Ο Δ. Ινδαρές για τη βάναυση συμπεριφορά των ΕΚΑΜ, την απουσία εισαγγελέα και «τα ψέματα που διέδωσε από πολύ νωρίς η αστυνομία»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, που μαζί με τα παιδιά του έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια εκκένωσης κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, δήλωσε ότι δεν υπήρξε παρουσία εισαγγελέα σπίτι του πριν εισβάλει η αστυνομία. Τόνισε ότι του χτύπησε το κουδούνι «ένας άνθρωπος λουσμένος με μπογιές, εκτός εαυτού, με κρυμμένα χαρακτηριστικά, χωρίς διακριτικά ή κάποιο στοιχείο ταυτότητας» ο οποίος έφυγε όταν ο Δ. Ινδαρές τον ρώτησε αν υπάρχει εισαγγελέας ή κάποια νόμιμη άδεια, ενώ τον ίδιο άνθρωπο τον είδε στην ταράτσα του σπιτιού του όταν είχαν εισβάλει οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ. Έκανε λόγο για «βάναυση εκδικητική συμπεριφορά» των ανδρών των ΕΚΑΜ και επισήμανε ότι «από πολύ νωρίς η αστυνομία άρχισε να διαδίδει διάφορα για να συγκαλύψει την αποτυχία της»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Δ. Ινδαρές αναφέρθηκε στη μέρα που τα ΕΚΑΜ εισέβαλαν στο σπίτι του, με αφορμή την προσπάθεια εκκένωσης της κατάληψης στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι και υπογράμμισε πως υπάρχουν αδιαμφισβήτητες μαρτυρίες αλλά και φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά του βρισκόντουσαν στο μπαλκόνι του σπιτιού όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσης.

«Η διερεύνηση του πώς διέφυγαν οι καταληψίες είναι δουλειά της αστυνομίας, που όμως περιορίστηκε, όπως φαίνεται, στη δική μας αναίτια και βιαστική σύλληψη, αντί να προχωρήσει στην εξονυχιστική έρευνα του άλλου όμορου ακινήτου, μιας επταώροφης πολυκατοικίας με 40 κουδούνια… Ο ακάλυπτος της κατάληψης εφάπτεται με τον ακάλυπτο της πολυκατοικίας σε δύο τουλάχιστον επίπεδα, αθέατα από τους γύρω δρόμους, προσφέροντας επιλογές διαφυγής και αναμονής μέχρι να περάσει η “μπόρα”. Αντιθέτως, κάθε σημείο του δικού μας σπιτιού είναι ορατό από παντού. Φαντάζεται κανείς πως μια σωστή επιχείρηση λαμβάνει υπόψη αυτές τις παραμέτρους… Όσο για τα παιδιά μας, δεν είχαν καμία σχέση με την κατάληψη. Από την αρχή της επέμβασης και καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων της αστυνομίας με τα άτομα της κατάληψης, σύμφωνα με αδιαμφισβήτητες μαρτυρίες αλλά και φωτογραφίες και βίντεο, βρίσκονταν στο μπαλκόνι του σπιτιού μας και παρακολουθούσαν από εκεί, όπως όλοι οι γείτονες, τα γεγονότα».

Ερωτηθείς για το αν αρνήθηκε στο να διευκολύνει την αστυνομία στην προσπάθεια εκκένωσης, δήλωσε ότι αν υπήρχε παρουσία εισαγγελέα θα ήταν περιττός κάθε διάλογος, αλλά αντί αυτού εμφανίστηκε «ένας άνθρωπος λουσμένος με μπογιές, εκτός εαυτού. Με κρυμμένα χαρακτηριστικά, χωρίς διακριτικά ή κάποιο στοιχείο ταυτότητας», ο οποίος έφυγε όταν του ζητήθηκε να αποδείξει αν έχει νόμιμη άδεια για να μπει στο σπίτι του.

«Δεν αρνήθηκα. Υπήρχε ένα σκηνικό μάχης, με πυροβολισμούς, φωνές, πτώσεις αντικειμένων. Μου χτυπάει το κουδούνι ένας άνθρωπος λουσμένος με μπογιές, εκτός εαυτού. Με κρυμμένα χαρακτηριστικά, χωρίς διακριτικά ή κάποιο στοιχείο ταυτότητας. Του έκανα την ερώτηση που θα έκανε κάθε ενεργός πολίτης: αν υπάρχει εισαγγελέας ή κάποια νόμιμη άδεια. Έκανε μεταβολή και έφυγε. Αν υπήρχε εισαγγελέας, θα ήταν περιττός κάθε διάλογος. Ο αστυνομικός θα συνέχιζε την πορεία του μέσα από το σπίτι, προστατεύοντάς μας από άσκοπες παρεξηγήσεις και τριβές και βέβαια από την έκθεσή μας σε υψηλού ρίσκου κινδύνους. Το ερώτημά σας, λοιπόν, θα έπρεπε να απευθύνεται στις αρχές. Γιατί η αστυνομία χτύπησε την πόρτα και ζήτησε να περάσει μέσα από το σπίτι μου χωρίς να έχει φροντίσει να έχει στα χέρια της όλα τα απαραίτητα νομικά εχέγγυα, ως όφειλε;».

Ο Δ. Ινδαρές υπογράμμισε ότι τον ίδιο άνδρα τον συνάντησε όταν οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ είχαν εισβάλει στην ταράτσα του σπιτιού του. «Δεν θεώρησα ότι κινδύνευα. Η ταράτσα του σπιτιού μου είναι σπίτι μου. Δεν είναι κοινόχρηστος χώρος. Ανέβηκα να δω τι συμβαίνει στο σπίτι μου. Εκεί είδα τους άνδρες των ΕKAM, ανάμεσά τους και τον άνδρα που μου είχε χτυπήσει την πόρτα. Πού να φανταστώ πως θα αντιμετωπίζαμε αυτή τη βάναυση εκδικητική συμπεριφορά επειδή δεν κατάφεραν να συλλάβουν αυτούς που κυνηγούσαν».

Σχετικά με τα όσα διέρρευσε η αστυνομία και κυκλοφόρησαν ως «ειδήσεις» χωρίς να έχουν ελεγχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, ο Δ. Ινδαρές δήλωσε πως η αστυνομία άρχισε να διαδίδει από πολύ νωρίς διάφορα για να καλύψει την αποτυχία της. Έφερε για παράδειγμα την «είδηση» που ανέφερε ότι προσπάθησε να αφαιρέσει το όπλο αστυνομικού, περιστατικό που δεν υπάρχει ούτε στο κατηγορητήριο.

«Από πολύ νωρίς η αστυνομία άρχισε να διαδίδει διάφορα για να συγκαλύψει την αποτυχία της. Αυτό ειδικά δεν υπάρχει ούτε στο κατηγορητήριο. Όπως επίσης εξόφθαλμα ψευδής είναι και ο ισχυρισμός ότι τα παιδιά μας ήταν στην κατάληψη και έφυγαν από τη μια ταράτσα στην άλλη, ενώ οι άνδρες των EKAM τα καταδίωκαν. Η αλήθεια ειπώθηκε από την αρχή τόσο από εμάς όσο και από μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έβλεπαν τα παιδιά στο μπαλκόνι του σπιτιού μας να παρακολουθούν τα γεγονότα. Από την αρχή. Την ώρα που από το κτίριο της κατάληψης έπεφταν τούβλα, μπογιές και πυροσβεστήρες, βρίσκονταν και τα δύο συνεχώς στο μπαλκόνι μας, σε κοινή θέα. Τα βίντεο, οι φωτογραφίες, οι μαρτυρίες ήταν διαθέσιμα από την αρχή. Ενώ από την πλευρά της αστυνομίας κάπου χάθηκε το drone που επόπτευε την επιχείρηση».


Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Δ. Ινδαρέ.