ΓΓΠΣΔΔ: Νέα παράταση για την υποβολή στοιχείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων | Μέχρι 28 Φλεβάρη 2020

ΑΔΑ: ΨΠ3Ξ46ΜΤΛΠ-Ν5Σ/17-1-2020

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» για το χρονικό διάστημα από τις 20/01/2020 έως και τις 28/02/2020.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η εν λόγω παράταση δίνεται προκειμένου να οριστικοποιηθούν κρίσιμα νομικά ζητήματα σχετικά με την υποχρέωση και τον τρόπο καταχώρισης ορισμένων νομικών οντοτήτων καθώς και ζητήματα τεχνικής διασύνδεσης των μητρώων πραγματικών δικαιούχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πρόκειται να οριστικοποιηθούν σε συνάντηση εκπροσώπων των κρατών μελών στις 17/1/2010. Ως εκ τούτου, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες υποβολής των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

ΜΕΤΑ: Τα συνδικάτα δεν είναι εγκληματικές οργανώσεις για να ελέγχονται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» (31-10-2019)

Η προηγούμενη κυβέρνηση, με το Ν.4557/2018, για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/EE) και άλλες διατάξεις», ψήφισε ρύθμιση, με την οποία αντιμετωπίζονται τα συνδικάτα των εργαζομένων ως εγκληματικές οργανώσεις και ελέγχονται για πιθανό «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας!

Η διάταξη αυτή είναι «βούτυρο στο ψωμί» της ΝΔ και αποτελεί συνέχεια μιας διαρκούς προσπάθειας κατασυκοφάντησης των συνδικάτων και απαξίωσής τους στα μάτια των εργαζομένων και της κοινωνίας. Το μεγάλο κεφάλαιο, η εργοδοσία και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουν συνδικάτα ελεγχόμενα και τους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται, για τους όρους αμοιβής και εργασίας τους, ατομικά και όχι συλλογικά. Φοβούνται τη δύναμη της οργανωμένης διεκδίκησης και πάλης και θέλουν να τα «ξεδοντιάσουν», ακόμα και αν αρκετά από αυτά είναι αποδυναμωμένα και απαξιωμένα λόγω των γραφειοκρατικών πλειοψηφιών και της πρόσδεσής τους στην εργοδοσία. Πρωτίστως όμως θέλουν να απαξιώσουν ακόμα και όποια πρωτοβάθμια συνδικάτα έχουν έναν αγωνιστικό και ταξικό προσανατολισμό.

Δυστυχώς, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων: η μεν ΓΣΕΕ λειτούργησε σαν μια δημόσια υπηρεσία, πρωτοκόλλησε, διεκπεραίωσε και έστειλε εγκύκλιο στα σωματεία – μέλη της, για την υποχρέωση συμμόρφωσής τους στο νόμο, αλλιώς απειλούνται με υψηλά πρόστιμα, η δε ΑΔΕΔΥ που εξέφρασε τη διαφωνία της και ζήτησε την εξαίρεση των συνδικάτων, δεν κάλεσε τα σωματεία σε ανυπακοή και μποϊκοτάρισμα αυτής της απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης.

Ερωτηματικά όμως δημιουργούνται και από την υποτίμηση και την αφωνία άλλων αγωνιστικών παρατάξεων, οι οποίες στα δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια συνδικάτα που πλειοψηφούν δεν έθεσαν το θέμα, δεν πίεσαν και δεν προσπάθησαν να δημιουργηθεί ένας ικανός αριθμός οργανώσεων που θα μπορούσαν να ακυρώσουν στην πράξη και να καταστήσουν ανενεργή αυτή την απαράδεκτη διάταξη.

Το ΜΕΤΑ, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό, έθεσε το θέμα, ότι δηλαδή δεν φτάνει μόνο η απλή καταδίκη, αλλά και η συλλογική ανυπακοή. Κανένα σωματείο και πρώτα και κύρια η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα δεν θα έπρεπε να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, της ντε φάκτο αποδοχής και εξίσωσής τους με εγκληματικές οργανώσεις.

Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ έθεσε το θέμα στη χθεσινή (30/10/19) συνάντησή της με τον Υπουργό Εργασίας αποσπώντας τη δέσμευση για παράταση της σχετικής προθεσμίας.

Το ΜΕΤΑ επιμένει στην αναστολή εφαρμογής και την κατάργηση αυτής της «υποχρέωσης» και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έστω και την τελευταία στιγμή, να αντιδράσουν συλλογικά και να μην συνεργήσουν στην παραπέρα απαξίωση και αποδυνάμωσή τους, ούτε να μείνουν ακάλυπτες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που για διάφορους λόγους δεν θα ανταποκριθούν σ’ αυτή την «υποχρέωση»!


Κοινή ανακοίνωση σωματείων & παρέμβαση στο Υπ. Εργασίας (Πέμπτη 16/1/20) ενάντια στη διάταξη για το «Μητρώο πραγματικών δικαιούχων» για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

To πρωί της Πέμπτης 16 Γενάρη 2020, από τις 8πμ μέχρι και τις 9πμ, κλαδικά και επιχειρησιακά εργατικά σωματεία πραγματοποιήσαμε παρέμβαση έξω από το Υπ. Εργασίας ενάντια στη διάταξη για το «Μητρώο πραγματικών δικαιούχων» για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το σχετικό δημόσιο κάλεσμα στην παρέμβαση βρίσκεται ΕΔΩ. Κατά την παρέμβασή μας αυτή, μοιράζαμε και διαβάζαμε μέσω ντουντούκας την κοινή ανακοίνωση σωματείων που ακολουθεί. Στην παρέμβαση αυτή -από σωματεία- συμμετείχε (με στάση εργασίας και σχετική ανακοίνωση) και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΗΤΡΩΟ» ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική όλης της προηγούμενης δεκαετίας, η κυβέρνηση καλεί τα σωματεία να υποβάλουν σε ειδική πλατφόρμα τα ατομικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, τηλέφωνα κλπ) των μελών των προεδρείων τους.

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί και οδηγία της ΕΕ και είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο όνομα της πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζει τα σωματεία και όλες ανεξαιρέτως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ως εν δυνάμει εγκληματικές οργανώσεις. Τα σωματεία στοχοποιούνται και τσουβαλιάζονται μαζί με κάθε είδους κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα. Τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και τα δημοκρατικά εκλεγμένα συμβούλιά τους, μπαίνουν στον ίδιο παρονομαστή με τους ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου, τους σύγχρονους δουλεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, τους κάθε είδους μαφιόζους.

Η νέα αυτή κρατική παρέμβαση στα εργατικά σωματεία, έρχεται αμέσως μετά το «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων» (επίσης με πλήρη φακέλωμα των ΔΣ των σωματείων), την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» χωρίς συμμετοχή των εργαζομένων στην διαδικασία της συνέλευσης για αποφάσεις και απεργίες, την υποχρεωτική παρουσία δικαστικού – νομικού στις εκλογές των σωματείων και μια σειρά αυταρχικές κρατικές παρεμβάσεις στο εργατικό κίνημα. Παράλληλα, έχει ήδη αναγγελθεί η ψήφιση νόμου που θα προβλέπει γνωστοποίηση κάθε διαδήλωσης, πορείας και γενικότερα συνάθροισής και των στοιχείων των διοργανωτών τουλάχιστον 48 ώρες πριν στην αστυνομία. Η οποία θα έχει μαζί με τον εισαγγελέα τον τελευταίο λόγο για το σημείο της συνάθροισης και την διαδρομή που θα ακολουθήσει.

Τα σωματεία των εργαζομένων δεν απολογούνται, ούτε δίνουν λογαριασμό στην κυβέρνηση, στο κράτος, την εργοδοσία και την ΕΕ. Λογοδοτούν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη τους και στους εργαζόμενους.

Απαιτούμε να αποσυρθεί η απαράδεκτη διάταξη και κάθε λογής «μητρώο» φακελώματος και στοχοποίησης του εργατικού κινήματος και των σωματείων

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 16/1/20, 8ΠΜ, ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

– Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις

– Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)

– Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)

– Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

– Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής

– Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (ΣΣΜ)