ΦΣΘ: Ψεύδη Κικίλια και χάος με τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους τέως δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά να επέμβει άμεσα ο υπουργός Υγείας και με νέες δηλώσεις του «να αποκαταστήσει την αλήθεια», σχετικά με τη συμμετοχή στα φαρμακεία

farmakeio-farmakopoioi

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της χώρας μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στα ΜΜΕ για το θέμα του ΕΚΑΣ και των πολιτών που πλέον το έχουν απολέσει, καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, ο υπουργός ανέφερε πως για όσους ασφαλισμένους έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, όλα τα φάρμακά τους θα χορηγούνται εντελώς δωρεάν, ακόμα κι αν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα.

«Κάτι τέτοιο βεβαίως απέχει από την αλήθεια, καθώς ουδέποτε νομοθετήθηκε», τονίζει χαρακτηριστικά. «Αντίθετα αυτό που εξακολουθεί να ισχύει είναι πως όλοι οι πολίτες που έχουν για οποιοδήποτε λόγο μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τούς χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής», προσθέτει.

Συνεχίζοντας την καταγγελία του, ο ΦΣΘ τονίζει ότι οι ασφαλισμένοι παραπληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό και ήδη από σήμερα στα φαρμακεία διαμαρτύρονται έντονα και επιμένουν πως δεν πρέπει να πληρώσουν τίποτε, παρόλο που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τούς χρεώνει κανονικά την επιβάρυνση εάν επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο.

«Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να ανεχθούν αυτή τη στοχοποίησή τους. Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και όχι πρόχειρα. Επιβάλλεται λοιπόν να επέμβει άμεσα ο Υπουργός Υγείας και με νέες δηλώσεις του να αποκαταστήσει την αλήθεια, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τους φαρμακοποιούς που δέχονται όλη αυτή την πίεση και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων χωρίς να φταίνε καν οι ίδιοι», καταλήγει ο ΦΣΘ.