στην εκδήλωση κοπής της πίτας, όπως ήταν προγραμματισμένο και έγκαιρα γνωστοποιημένο, αλλά εξέφρασαν και τη δυσφορία τους και ασκούν εκβιασμούς στους εργαζόμενος, γιατί σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησαν όλοι οι εργαζόμενοι και πήγαν στην εργασία τους και γιατί επισημάνθηκε και καταγγέλθηκε το γεγονός αυτό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πίτας.

Οι εργαζόμενοι επίσης δέχονται συνεχείς απειλές και πιέσεις από τη ΓΓ του Δήμου για να λειτουργεί το ΚΕΠ, με τέτοιον τρόπο που είναι πρακτικά αδύνατον, λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν μπορεί να απειλούνται εργαζόμενοι να εργαστούν διπλοβάρδια, ακόμη και μόνοι τους και μάλιστα με σκαιό και απαράδεκτο τρόπο.

Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά πρέπει να «κοπεί» μαχαίρι. Οι εργαζόμενοι δεν είναι σκλάβοι και δεν εργάζονται στις φάμπρικες του 19ου αιώνα, ούτε βρισκόμαστε στην εποχή του Μεσαίωνα. Ταυτόχρονα αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι – εργαζόμενοι και υπηρεσιακά στελέχη – είναι ότι δεν πρέπει να ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητά τους.

Όσο αφορά την απουσία του σωματείου και τις ευθύνες της πλειοψηφίας (ΔΑΣ/ΠΑΜΕ),  επισημαίνουμε ότι ΤΩΡΑ πληρώνεται η ανοιχτή εργοδοτική τους στάση της τελευταίας πενταετίας. Αφού ανέχτηκαν παρόμοιες συμπεριφορές στο παρελθόν τώρα αδυνατούν να αντιδράσουν. Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, γιατί, όταν δεν αντιδρούμε σ’ αυτό που συμβαίνει δίπλα μας, τότε, όταν θα έρθει και η σειρά μας, δεν θα υπάρχει κανένας να μας υπερασπιστεί και να αντιδράσει για μας.


Καισαριανή Φλεβάρης 2020
Από την ΕΑΣ