16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βουλή: 175 «ναι» στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. «Όχι» από τα μαζικά συλλαλητήρια κατά των Βάσεων

Πρόσφατα

Με 175 θετικές ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής η Ολομέλεια ενέκρινε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, μετά από μία συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε το ποδόσφαιρο. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που συνέταξε τη συμφωνία, όταν ήταν κυβέρνηση) κατά τάχθηκαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Να σημειωθεί πως η συζήτηση έγινε στον απόηχο της τροπολογίας Μενδώνη για το ποδόσφαιρο και για τη διάσωση ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους και σε αρκετά σημεία οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά. Η Φώφη Γεννηματά, κατά την παρέμβασή της, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τα θέματα του ποδοσφαίρου, αλλά έστρεψε τα βέλη της και προς τον Αλέξη Τσίπρα. Κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και τη συμφωνία άσκησαν ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γγ του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Χαιρέτισαν Πομπέο – Πάιατ

Την υπερψήφιση της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από το ελληνικό κοινοβούλιο χαιρέτισαν με αναρτήσεις τους στο Twitter ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, λαι ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Μίλησαν για… αναβάθμιση της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας αλλά και για ισχυρή εταιρική σχέση, που θα προωθήσει τη σταθερότητα στην περιοχή!!!

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας

«Όχι» στη αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας, «όχι» σε εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά», ήταν μερικά από τα συνθήματα της διαδήλωσης και πορείας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας, κατά της συμφωνίας.

Στη Θεσσαλονίκη, η αντιπολεμική συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου έδωσαν το «παρών» μέλη του φιλειρηνικού κινήματος, εργατικών σωματείων, σύλλογοι φοιτητών, γυναικών και άλλοι μαζικοί φορείς. Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα μίλησε ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης.

Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Αμφιλοχία, Βόλο, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Ικαρία, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Λάρισα, Λασίθι, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ναύπλιο, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Πύργο, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Φλώρινα και Χανιά.


Να σημειωθεί πως η Συμφωνία:

  • δίνει την δυνατότητα στις ΗΠΑ να διατηρούν στρατιωτικές υποδομές εντός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (Λάρισα, Στεφανοβίκειο και όπου αλλού χρειαστεί) για τις εκάστοτε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές ανάγκες,
  • ενοποιεί ουσιαστικά σαν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο τον Ναύσταθμο Κρήτης, με την ναυτική βάση στο Μαράθι, και την αεροπορική βάση στον Μουζουρά,
  • ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που διαχρονικά έχει εκπληρώσει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους κι επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, κ.α.
  • εντάσσει κι επίσημα πλέον (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση) στο πλέγμα των ευρωατλαντικών υποδομών στη χώρα μας τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη έχουν κάνει “απόβαση” στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ,
  • καταργεί και οποιαδήποτε τυπική υποχρέωση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα για «αδειοδότηση» συγκεκριμένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων (όπως π.χ. λειτουργίες πτήσεων, τηλεπικοινωνίες), ενώ
  • προβλέπει πιθανή χρήση της βάσης του Αράξου για εγκατάσταση πυρηνικών, και παρέχει χρήση πολιτικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, κλπ) για τις εκάστοτε ανάγκες των νατοϊκών επιθετικών επιχειρήσεων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις