«Ρεσάλτο στη Γαλέρα» για νέο ασφαλιστικό: Ο Βρούτσης προχωράει από εκεί που σταμάτησε ο Κατρούγκαλος

Από τη διακήρυξη της παράταξης «Ρεσάλτο στη Γαλέρα» για το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

resalto-galera-meta

Στην κατεύθυνση που χάραξαν οι αντιδραστικές αλλαγές του Νόμου Κατρούγκαλου κινούνται και οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλιστικές κλάσεις εισφορών εκ των οποίων θα επιλέγει ο ασφαλισμένος, και οι οποίες θα οδηγούν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές εισφορές. Η κατώτερη κλάση εισφοράς των 210 ευρώ το μήνα συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 19% για το 85% των «μη μισθωτών» (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όμως και οι «μπλοκάκηδες» μισθωτοί, σημαντικό τμήμα πλέον του συνολικού αριθμού εργαζομένων, καθώς το «μπλοκάκι» επεκτείνεται και σε κλάδους στους οποίους μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε).

Παράλληλα – και παρά τη μικρή αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης λόγω της απόφασης του ΣτΕ – οδηγούμαστε και επίσημα σε πολύ μικρές συντάξεις: στο 1ο επίπεδο για 40(!) χρόνια προκύπτει κύρια σύνταξη 715 ευρώ, ακόμα όμως και στο τελευταίο επίπεδο για 40 χρόνια προκύπτει μικτή κύρια σύνταξη περίπου 1300 ευρώ. Τη στιγμή που μετά από τα τόσα χρόνια της μνημονιακής επίθεσης στη δημόσια ασφάλιση έχει επιτευχθεί και η διάλυση της ασφαλιστικής συνείδησης, και μέσω της αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, ειδικά των νεότερων γενιών, η κυβέρνηση μέσω των αλλαγών που προωθεί στήνει το ιδανικότερο σκηνικό για να δημιουργήσει πελατεία για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, η είσοδος των οποίων έχει ήδη εξαγγελθεί, και διάφορα «επαγγελματικά ταμεία» ετοιμάζονται εδώ και καιρό.

Το βασικότερο όλων όμως, είναι ότι εμπεδώνεται η ανταποδοτική / κεφαλαιοποιητική λογική στο ασφαλιστικό σύστημα, που πέραν του ανοίγματος στην ιδιωτικοποίηση, δημιουργεί την αίσθηση ότι οι ασφαλισμένοι είναι «ατομικά υπεύθυνοι» για τις επιλογές τους (κλάσεις, δημόσια ή ιδιωτική ασφάλιση) και η ασφάλιση μετατρέπεται από κοινωνικό δικαίωμα σε «ατομική ευθύνη», την ώρα που ήδη πολλοί νέοι εργαζόμενοι έχουν διαμορφώσει την εικόνα ότι δύσκολα θα πάρουν σύνταξη ούτως ή άλλως.


Από τη διακήρυξη της παράταξης «Ρεσάλτο στη Γαλέρα» για το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας – ΕΔΩ το πλήρες κείμενο.