ΕΚ Πρέβεζας: Απεργία και συγκέντρωση έξω από τα Jumbo | Κυριακή 26 Γενάρη και ώρα 10.30πμ.

Ως γνωστόν, τα «Jumbo» στην Πρέβεζα (αλλά και στην Κατερίνη) αποφάσισαν να δουλεύουν καταχρηστικά και χωρίς καμία διαβούλευση με εργαζομένους και φορείς, τις Κυριακές. Σε συνέχεια των αντιδράσεών του, το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας κήρυξε απεργία για την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί έξω από το κατάστημα.

«Καλούμε όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους να παραβρεθούμε την Κυριακή στις 10:30 για διαμαρτυρία έξω από τα Jumbo. Θα είμαστε σύσσωμοι εκεί την Κυριακή και κάποιες άλλες μέρες αμέσως μετά θα δώσουμε τέτοιο υλικό και στην αγορά της Πρέβεζας και σε άλλες περιοχές ώστε να δείχνουμε στους εργαζόμενους και στην κοινωνία πως δεν μας μας λείπει ο χρόνος αλλά το χρήμα. Θα πρέπει να θέσουμε την κοινωνία προς των ευθυνών της, πρέπει από μόνοι μας να μποϊκοτάρουμε τα καταστήματα που ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρήστος Δημόπουλος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή σωματείων και αντιπροσώπων μελών του.

Από την πλευρά του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο κ. Πούμπης πρότεινε να προκηρυχθεί απεργία την Κυριακή, σημειώνοντας πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες από όλες τις αστικές κυβερνήσεις αλλά και από φορείς όπως η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και το Εργατικό Κέντρο ενώ η Ειρήνη Κυριαζή επισήμανε πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να αφήσουν το θέμα να λυθεί κυβερνητικά ή πολιτικά, αλλά να γίνουν πιο μαχητικοί σε σχέση με τις διεκδικήσεις τους.

Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν κι εμείς που τους εκπροσωπούμε ότι δεν είναι κυβερνητικό και πολιτικό το ζήτημα, αλλά είναι θέμα της εργατικής τάξης που πλήττεται ακόμη περισσότερο δουλεύοντας 7 ημέρες την εβδομάδα. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να δεχθούν αυτό που πάνε να κάνουν γιατί είναι τρομακτικό από ένα σημείο και μετά να σκεφτόμαστε ότι δεν θα έχουμε μια μέρα να ξεκουραστούμε” είπε χαρακτηριστικά η, ενώ ο Βαγγέλης Νάνος από την Αγωνιστική Παρέμβαση ιδιωτικών υπαλλήλων και ανέργων Πρέβεζας πρότεινε να κηρυχθούν επαναλαμβανόμενες απεργίες κάθε Κυριακή και να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να σταλεί ένα πανελλαδικό μήνυμα και να σταματήσει το καθεστώς των «απελευθερωμένων» ωραρίων και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Ακολουθεί ανακοίνωση που συνυπογράφουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Πρέβεζας και ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας, που στηρίζουν την απεργία.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, αυταπασχολούμενοι, μικροί έμποροι,

Την προηγούμενη Κυριακή δώσαμε μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία της επιχείρησης Jumbo που αποφάσισε την λειτουργία των καταστημάτων της στην Πρέβεζα και στην Κατερίνη και τις Κυριακές.

Η συγκεκριμένη εταιρία επικαλείται το νομοθετικό πλαίσιο, που επιτρέπει “με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη” να ρυθμίζει σε συγκεκριμένες περιοχές τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για περισσότερες Κυριακές από αυτές που ήδη ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση βασίζεται σε νόμο ο οποίος φέρει τόσο τη σφραγίδα της ΝΔ το 2013, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησε σε τροποποίησή του το 2017, αφαιρώντας και τους τελευταίους περιορισμούς που υπήρχαν για το άνοιγμα των μεγαλοκαταστημάτων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κομμάτων αυτών όπως και του ΚΙΝΑΛ. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της Περιφέρειας που με την απόφαση του 2013 άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για μια τέτοια εξέλιξη.

Ευθύνες έχουν και όσοι όλα τα προηγούμενα χρόνια συμφωνούσαν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ή είχαν κρατήσει ανάλογη στάση στις αντίστοιχες επιτροπές διαβούλευσης (ο λεγόμενος «Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου», το Επιμελητήριο, οι διάφορες ενώσεις ξενοδόχων, κ.α.). Καθώς και το Εργατικό Κέντρο που όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε ως θεατής τις μεθοδεύσεις για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Ξέρουμε καλά ότι ο «ασκός του Αιόλου» έχει ανοίξει για την κατάργηση της κυριακάτικης Αργίας. Κερδισμένοι θα είναι τελικά οι μεγαλέμποροι και τα πολυκαταστήματα και όχι οι χιλιάδες εργαζόμενοι. Χαμένοι θα βγουν και οι αυταπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που θα πρέπει να δουλεύουν νυχθημερόν στο μαγαζί τους.

Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής του καθενός αφού οι συνθήκες στην αγορά θα μας αναγκάσουν τελικά σε δουλειά νύχτα-μέρα για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα. Μας αφορά όλους.

Εργαζόμενοι και αυταπασχολούμενοι ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Δυναμώνουμε τη συμμαχία μας ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά τους.

Μόνο αυτό μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα, να δημιουργήσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της περιοχής μας όπως και τα σωματεία των αυταπασχολουμένων να στηρίξουν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Jumbo την Κυριακή 26 Γενάρη στις 10.30 πμ, καθώς και τις άλλες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα.

Μονή απάντηση η οργανωμένη πάλη!

Παλεύουμε για:

– Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

– Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο και οδηγούν στη διάλυση της Κυριακάτικης αργίας.

– Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.

Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία!

Να μην περάσουν τα σχέδια των μονοπωλίων!


Σχετικές αναρτήσεις: