Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία ΣΕΠΕ «Η Αθηνά» για νέο ασφαλιστικό Βρούτση

Παγιώνοντας τις μνημονιακές περικοπές και θωρακίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου, σε δρόμο ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης

Σκίτσο από ΚΥΡ

Μιλώντας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, οφείλουμε να σημειώσουμε πως διαδέχεται όλη τη βεντάλια των αντιασφαλιστικών νόμων τόσο της προμνημονιακής όσο και της μνημονιακής περιόδου. Στα μνημονιακά χρόνια, μετά και το νόμο Κατρούγκαλου, το ποσοστό «αναπλήρωσης» της σύνταξης έφτασε κάτω του 40% του συντάξιμου μισθού, ενώ προ μνημονίων ήταν στο 80%. Mε το τρίτο μνημόνιο, επίσης, αυξήθηκαν τα γενικά όρια ηλικίας στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς, ενώ διχοτομήθηκε η σύνταξη σε «εθνική» των 384 ευρώ και σε «ανταποδοτική», δηλαδή σχετιζόμενη με τις εισφορές και τα εργάσιμα χρόνια, με ανώτερο ποσοστό αναπλήρωσης το 43% στα 40 χρόνια δουλειάς. Τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται αυτόματα με βάση ψηφισμένη ρήτρα αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Με άλλη ρήτρα, της βιωσιμότητας των ταμείων, αίρεται η υποχρεωτικότητα καταβολής επικουρικών συντάξεων (αργότερα των κύριων) κι ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν ανέτρεψε τη μνημονιακή φιλοσοφία του νόμου Κατρούγκαλου (όρια ηλικίας, μεγάλες περικοπές, τριχοτόμηση σύνταξης σε εθνική – ανταποδοτική – προσωπική διαφορά), αλλά προχώρησε σε οριακές αποφάσεις «αντισυνταγματικότητας» ρυθμίσεων του νόμου, αφήνοντας παράθυρο βελτίωσης μόνο για λίγες υψηλές συντάξεις και προστατεύοντας τις κυβερνήσεις και τα κρατικά ταμεία από το αίτημα των αναδρομικών.

Το νομοσχέδιο Βρούτση, που κατατίθεται αυτές τις μέρες, συνοδεύεται από μία γιγάντια επικοινωνιακή επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας και «στρεψοδικίας» της σημερινής Κυβέρνησης έναντι των προεκλογικών δεσμεύσεων για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αποκατάσταση των κλεμμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει μάλιστα ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί τομή στο ασφαλιστικό σύστημα, κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα του και το κάνει βιώσιμο με ορίζοντα το 2070! Στην πραγματικότητα ούτε καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, ούτε πολύ περισσότερο τις ασφαλιστικές ανατροπές και τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας μνημονιακής δεκαετίας.

Αντίθετα, παγιώνει τις ανατροπές που έχουν συντελεστεί, αφού το μόνο που κάνει είναι μια οριακή προσαρμογή – συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ, γι’ αυτό και αυξάνει οριακά τα ποσοστά αναπλήρωσης, από τα 30 έως τα 40 χρόνια ασφάλισης. Διατηρεί τα ίδια ποσοστά μέχρι τα 30 και τα μειώνει για πάνω από 40 χρόνια, καθώς και τις περικοπές που έγιναν για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων και το πλαφόν των 1.300€. Δεν αποτελεί, λοιπόν, τομή και δε διασφαλίζει το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Τουναντίον, ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παγίωση των κύριων συντάξεων σε προνοιακά επίπεδα.

Τα συστημικά ΜΜΕ κι η κυβερνητική προπαγάνδα διαλαλούν ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν ουσιαστικές αυξήσεις. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού το νομοσχέδιο : α) Αυξάνει οριακά τα ποσοστά αναπλήρωσης μόνο σε όσους είναι ασφαλισμένοι 30 έως 40 χρόνια και κυρίως σ’ αυτούς που είναι πάνω από 35. Η πλειοψηφία αυτών όμως των συνταξιούχων, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το Μάιο του 2016, έχουν προσωπική διαφορά από 230 έως 300€ και επομένως κανένας δεν πρόκειται να πάρει αύξηση, γιατί οποιαδήποτε αύξηση προκύψει, θα αφαιρεθεί από την προσωπική διαφορά. Όποια αύξηση προκύψει για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 13.5.2016 (ν. Κατρούγκαλου) θα καταβληθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Και αυτοί θα είναι λίγοι. Για να υπάρχει μια εικόνα για τις αυξήσεις που υπόσχεται το νέο ασφαλιστικό και ο κ. Βρούτσης , ένας συνταξιούχος με 35 χρόνια υπηρεσίας και σύνταξη (καθαρή) 870€ με το ν. Κατρούγκαλου σε βάθος πενταετίας (!) θα πάρει περί τα 60 € μικτά. β) Καταργεί το επίδομα που δίνονταν ως-έστω κατ’ ευφημισμό-13η σύνταξη, άρα πολλοί συνταξιούχοι θα έχουν μείωση στις ετήσιες αποδοχές τους κι οι μηνιαίες αυξήσεις κάποιων θα μειωθούν ή θα μηδενιστούν. γ) Από τη στιγμή που δεν αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και δεν αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους που έχουν κάτω από 30 χρόνια ασφάλισης, στο μέλλον πολύ λίγοι συνταξιούχοι θα έχουν τόσα χρόνια συντάξιμο βίο, αφού υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας. Άρα τα ευνοϊκότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι για μια πολύ μικρή μερίδα συνταξιούχων. Να σημειωθεί ότι ειδικά στους νέους εκπαιδευτικούς που χτυπιούνται από την ανεργία και την ελαστική εργασία, μπαίνουν αργά στο ασφαλιστικό σύστημα και δεν εργάζονται συνεχώς και για όλο το χρόνο, δεν υπάρχει καμιά προοπτική συνταξιοδότησης πριν τα 67 χρόνια (με το όριο να ανεβαίνει) ούτε μιας στοιχειωδώς αξιοπρεπούς σύνταξης. Αν συνυπολογιστεί ότι το νομοσχέδιο με τα ποσοστά αναπλήρωσης στοχεύει στην εκβιασμένη αποτροπή συνταξιοδότησης πριν τα 40χρόνια και θα εγκλωβίσει στην τάξη μέχρι τα βαθιά γεράματα δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, το μεγάλο χτύπημα στους νέους συναδέλφους είναι κάτι παραπάνω από εμφανές!

Με το νομοσχέδιο έχουμε συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΤΕΑΔΥ για τους Δ.Υ) στον ΕΦΚΑ (κύρια ασφάλιση). Μπορεί να μη ρυθμίζεται ή άμεση εισδοχή των ιδιωτικών εταιριών στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, όπως είχε προαναγγελθεί και προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, όμως η συγχώνευση των αποθεματικών της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης δε γίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, όπως διατείνεται ο αρμόδιος υπουργός. Με την συρρίκνωση του ύψους της επικουρικής σύνταξης και των παροχών του εφάπαξ, επιδιώκεται η κατάργησή τους και η ενσωμάτωσή τους στην κύρια σύνταξη. Σε αυτό συντείνουν η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης που μειώθηκε έως 35% στους προ του ’15 συνταξιούχους και στους νεότερους η διαρκής συρρίκνωση με το ισχύον σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης, επίσης η κατά 60% συνολική μείωση του μερίσματος από το ΜΤΠΥ, όπως και του εφάπαξ κατά 50%. Έτσι, με ισχνές τις παροχές σύνταξης και περίθαλψης, θα ανοίξει ο δρόμος σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω της δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων.

Πλέον όλα τα σενάρια και τα πορίσματα των ομάδων εργασίας που έχει συστήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύουν σε Ασφαλιστικό τριών πυλώνων: πρώτος πυλώνας η βασική σύνταξη πείνας («εγγυηµένη» από το κράτος), δεύτερος πυλώνας η ανταποδοτική (που θα δίνεται από το κράτος ή τα Επαγγελµατικά Ταµεία) και τρίτος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση.

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι εµπόρευµα!

Το λεγόµενο πρόβληµα του Ασφαλιστικού δεν είναι ούτε δηµοσιονοµικό ούτε δηµογραφικό. Είναι πολιτικό! Το οικονοµικό µοντέλο του καπιταλισµού είναι σε κρίση και θέλουν να απαλλάξουν από υποχρεώσεις το µεγάλο κεφάλαιο και να του εκχωρήσουν ο,τιδήποτε µπορεί να φέρει κέρδος. Δεν υπολογίζουν κανένα κοινωνικό κόστος. Απαξιώνονται συστηµατικά τα Ασφαλιστικά Ταµεία και µειώνονται διαρκώς τα έσοδά τους. Ληστεύονται τα αποθεματικά που είναι ο κόπος των εργαζομένων. Ακόµα και οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες αναφέρουν ως µεγαλύτερα προβλήµατα για τη βιωσιµότητα του Ασφαλιστικού την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις µειώσεις των µισθών, την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

Οι εργαζόµενοι και οι εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί να δώσουµε νέους αγώνες για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά μας δικαιώµατα. Δεκάδες χιλιάδες είναι, άλλωστε, οι εγκλωβισμένοι εκπαιδευτικοί, πράγμα που ολοφάνερα πλήττει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία όλης της χώρας και δίνει άλλοθι στις πολιτικές των μηδενικών διορισμών και της αδιοριστίας για τους νέους συναδέλφους.

Οι αντεργατικές πολιτικές δε θα σταµατήσουν, αν δεν αντισταθούµε. Ο κόσμος της εργασίας, ενωμένος πρέπει να δώσει την µάχη το επόµενο διάστηµα, για να µην περάσει το νομοσχέδιο που παγιώνει τις μνημονιακές περικοπές και ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης – στα πλαίσια ενός συνολικού αγώνα ανατροπής από όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μαζί µε τους συλλογικούς φορείς των ασφαλισµένων και των συνταξιούχων, με οργανωµένους µαζικούς, αποφασιστικούς αγώνες µπορούµε να τα καταφέρουµε! Η αντίσταση των Γάλλων εργαζομένων στα αντιασφαλιστικά μέτρα του Μακρόν, δείχνει ποιος είναι ο δρόμος της νίκης. Με ενωτική και αποφασιστική κατεύθυνση µπορούµε να βάλουµε φραγµό στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την κοινωνική λεηλασία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Κατάργηση του Νόµου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών νόµων. Να αποσυρθεί, να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Βρούτση. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς ή στα στα 55. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αποκατάσταση του εισοδήματος και όλων των συντάξεων στα προ μνημονίων επίπεδα.

  • Αποκλειστικά ∆ηµόσιο, Καθολικό και Αναδιανεµητικό Σύστηµα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα λειτουργεί µε κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δηµόσιο υγειονοµικό σύστηµα, σε κάθε πολίτη που διαµένει στη χώρα, Έλληνα ή µετανάστη, εργαζόµενο ή άνεργο.