Σχέδιο νέας μείωσης εργοδοτικών εισφορών υγείας στο 4,5%

Στα«σκαριά» βρίσκεται μια πιο επιθετική μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων, πέραν εκείνης του 0,9% που προβλέπει για φέτος τον Ιούνιο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει δημοσιοποιήσει ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Πληροφορίες του capital.gr, αναφέρουν πως οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας προβλέπουν μείωση 2% έως κατά 4,55% των εργοδοτικών εισφορών υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 2021. Οι σχετικές, όμως, κατ’ αρχάς αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών» το νέο, τετραετές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για το 2020-2023.

Όχημα της σχεδιαζόμενης μεγάλης αυτής μείωσης θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του capital, «η θέσπιση ενός σταθερού, ανεξάρτητα από τις μικτές αποδοχές των μισθωτών, ασφαλίστρου υγείας γύρω στα 55 ευρώ/μήνα, όπως θα ισχύσει από φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα επιλέξουν την 1η ασφαλιστική κατηγορία εισφορών (155 ευρώ για κύρια σύνταξη, 55 ευρώ για υγεία)». Μάλιστα, «ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να αναλάβουν εξολοκλήρου οι ίδιοι οι μισθωτοί την καταβολή του ασφαλίστρου αυτού –όπως θα ισχύσει και για τους αυτασφαλισμένους επαγγελματίες– και έτσι όχι απλώς και μόνο θα ελαφρύνουν τους εργοδότες από το σχετικό κόστος, αλλά ακόμα και θα τους απαλλάξουν πλήρως από τις εισφορές υγείας του προσωπικού τους».

Το όφελος από μία τέτοια μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις θα ήταν έως και τετραπλάσιο σε σχέση με τη μείωση 0,9%, η οποία θα ισχύσει τον ερχόμενο Ιούνιο (και δεκαπλάσιο από τη μείωση 0,45% των εργοδοτικών εισφορών τον ίδιο μήνα). Και φυσικά, μεγάλη απώλεια για τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ.