Νέα αντεργατική απόφαση από την εργοδοσία του «Jumbo»: καταχρηστικά, καταργεί την κυριακάτικη αργία

Συνεχίζει τις αντεργατικές της πρακτικές η «Jumbo» (βλ. παρακάτω σχετικά θέματα), καθώς αυτή τη φορά αποφάσισε να σπάσει την κυριακάτικη αργία και να ανακοινώσει πως το υποκατάστημά της στην Πρέβεζα θα λειτουργεί πλέον όλες τις Κυριακές του χρόνου.

«Αγαπητοί μας πελάτες σας ενημερώνουμε ότι από τον Ιανουάριο, όλες τις Κυριακές το κατάστημά μας θα είναι ανοιχτό με ωράριο λειτουργίας 11.00 – 18.00. Ευχαριστούμε πολύ», αναφέρει στη σελίδα του καταστήματος στην Πρέβεζα,

ενώ στην κεντρική ιστοσελίδα της εταιρείας η εργοδοσία το… προχωρά ακόμη περισσότερο και λέει ότι: «Την Κυριακή 19/1 τα καταστήματά μας θα είναι ανοιχτά από τις 11.00 έως τις 20.00. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα της Άνοιξης και του Πειραιά (34ου Συντάγματος Πεζικού)».

Άμεσα αντέδρασε το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, που ζήτησε την άμεση αναίρεση της απόφασης. Επιπλέον, και το Επιμελητήριο Πρέβεζας, από την πλευρά του, έχει συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας προς το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Πρέβεζας και δεσμεύεται να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, που απαιτούνται προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων- μελών του.

Σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και την παράγραφο 1 και 1Α του άρθρου 16 του Ν.4177/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 49 του Ν.4472/2017, ορίζονται αφενός, οι Κυριακές του έτους, αφετέρου οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν.4472/2017, α αναφέρεται μεταξύ άλλων η διαδικασία ως προς τη λήψη απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές: «Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής» (Νόμος 4472/2017, άρθρο 49, παρ.2).

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, πως από τις αντιδράσεις του ΕΚ Πρέβεζας και του Επιμελητηρίου δεν υπήρξε καμία απόφαση αντιπεριφερειάρχη και φυσικά καμία διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς.


Διαβάστε επίσης: