ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, ΣΥΠΑ, ΔΕ ΤΕΕ: Συμπαράσταση στους διωκόμενους συναδέλφους για τις πλημμύρες στη Μάντρα

Στάση Εργασίας | Παρασκευή 24 Γενάρη, από 9πμ. -12μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την συμπαράστασή του, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του για τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στους συνάδελφους εργαζόμενους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που ως εξιλαστήρια θύματα διώκονται για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής.

Χρόνια τώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τους νόμους τους οποίους ψηφίζουν, καθώς και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές με τις αποφάσεις τους για υλοποίηση τεχνικών έργων, εκφοβίζουν, απειλούν και διώκουν τους συναδέλφους εργαζόμενους στις Τεχνικές Υπηρεσίες, για την υλοποίηση έργων που αφορούν κυρίως εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, παρά έργα προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, κλπ).

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι ελάχιστοι εναπομείναντες μηχανικοί που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση ΟΛΩΝ των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κλπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλες και ολοκληρωμένα.

Η τραγική υποστελέχωση την οποία έχουμε αναδείξει πολλαπλά, η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ Α’ και Β’, ο τεράστιος όγκος δουλειάς που έχουν να υλοποιήσουν, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλιπή εξοπλισμό και την απαρχαιωμένη νομοθεσία, κλπ, είναι η καθημερινότητά τους, στην οποία περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να καλούνται συνεχώς σε απολογία – και τις περισσότερες φορές χωρίς νομική κάλυψη από την υπηρεσία τους – για όλα αυτά που εκ των πραγμάτων δεν είναι στο χέρι τους να υλοποιήσουν, αλλά διατηρούν όλο το μερίδιο ευθυνών για την πραγματοποίησή τους.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Ελευσίνας το οποίο έχει στη ζώνη αρμοδιότητας του και το Δήμο Μάνδρας, υπηρετούν μόλις δύο Μηχανικοί, οι οποίοι μάλιστα έχουν και άλλα παράλληλα καθήκοντα (χορήγηση βεβαιώσεων χρήσεων γης, επίβλεψη σε Δημόσια Έργα, μέλη Επιτροπών Διαγωνισμών και Προμηθειών), ενώ χειρίζονται ετησίως εκατοντάδες καταγγελιών (962 το 2018 και 872 μέχρι τον Νοέμβρη του 2019) και απαντάνε εγκαίρως σε αυτές (742 απαντήσεις – εκθέσεις αυτοψίας το 2018 και 611 μέχρι τον Νοέμβρη του 2019). Αντίστοιχα η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής έχει στην αρμοδιότητα της 300.000 χιλιόμετρα ρεμάτων με απουσία οριοθέτησης τους, χωρίς Μητρώο και μέσα για την αστυνόμευση τους και όλα αυτά με ελάχιστους Υπαλλήλους.

Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής έχει κηρύξει στάση εργασίας την Παρασκευή 24-1-2020 από τις 9.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους συνάδελφους μας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Τους συναδέλφους μας στηρίζει και η ΔΕ του ΤΕΕ με σχετική της ανακοίνωση.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ 8.

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ


Απόφαση ΔΕ ΤΕΕ για τη δίωξη συναδέλφων μηχανικών του δημοσίου για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής

Με απόφασή της, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συναδέλφους μηχανικούς εργαζόμενους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, για τις ποινικές ευθύνες που διερευνώνται από τη δικαιοσύνη και τους αποδίδονται για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως στις τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και ο τεράστιος όγκος δουλειάς που καλούνται να εκτελέσουν οι μηχανικοί του δημοσίου, αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι ευθύνες για τις δυσλειτουργίες είναι επιτελικές, διαχρονικές και σε υψηλότερο επίπεδο από τους υπαλλήλους.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι ελάχιστοι εναπομείναντες τεχνικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κλπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλες και ολοκληρωμένα. Το ΤΕΕ έχει καταθέσει πληθώρα προτάσεων για να βελτιωθούν οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος στη δημόσια διοίκηση αλλά και για τη γενικότερη βελτίωση του συστήματος παραγωγής έργων – μελετών αλλά και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων από το ελληνικό κράτος.

Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν μπορούν να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα για τις ανεπάρκειες της Πολιτείας. Το ΤΕΕ συμπαρίσταται στους διωκόμενους συνάδελφους για τις πλημμύρες στη Μάνδρα.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής εκφράζουν την συμπαράστασή τους, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία τους για τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στους συνάδελφους εργαζόμενους στην ΥΔΟΜ Δ. Ελευσίνας και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που ως εξιλαστήρια θύματα διώκονται για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα Αττικής.

Χρόνια τώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τους νόμους τους οποίους ψηφίζουν, καθώς και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές με τις αποφάσεις τους για υλοποίηση τεχνικών έργων, εκφοβίζουν, απειλούν και διώκουν τους συναδέλφους εργαζόμενους στις Τεχνικές Υπηρεσίες, για την υλοποίηση έργων που αφορούν κυρίως εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, παρά έργα προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, κλπ).

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι ελάχιστοι εναπομείναντες τεχνικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση ΟΛΩΝ των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κλπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε όλες και ολοκληρωμένα.

Η τραγική υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ Α’ και Β’, ο τεράστιος όγκος δουλειάς που έχουν να υλοποιήσουν, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλιπή εξοπλισμό και την απαρχαιωμένη  νομοθεσία, κλπ, είναι η καθημερινότητά τους, στην οποία περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να καλούνται συνεχώς σε απολογία – και  τις περισσότερες φορές χωρίς νομική κάλυψη από την υπηρεσία τους – για όλα αυτά που εκ των πραγμάτων δεν είναι στο χέρι τους να υλοποιήσουν, αλλά διατηρούν όλο το μερίδιο ευθυνών για την πραγματοποίησή τους.

Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής κηρύσσει στάση εργασίας την Παρασκευή 24-1-2020 από τις 9.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους συνάδελφους για τις πλημμύρες στη Μάνδρα.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ 8.

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΠΑ)

ΣΥΠΑ: Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων & Υποδομών | Στάση εργασίας, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, από έναρξη ωραρίου έως 12:00 | Συγκέντρωση στις 9.00πμ έξω από το κτίριο 8 της πρώην Σχολής Ευελπίδων

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας, αλλά και την αγανάκτησή μας για την ποινική ευθύνη που φορτώνεται σε συναδέλφους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα.

Φορτώνουν σε τεχνικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων τις ευθύνες για όλες τις κακοδαιμονίες χρόνων και χρόνων, για τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και όλων των Τοπικών Αρχών (Νομαρχιών, Περιφερειαρχών, Δήμων).

Καλούν συναδέλφους μας να δικαστούν ως κατηγορούμενοι την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων.

Οι ευθύνες για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας στην Δυτική Αττική, οι ευθύνες για τις καταστραμμένες περιουσίες δεν μπορεί ούτε να κρύβονται ούτε να μεταβιβάζονται, γιατί  απορρέουν από προδιαγεγραμμένα εγκλήματα.

Χρόνια τώρα κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές υποτιμούν τα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και «φορτώνουν» όλα τα δεινά στα λεγόμενα «ακραία» καιρικά και γεωλογικά φαινόμενα. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι και θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές.

Ως Σύλλογος έχουμε καταθέσει αιτήματα και έχουμε στηρίξει αναφορές και διαμαρτυρίες συναδέλφων μας – τεχνικών υπαλλήλων για την τραγική υποστελέχωση που υπάρχει στις Τεχνικές υπηρεσίες, για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχουν να υλοποιήσουν, για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλειπή εξοπλισμό, την απαρχαιωμένη νομοθεσία κλπ.

Ελάχιστοι υπάλληλοι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα αρμοδιοτήτων, που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες και ολοκληρωμένα. Τι να προλάβουν;

Την συντήρηση και την εποπτεία οδικού δικτύου μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, την έγκριση των κυκλοφοριακών συνδέσεων του οδικού δικτύου, τον έλεγχο της πληρότητας μελετών τεχνικών έργων όλων των Δήμων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, την ανάθεση μελετών τεχνικών έργων και την δημοπράτηση για την κατασκευή τεχνικών έργων, την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, επίβλεψης των τεχνικών έργων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και άλλων φορέων (Δήμοι, Ιδρύματα), τις μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων, την εκτέλεση όλων των διαδικασιών για την κυκλοφορία των Μηχανημάτων Έργων ή την υποχρεωτική τους συμμετοχή σε πλήθος Επιτροπών όπως α) Ελέγχου καταλληλότητας αθλητικών εγκαταστάσεων, β) Σταυλισμών, γ) Καταλληλότητας υποδομών κατασκηνώσεων και παιδικής και ειδικής φροντίδας γενικότερα, δ) καταλληλότητας εγκαταστάσεων Σχολών χορού, ε) Ανεξαρτήτων Ιδρυμάτων κ.α.;

Η αρμοδιότητα του καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων της χώρας, που πέρασε από πέρυσι εξ ολοκλήρου στις Περιφέρειες με το άρθρο 224 του «Κλεισθένη» (ν. 4555/2018) δεν μπορεί να «κουκουλώσει» την χρόνια αδράνεια Δήμων, κυβερνήσεων, υπουργείων και Ε.Ε., όλων όσων χρόνια τώρα αρμοδιότητες σαν κι αυτή την αφήνουν παραπεταμένη γιατί δεν αφήνει κέρδη, γιατί στη ζυγαριά «κόστους – οφέλους» βαραίνει γι’ αυτούς το κόστος.

Κανείς δεν μπορεί να κρύψει τα τεράστια χρόνια προβλήματα, που καμιά κυβέρνηση δεν έσκυψε να επιλύσει, που κανένα Περιφερειακό Συμβούλιο της χώρας, ούτε βέβαια αυτό της Αττικής δεν συζήτησε τόσο για την υπάρχουσα κατάσταση, όσο και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση της αρμοδιότητας:

 • Την μη ύπαρξη Μητρώου ρεμάτων. Τα ρέματα δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχει αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, με αποτέλεσμα τα όποια μέτρα να είναι αποσπασματικά.

 • Την μη ύπαρξη μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων σε κρίσιμες περιοχές και ιδιαίτερα σε περιοχές με οικιστική ανάπτυξη, που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι συνάδελφοί μας να εισηγηθούν τα αναγκαία μέτρα.

 • Την τεράστια υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών από προσωπικό.

 • Την έλλειψη μέσων και εξοπλισμού των υπηρεσιών, που η εξασφάλισή τους θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να καλυφθούν καθυστερήσεις και ανάγκες που υπάρχουν. Πως μπορεί να αποτυπωθεί η κατάσταση των ρεμάτων χωρίς droneς, χωρίς κατάλληλα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, χωρίς οδηγούς, χωρίς βενζίνες, χωρίς έξοδα κίνησης κλπ;

 • Το νομοθετικό «χάος» που υπάρχει με μια απαρχαιωμένη νομοθεσία (ΠΔ 18/21-03-24 & ΠΔ 24-2/25-02-32), που αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα υπηρεσιών και συναδέλφων στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στην αρμοδιότητα που τους μεταφέρθηκε χωρίς πόρους και μέσα.

Στη Δυτική Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στις φυσικές κοίτες των ρεμάτων, οι παράνομες ή και «νόμιμες» καταλήψεις τμήματος ή και ολόκληρης της κοίτης, που έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση ή και την κατάργηση της κοίτης των ρεμάτων, οι διευθετήσεις με πλακοσκεπείς ή κλειστούς αγωγούς ανεπαρκούς διατομής, οι τοπικές στενώσεις, τα μπαζώματα, η εναπόθεση σκουπιδιών κλπ είναι μερικά από όσα καταγράφονται σε όλα τα ρέματα, που σε συνδυασμό με αντιπλημμυρικά έργα που λείπουν ή είναι αποσπασματικά ή δεν συντηρούνται με επάρκεια, οξύνουν το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικότερα της προστασίας και θωράκισης από τα φυσικά φαινόμενα.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι τα φυσικά φαινόμενα και οι συνέπειές τους στη ζωή των λαϊκών – εργατικών στρωμάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο προετοιμασίας και αντιμετώπισής τους.

Απαιτεί :

 • Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, επιστημονικό και άλλο. Κάλυψη όλων των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη εργασία τους (μετακινήσεις, αποζημιώσεις κλπ).

 • Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού.

 • Εκσυγχρονισμό, κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας. Επιμόρφωση των υπαλλήλων.

 • Δημιουργία Μητρώου ρεμάτων ως βάση (προσβάσιμη στους υπαλλήλους) δεδομένων, καταγραφής, αποτύπωσης, οριοθέτησης στο σύνολό τους, μελετών, έργων κλπ.

 • Καθαρισμό των ρεμάτων σε ετήσια βάση.

 • Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων και υποδομών. Εκτέλεση έργων στις περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες.

 • Σχεδιασμό έργων και υποδομών ενταγμένων σε ένα κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών φαινομένων, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες τους.

Οι εργαζόμενοι των Περιφερειών συναισθανόμενοι των ευθυνών μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες συνθήκες ώστε να μπορούν όλοι οι συνάδελφοί μας και κυρίως το επιστημονικό δυναμικό να θέτει τη γνώση του ολοκληρωμένα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, θα συνεχίσουμε την απαίτησή μας για να αποτελούν προτεραιότητα στα Τεχνικά Προγράμματα, στους προϋπολογισμούς, στους σχεδιασμούς και στις χρηματοδοτήσεις τα έργα και οι βασικές υποδομές, οι συντηρήσεις δικτύων, οι καθαρισμοί των ρεμάτων  κλπ.

Στη κατεύθυνση αυτή υπερασπιζόμαστε και στηρίζουμε τις συναδέλφισσες της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Δυτικής Αττικής και απαιτούμε να μην αποδοθούν ευθύνες στους εργαζόμενους, αλλά στους πολιτικά υπεύθυνους για την μη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων των Τεχνικών Υπηρεσιών και την επιλογή μη ένταξης όλων των έργων και των συνακόλουθων διαδικασιών της αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος.

Μετά από όλα τα παραπάνω το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε απόφαση και προκηρύσσει

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020,

Από έναρξη ωραρίου έως 12:00

για τους συναδέλφους των υπηρεσιών της Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων & Υποδομών και

Συγκέντρωση στις 09:00 πμ έξω από το κτίριο 8 της πρώην Σχολής Ευελπίδων