ΟΣΕΑΔΕ: Ανθυγιεινοί και «φίλιοι» στον κοροναΐο οι εργασιακοί χώροι στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών & Μετανάστευσης

Θεωρούμε ότι βασική υποχρέωση της πολιτείας πρέπει να αποτελεί μεταξύ άλλων και η λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης της δημόσιας υγείας και ειδικότερα αυτές τις μέρες με την διάδοση της οξυμένης επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, στους χώρους εργασίας – ιδιαίτερα πολυσύχναστους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τα τελευταία χρόνια – και η εφαρμογή δράσεων που αφορούν ιδίως, την προστασία της υγείας των εργαζομένων και κατ επέκταση και των πολιτών (ενημέρωση, λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης των κινδύνων και διάθεση των απαραίτητων υλικών και μέσων για το σκοπό αυτό, μέριμνα για εμβολιασμό όταν απαιτείται, μέριμνα για καλό αερισμό των χώρων εργασίας, κ.α. [N. 3850/2010, Π.Δ. 186/95 κα].

Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση αρμοδίως και είναι ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα και μέχρι ώρας, τις υπηρεσίες μας των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, σε καθημερινή βάση και σε όλη την χώρα, που συναλλάσσονται διαρκώς με εκατοντάδες πολίτες κινεζικής καταγωγής και τις οικογένειες τους (ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ), που έρχονται απευθείας με τσάρτερ ακόμα και από πληγείσες περιοχές της Κίνας. Η διαδικασία της λήψης βιομετρικών και η παραμονή των εργαζομένων με τους αλλοδαπούς πολίτες, σε κλειστούς χώρους συνήθως ακατάλληλους από υγειονομικής άποψης και χωρίς κατάλληλο εξαερισμό όπως γίνεται αντιληπτό, αυξάνει τους κινδύνους και τις πιθανότητες διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών.

Ζητάμε από τους αρμόδιους και προτείνουμε για να λυθεί το πρόβλημα, μέχρις ότου δοθούν αναλυτικές οδηγίες, να συναλλάσσονται οι υπάλληλοί μόνο με τους πληρεξούσιους δικηγόρους. Οι δικηγόροι θα παραλαμβάνουν έγγραφο με το οποίο, θα τους ζητείται πιστοποιητικό υγείας, των ενδιαφερομένων αιτούντων αλλοδαπών πολιτών και όταν προσκομίσουν την σχετική βεβαίωση, ότι δεν πάσχουν από κάποιο μεταδοτικό νόσημα, να γίνεται άμεσα και η λήψη των βιομετρικών στοιχείων τους με την προσέλευση τους στην υπηρεσία.