ΔΣ Χίου: «Όχι» στην κυβέρνηση και στην απόφαση για κέντρο προσφύγων | Προπηλακισμός Μηταράκη

Εμμένοντας στην αρχική του απόφαση για τη δημιουργία μιας δομής προσφύγων, δυναμικότητας έως 500 ατόμων, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού, όπως εκφράστηκε από τον βουλευτή Χίου και υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη.

Ο υφυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, αποδοκιμάστηκε από πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο όπου πραγματοποιήθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση, κατά την αναλυτική του εισήγηση έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αποσυμφόρηση του νησιού και για το κλείσιμο του σημερινού καταυλισμού της ΒΙΑΛ, τη δημιουργία νέας κλειστής δομής δυναμικότητας 4.000 ατόμων, τονίζοντας ότι μόνο έτσι η λύση του ζητήματος θα είναι βιώσιμη.

Το Δ.Σ. Χίου αποφάσισε τη συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αιγαίου στις 22 και 23 Ιανουαρίου. Επίσης, στηρίζονται οι θέσεις του ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου που φέρεται ιδιοκτήτης της γης, όπου και σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή.

Μάλιστα για το θέμα αυτό έχει υπάρξει παρέμβαση από τον μητροπολίτη Χίου Μάρκο, ο οποίος ζήτησε έγγραφα την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η προστατευόμενη από τον νόμο εκκλησιαστική περιουσία.