Η μισή αλήθεια… για τα προβλήματα στην εφημερία του ΓΝ «Γεννηματάς»

ugeia made in germani 2

Σωρεία δημοσιευμάτων αλλά και ανακοινώσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφέρονται στα σοβαρά προβλήματα που εμφανίστηκαν στην εφημερία του νοσοκομείου Γεννηματάς από την εφαρμογή του νέου πιλοτικού πληροφοριακού συστήματος με αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Οι επισημάνσεις αυτές έχουν βεβαίως μεγάλη σημασία αλλά από τους συντάκτες των δημοσιευμάτων και των ανακοινώσεων φαίνεται ότι τους διαφεύγουν ορισμένες «λεπτομέρειες».

  1. Το πληροφοριακό σύστημα σχεδιάστηκε για να εφαρμοστούν τα περίφημα DRG,s που έχουν ως αποτέλεσμα την μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρηματικές μονάδες ενώ σε όσες χώρες εφαρμόστηκαν, οδήγησαν στα λεγόμενα «αιματηρά» εξιτήρια.
  2. Η εφαρμογή αυτού του πληροφοριακού συστήματος ήταν μνημονιακή υποχρέωση, εξαγγέλθηκε από τις πρώτες μνημονιακές κυβερνήσεις, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται κατά γράμμα από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.
  3. Το πιλοτικό πληροφοριακό σύστημα υλοποιείται τυπικά από το ΗΔΙΚΑ αλλά όπως είναι γνωστό από σωρεία δημοσιευμάτων αυτό ουσιαστικά έχει ανατεθεί μέσω υπεργολαβίας σε ιδιωτική εταιρία.

Για όλα αυτά βεβαίως οι συντάκτες αυτών των δημοσιευμάτων και πολύ περισσότερο τα συνδικάτα που εξέδωσαν ανακοινώσεις, δεν λένε κουβέντα. Αντίθετα κυριαρχεί μια έμμεση κριτική στο ΗΔΙΚΑ και τους διοικητικούς παράγοντες των νοσοκομείου για εσπευσμένη εφαρμογή του συστήματος και απουσία εκπαίδευσης του προσωπικού.

Μπορούμε να αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα της απόκρυψης από τον αστικό τύπο των επισημάνσεων που κάνουμε ως ιστοσελίδα, αναρωτιόμαστε όμως για τους λόγους που οδήγησαν συνδικάτα να μην κάνουν αναφορά σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Αντί λοιπόν τα συνδικάτα να ζητούν την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νέου πληροφοριακού προγράμματος προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού, ίσως με βάση τις θέσεις του κινήματος θα έπρεπε να απαιτούν να σταματήσει η υλοποίησή του αφού η εφαρμογή του έχει ως βασικό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών που οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας.