Μητσοτάκης – Κεραμέως: Επικαλούνται την «πρόοδο και την αριστεία», και ιδιωτικοποιούν «από το παράθυρο» τη Δημόσια Παιδεία

Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να καταργηθεί από το παράθυρο το άρθρο 16 του Συντάγματος, βάζοντας από την πόρτα τα επί πληρωμή πτυχία, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο εξισώνει τους τίτλους των ιδιωτικών κολεγίων με αυτούς των δημόσιων πανεπιστημίων, μέσω του νομοσχεδίου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Πέμπτη, με ενώσεις εκπαιδευτικών να καλούν σε νέες κινητοποιήσεις.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τολμηρή και συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων που απελευθερώνουν την ανώτατη εκπαίδευση από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου», κάλεσε τους βουλευτές «να σπάσουν τα ταμπού των ιδεοληψιών και να κάνουν ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον», ενώ επισήμανε πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «βάζουμε τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε κοινό βηματισμό με την ΕΕ». Ισχυρίστηκε πως το τρίπτυχο «σχεδιασμός-αξιολόγηση-ευελιξία» συμπυκνώνει το περιεχόμενο και τους στόχους των νέων διατάξεων που εισηγείται η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ανέφερε πως οι προωθούμενες αντιλαικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της παιδείας αποτελούν «νησίδες προόδου και αριστείας». Επανέλαβε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να συνδέσει την αξιολόγηση των πανεπιστημίων με τη χρηματοδότηση τους από τα κρατικά ταμεία.

Όπως επίσης ανέφερε, το νοοσχέδιο «είναι μια πρόταση ελευθερίας και ευθύνης για τα δημόσια πανεπιστήμια. Η χώρα αποκτά Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ένα όργανο που έρχεται να αντικαταστήσει την παλαιά ΑΔΙΠ με διευρυμένες, με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Να αποτελέσει θεσμικό αντίβαρο στις όποιες παρεμβάσειες εκάστοτε κυβέρνησης, εκάστοτε υπουργού. Κάνουμε και το επόμενο βήμα να συνδέσουμε την αξιολόγηση των πανεπιστημίων με τη χρηματοδότησή τους. Το κράτος εξακολουθεί να εγγυάται τη βιωσιμότητα των σχολών. H ετήσια επιχορήγηση θα καταρτίζεται κατά 80% βάσει αντικειμενικών δεδομένων, αριθμός των φοιτητών, κόστος σπουδών, γεωγραφική θέση του κάθε ιδρύματος. Όμως, σε ποσοστό 20% θα καθορίζεται από δείκτες, που θα επιλέγουν τα ίδια: η ποιότητα της διδασκαλίας, η πρωτοτυπία της επιστημονικής έρευνας και η δυναμική εξωστρέφεια. Όλα αυτά θα αποτελούν, έτσι, κίνητρα για μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση».

Τέλος, ισχυρίστηκε πως οι νέες ρυθμίσεις απαλλάσσουν τους επιστημονικούς υπεύθυνους των ερευνών από τα διαδικαστικά βάρη, ενώ η λειτουργία των ΕΛΚΕ γίνεται απλούστερη και πιο γρήγορη, περισσότερο διαφανής και λιγότερο γραφειοκρατική.


Διαβάστε επίσης: