Ινδία: Διαδηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων και του ρατσιστικού νόμου για ιθαγένεια

Γενική απεργία έγινε την περασμένη Τετάρτη, στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, στη Ινδία, υποστηριζόμενη από αγρότες και φοιτητικές ομάδες: προκηρύχθηκε από δέκα βασικά συνδικάτα της χώρας και προκλήθηκε από αρκετά αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως η ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων. Συνέπεσε με τις διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης [ρατσιστικής, κατά των μουσουλμάνων τροποποίησης στον νόμο για την ιθαγένεια.

Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές ινδικές πόλεις, με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών να συγκεντρώνεται στις πολιτείες της Δυτικής Βεγγάλης και της Κεράλα, στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, αλλά και στην Τσενάι, πρωτεύουσα της πολιτείας Ταμίλ Ναντού.

Η απεργία θα ακολουθηθεί «από πολύ περισσότερες δράσεις, για την ανατροπή των αντεργατικών, αντιλαϊκών, αντεθνικών πολιτικών της κυβέρνησης», αναφέρεται στη δήλωση που εξέδωσαν τα συνδικάτα.

Νόμος για ιθαγένεια

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο κύμα διαμαρτυριών, που τάσσεται επίσης κατά μιας εθνικής απογραφής που σκοπεύει να εντοπίσει μετανάστες χωρίς χαρτιά, παρόμοια με αυτήν που διενεργείται στη βορειοανατολική πολιτεία του Ασσάμ, που αφαίρεσε την υπηκοότητα σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων [δηλαδή όσοι, κυρίως μουσουλμάνοι, δεν είχαν «αποδείξεις» ότι έμεναν στην περιοχή πριν τις 24 Μάρτη…1971, οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές Άνθρωποι γεννημένοι στην Ινδία εδώ και 50 χρόνια κινδυνεύουν με εγκλεισμό σε στρατόπεδα κράτησης από την ακροδεξιά κυβέρνηση Μόντι!].

Η τροποποίηση του νόμου για την ιθαγένεια σκοπεύει να πολιτογραφήσει μετανάστες από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μπαγκλαντές που ανήκουν στις θρησκείες του ινδουισμού, σιχισμού, βουσισμού, τζαϊνισμού, ινδικού ζωροαστρισμού (παρσισμού) και χριστιανισμού, αφήνοντας τους μουσουλμάνους εκτός, κάτι που επικρίνεται ως αντίθετο με το κοσμικό πνεύμα της χώρας.

«Σώστε το Σύνταγμα, στα σκουπίδια ο Νόμος Ιθαγένειας», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν την Τετάρτη στο Νέο Δελχί, μαζί με άλλα συνθήματα κατά των δεξιών κυβερνητικών πολιτικών.