Με 261 «ναι», νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η πιο συνεπής μνημονιακή δικαστής

Επιμέλεια: Γιώργης Χρήστου

Τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια αλλά τουλάχιστον δεν είναι συνειδητά ψέματα. Τα παραμύθια όμως που μας «σερβίρουν» καθημερινώς είναι συνειδητά ψέματα. Αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση εκλογής νέου προσώπου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έπειτα από πολύμηνη «προεδρολογία», στην οποία είχαν αναφερθεί πάνω από είκοσι ονόματα, τελικά ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό το νέο πρόσωπο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό προς έκπληξη όλων είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Πριν από την ανακοίνωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ΠτΔ πρέπει να έχει «αίσθηση του καθήκοντος, κύρος, γνώσεις (πολιτικές προφανώς) και διεθνή εμπειρία», με βάση αυτά προτάθηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία μάλιστα θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στο αξίωμα του Προέδρου. Όπως γίνεται σαφές, το μοναδικό αντικειμενικό στοιχείο από αυτά που ανέφερε ο Πρωθυπουργός είναι το φύλο.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υπήρξε και είναι η πιο συνεπής μνημονιακή δικαστής. Στήριζε πάντα με τις αποφάσεις της τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές και για αυτό το λόγο είχε τοποθετηθεί αρνητικά σε πολύ σημαντικές υποθέσεις για τα συμφέροντα του τόπου και των εργαζομένων και συγκεκριμένα:

  • Είχε ψηφίσει υπέρ των περικοπών του 1ου μνημονίου (απ. 668 του 2012)
  • Υπέρ των περικοπών του 2ου μνημονίου και του νόμου Βρούτση (απ. 2287 του 2015, ως μειοψηφία μάλιστα)
  • Υπέρ της συνταγματικότητας του PSI που καταλήστεψε τα ασφαλιστικά ταμεία (απ.1116-2014)
  • Υπέρ της κατάργησης του δώρου των δημοσίων υπαλλήλων (απ. 1317 του 2019)
  • Είχε εγκρίνει ως νόμιμη το 2012 την παραχώρηση 4.000 δασικών στρεμμάτων στις Σκουριές και στο Μαντέμ Λάκκο στην Eldoraldo Gold με στόχο την εκχέρσωση τους
  • Είχε προτείνει την αθώωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην δίκη για την λίστα Λαγκάρντ (2015).
  • Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στις 14 Νοεμβρη 2019, με πρόεδρο του ΣτΕ την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εισήχθη σε πρότυπη δίκη το θέμα των περικοπών των συνταξιούχων με δικάσιμο την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, ενώ το ίδιο το ΣτΕ από το 2015 είχε αποφασίσει και είχε κρίνει τις περικοπές των συνταξιούχων αντισυνταγματικές (η νεοκλεγείσα ΠτΔ τότε είχε ψηφίσει υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ η πληροφορία ότι η κ. Πρόεδρος του ΣτΕ εμφανίζεται ως προτεινόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντούτοις δεν βγήκε να διαψεύσει την φημολογία και συμμετείχε στην συνεδρίαση ως Πρόεδρος του ΣτΕ. Πράγματι την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του την προτείνει για το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:20 πμ. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Προέδρου τγς Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στηρίχθηκε από όλα τα μνημονιακά κόμματα, δηλαδή, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: επί διακυβέρνησής του τοποθετήθηκε στην προεδρία του ΣτΕ) και από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής:

Ψήφισαν: 294 βουλευτές

Απόντες: 6 βουλευτές

ΝΑΙ: 261

ΠΑΡΩΝ: 33

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στις 14 Μαρτίου 2020, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της ολοκλήρωση της θητείας του απερχόμενου ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου.


Με πληροφορίες το από άρθρο της Δέσποινας Σπανού, πρώην αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της iskra – ΕΔΩ για το πλήρες κείμενο.