Γεραπετρίτης: Η απλή αναλογική… έφερε το Χίτλερ στην εξουσία και τον Εμφύλιο στην Ελλάδα, όχι το καπιταλιστικό σύστημα

«Η απλή αναλογική παράγει μόνο σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Στην πραγματικότητα, η απλή αναλογική δεν είναι κάτι παραπάνω σήμερα, παρά ένα θεωρητικό απολίθωμα. Είναι πολύ λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του κόσμου που υιοθετούν το σύστημα της απλής αναλογικής, και αυτές στηρίζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης» είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο, που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ. Τόνισε, δε, πως δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται σε εποχές εξαιρετικά κρίσιμες, για το πολίτευμα. «Σημαντικό είναι να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία».

«Είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση. Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο», συνέχισε, και προσέθεσε: «Την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919, και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο.

Και… τελειώνοντας το αφήγημά του, είπε: «Από το 1917 έως το 1992, στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για σχεδόν 65 χρόνια. Η απλή αναλογική, που ήταν το κυρίαρχο σύστημα στη μεταπολεμική Ιταλία, οδήγησε στη τεράστια ιταλική ύφεση και την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων και στο φαινόμενο της κυβέρνησης του Τζιβάνι Σπαντολίνι, του 3%».


Σχόλιο ergasianet.gr: Κάποιος να… υπενθυμίσει στο Γ. Γεραπετρίτη, που κάνει πως δε γνωρίζει, ότι ο ναζισμός είναι το μαύρο και δεξί χέρι του καπιταλισμού, των ιμπεριαλιστών, της αστικής τάξης κατά της κοινωνίας, του λαού, των εργαζομένων που αντιδρούν στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζουν. Άλλωστε, η πρόσφατη ιστορία της χώρας, με τη δράση της εγκληματικής, ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής το αποδεικνύει (και πάλι).