21.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΑΥΠΑ: Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης Υγειονομικής Περίθαλψης για όλους τους αιτούντες άσυλο

Προσφυγικό: Κατατέθηκε η τροπολογία για τις ΜΚΟ

Πρόσφατα

Την απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνούς προστασίας προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης εκδίδεται με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης κι ασφαλιστικής κάλυψης σε μετανάστες.

Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του ΠΑΑΥΠΑ. Αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σκοπός της Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι η αντικατάσταση του ΑΜΚΑ για αιτούντες ασύλου με έναν νέο αριθμό (ΠΑΑΥΠΑ) που, «αφενός, δε θα κουβαλά τις δομικές αδυναμίες του (ισοβιότητα, μη δυνατότητα απενεργοποίησης), αφετέρου θα καθιστά δυνατή διοικητικά την ταυτοποίηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και την αναζήτησή τους – με τρόπο τεκμηριωμένο – από σχετικά κονδύλια της Ε.Ε.».

Τι είναι ο ΠΑΑΥΠΑ

  • Ο ΠΑΑΥΠΑ είναι μοναδικός και αποδίδεται παράλληλα με το δελτίο πλήρους καταγραφής του αιτούντα, ενώ είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον αριθμό του δελτίου πλήρους καταγραφής.

  • Αποδίδεται στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασύλου, όπου και καταχωρείται η σχετική αίτηση περί διεθνούς προστασίας ή ασύλου, ταυτόχρονα με την κατάθεση της αίτησης περί διεθνούς προστασίας ή ασύλου και την έκδοση του σχετικού δελτίου.

  • Παραμένει ενεργός καθ’ όσο υπάρχει ενεργό δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας ή ασύλου, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια εξέτασης της αίτησης ασύλου.

  • Απενεργοποιείται μόνο όταν η αίτηση του ενδιαφερόμενου για διεθνή προστασία ή άσυλο γίνει αποδεκτή ή όταν απορριφθεί. Στην πρώτη περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία έκδοσης του σχετικού αριθμού.

  • Παρέχει άμεσα στον ενδιαφερόμενο πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ δίνει και δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας έξι μήνες μετά την αρχική αίτηση διεθνούς προστασίας ή ασύλου.

  • Μέχρι σήμερα, η Δημόσια Διοίκηση δεν μπορούσε να ταυτοποιήσει τις δαπάνες κι επιβαρύνσεις υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονταν με τους αιτούντες διεθνούς προστασίας ή ασύλου. Ως εκ τούτου, αδυνατούσε να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους που συνδέονταν με το προσφυγικό. Ο ΠΑΑΥΠΑ για πρώτη φορά θα μπορεί να τεκμηριώσει σχετικά εθνικά αιτήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο ΠΑΑΥΠΑ διαθέτει – σε αντίθεση με τον ΑΜΚΑ -δυνατότητα απενεργοποίησης, απαλείφει καθοριστικά τη δυνατότητα κατάχρησής του, ειδικά ως προς την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.


Προσφυγικό: Κατατέθηκε η τροπολογία για τις ΜΚΟ

Στο μεταξύ, στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής προσώπων που εμπλέκονται με τις ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα. Την είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Πολιτική Προστασία και προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τον ορισμό εθνικού συντονιστή για τις ΜΚΟ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις