Χατζηδάκης: Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Τι είπε για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ και ΛΑΡΚΟ

Για τις αποκρατικοποιήσεις που αφορούν το υπουργείο του, μίλησε στον «Θέμα 104,6» ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας: «Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, υπάρχουν δυο διαγωνισμοί που είναι στον αέρα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Για τον ΔΕΔΔΗΕ, ξεκινάει και αποφασίσαμε να πάμε στο 49%. Ότι κάνουμε συμβουλευόμαστε τους καλύτερους σύμβουλους της αγοράς. Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, εκτός από τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας, είναι μια αποθήκη για να αποθηκεύεται φυσικό αέριο σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, έχει πάει στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2010 και δεν έχει προχωρήσει. Θα γίνει διαγωνισμός».

Όσον αφορά στο θέμα της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, είπε ότι «όλες οι μονάδες θα κλείσουν έως το 2023, εκτός την Πτολεμαΐδα όπου θα πάει έως το 2028», ενώ σημείωσε ότι «θα ανακοινωθεί ένας ειδικός συντονιστής που θα έχει αρμοδιότητα το θέμα της απολιγνιτοποίησης». Μιλώντας για τον ΑΔΜΗΕ, ο υπουργός είπε ότι «γίνονται κινήσεις αλλά δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες». Αναφερόμενος στα ΕΛΠΕ, είπε ότι «η διαδικασία συνεχίζεται, ψάχνουμε να βρούμε την κατάλληλη ευκαιρία και τις κατάλληλες τιμές».

Για την ΛΑΡΚΟ, εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί τροπολογία. Όπως σημείωσε, «προσανατολιζόμαστε προς ένα καθεστώς ειδικής διαχείρισης, στη βάση νόμου του 2014. Θα πρέπει, όμως, να κάνουμε μια σειρά τροποποιήσεων, διότι το απίστευτο οικονομικό χάος που υπάρχει στη ΛΑΡΚΟ δεν μας διευκολύνει να βρούμε μια νομικά στέρεα λύση. Νομίζω, πάντως, ότι έχουμε καταλήξει και θα φέρουμε τροπολογία με το υπουργείο Οικονομικών για να εκκινήσει η διαδικασία και να εφαρμοστεί η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014, που προβλέπει τον διαχωρισμό των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας και τη διεξαγωγή δύο παράλληλων διαγωνισμών την ίδια ημέρα (για τα ορυχεία και για το εργοστάσιο), ώστε να υπάρξει ένας επενδυτής που θα συνάψει νέες συμβάσεις με τους εργαζομένους, αποφασίζοντας ο ίδιους ποιους και πόσους θα πάρει. Τεκμαίρεται, ωστόσο, ότι θα προσλάβει τους περισσότερους, λόγω της εμπειρίας που έχουν στην παραγωγή νικελίου».