Εφοπλιστές: Ζητούν «νέα τάξη πραγμάτων» για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ο ναυτεργατικός συνδικαλισμός δεν έχει αντικείμενο…

Οι εφοπλιστές, αφού… έδειξαν το δήθεν κοινωνικό τους πρόσωπο, στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «προσφέροντας» 6 εκατ. ευρώ για τουαλέτες και σεντόνια για τα δημόσια νοσοκομείο (σ.σ.: ποσό που αποτελεί «ψίχουλα» στα τόσα που κερδίζουν από τη φοροασυλία τους και την καταπάτηση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, αλλά και τις πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις με τη μείωση της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών για το κεφάλαιο και την εργοδοσία, αλλά και τη συνυπογραφή της στην αύξηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια), τώρα, διά στόματος του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιέμη, απαιτούν «επειγόντως μία νέα τάξη πραγμάτων» σχετικά με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ «στην Ελλάδα του σήμερα, ο ναυτεργατικός συνδικαλισμός κοντεύει να μην έχει αντικείμενο ύπαρξης, δεδομένης της ανυπαρξίας των ελληνικών πληρωμάτων και της μείωσης των Ελλήνων αξιωματικών, γεγονότα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας».

Αναλυτικότερα:

Από το βήμα του 5ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», ο Θ. Βενιέμης έβαλε άμεσα και ευθέως κατά των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, λέγοντας πως ο συνδικαλισμός στον χώρο της ναυτιλίας πρέπει να αλλάξει πορεία καθώς «απαιτείται μια νέα τάξη πραγμάτων» ώστε να σταματήσει ο εγκλωβισμός στην «στείρα αντιπαράθεση, παρακαταθήκη άλλων εποχών και συνδικαλιστικών πολιτικών», αφού ο ναυτεργατικός συνδικαλισμός κοντεύει να μην έχει αντικείμενο ύπαρξης.

«Είμαστε ένα ναυτικό έθνος, με ιστορική παράδοση στη ναυτιλία και με τη θάλασσα μέσα στο αίμα μας. Όμως η ναυτοσύνη εξασθενεί και το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί επιλογή για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων, ακόμη και υπό τις δύσκολες συνθήκες ανεργίας που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας. Απαιτείται λοιπόν επειγόντως μία νέα τάξη πραγμάτων, ξεκινώντας από την αυτοκριτική από όλους όσους έχουν συμβάλει σε αυτό, ίσως εγκλωβισμένοι σε μια στείρα αντιπαράθεση, παρακαταθήκη άλλων εποχών και συνδικαλιστικών πολιτικών», είπε και προσέθεσε, κάνοντας… μαθήματα συνδικαλισμού:

«Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στην προστασία των συμφερόντων ενός κλάδου προκειμένου να υπάρχει ανάπτυξη αυτού. Στην Ελλάδα του σήμερα, ο ναυτεργατικός συνδικαλισμός κοντεύει να μην έχει αντικείμενο ύπαρξης, δεδομένης της ανυπαρξίας των ελληνικών πληρωμάτων και της μείωσης των Ελλήνων αξιωματικών, γεγονότα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης οι εφοπλιστές έχουν βοηθήσει την ελληνική οικονομία με την εθελοντική συνεισφορά τους. «Η δεκαετία που πέρασε, μία περίοδος όπου δοκιμάστηκε σκληρά η εθνική μας οικονομία και η κοινωνία από την οικονομική κρίση, υπογράμμισε για άλλη μια φορά τους στενούς δεσμούς της ναυτιλίας με τον τόπο της. Η ναυτιλιακή κοινότητα επέδειξε μια άκρως υπεύθυνη στάση υποστηρίζοντας την εθνική οικονομία με τη σημαντική εθελοντική αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων από τη ναυτιλία, αλλά κυρίως με την παραμονή των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα και τη συνέχιση της παραγωγικής τους λειτουργίας, αποτελώντας πυλώνα ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας».


Διαβάστε επίσης:

Εθνικοί σωτήρες τώρα και οι εφοπλιστές

Με WC και σεντόνια στα νοσοκομεία, θα ξεπληρώσουν οι εφοπλιστές την τεράστια φοροασυλία και την καταπάτηση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων

ΠΕΝΕΝ: Όχι στο κυβερνητικό εμπαιγμό για αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθό

Πως το μακρύ χέρι των εφοπλιστών φθάνει και καθορίζει την ηγεσία στην ΠΝΟ

Δώρα στους εφοπλιστές και τέλη στους ψαράδες από το φορολογικό νομοσχέδιο των Μητσοτάκη – Σταϊκούρα

Ομολογία Στουρνάρα: Οι εφοπλιστές αύξησαν τα κέρδη τους, με την αρωγή των τραπεζών

Έλληνες εφοπλιστές: Πρώτοι στον κόσμο ελέω της άγριας εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και της φοροασυλίας

Οι «χασούρες» του θεού (του χρήματος): οι έλληνες εφοπλιστές

ΠΕΝΕΝ: Προκλητική η κυβερνητική απόφαση να ενταχθούν οι εφοπλιστές στις 120 δόσεις για οφειλές στο ΝΑΤ

Για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, η Ελλάδα δεν έχει κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για την ανέκλυση ναυαγίων

ΔΕΗ: Φέσια εκατομμυρίων από πασίγνωστους επιχειρηματίες και εφοπλιστές

Σαμοθράκη: «Άγονη» γραμμή, «εφοπλιστικές» πολιτικές και κρατική «παχυδερμία»

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Νέος σκανδαλώδης μπουναμάς στο παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο

Τσίπρας-Εφοπλιστές: Φοροληστεία για το λαό, διατήρηση φοροαπαλλαγών για το εφοπλιστικό κεφάλαιο

Επιστολή ΠΕΝΕΝ προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τα εφοπλιστικά προνόμια

Τα προνόμια των εφοπλιστών στο Σύνταγμα θα παραμείνουν απείραχτα;

Συνταγματικά εφοπλιστικά προνόμια: ένα κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων το οποίο αποσιωπάται

ΠΕΝΕΝ: Άμεση και αγωνιστική απάντηση στα σχέδια εφοπλιστών – κυβέρνησης

ΠΕΝΕΝ: Η σκληρή ατζέντα των εφοπλιστών προς την κυβέρνηση. Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα

ΠΝΟ: Διεργασίες για αλλαγή φρουράς υπό την εποπτεία και καθοδήγηση εφοπλιστικού κατεστημένου και ΥΕΝ

Θεσσαλονίκη: Σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, ο λιμενάρχης για την υπόθεση διαφθοράς με εφοπλιστές στο λιμάνι

Πώς και πόσα κερδίζουν οι έλληνες εφοπλιστές από τις επιθέσεις στην Aramco