Δίκη Χρυσής Αυγής: Την Τετάρτη ξεκινά η μάχη για την αποδόμηση της εισαγγελικής πρότασης

Το εργατικό, το αντιφασιστικό και λαϊκό κίνημα δε θα αφήσουν να περάσει οιαδήποτε «επιχείρηση αθώωσης» των εγκληματιών της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής και της επαναφοράς τους στο πολιτικό σκηνικό. Έξω οι ναζί, έξω οι φασίστες από τα Συνδικάτα, τις γειτονιές, τα σχολεία...

Δίκη Χρυσής Αυγής: η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου

Συνεχίζεται την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, μετά το πέρας των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η ακροαματική διαδικασία στη δική της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται πως έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις, όχι μόνον από την οικογένεια Φύσσα αλλά και από εργατικούς, αντιφασιστικούς και κοινωνικούς φορείς, η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, Αδαμαντίας Οικονόμου*, η οποία πρότεινε την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την απαλλαγή όλων των τέως βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Κατόπιν τούτου, οι δικηγόροι των θυμάτων και των συγγενών τους αλλά και των κατηγορουμένων θα δώσουν «μάχη επιχειρημάτων» για να αποδομήσουν οι πρώτοι και να ενισχύσουν οι δεύτεροι την εισαγγελική πρόταση.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τίποτε δεν έχει κριθεί, αφού την τελικά απόφαση θα την πάρουν οι τρεις τακτικοί δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν την πρόταση Οικονόμου.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον είναι έντονο, αφού πρόκειται για μια δίκη που πέρα από ποινικό ενδιαφέρον διαθέτει εμφανώς και πολιτικό πρόσημο.

Σχετικές αναρτήσεις:


* Δίκη Χρυσής Αυγής: η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, που -στην πρότασή της- έδωσε «ασυλία» στους τέως χρυσαυγίτες βουλευτές για τη δολοφονία Φύσσα και έκρινε ένοχο μόνον το Ρουπακιά. Κατά τη διάρκεια της δίκης, δε δίστασε να εκφράσει ανοιχτά την επιδοκιμασία της για ρατσιστικές δράσεις της ΧΑ, όπως τα διαβόητα «συσσίτια μόνο για Έλληνες», λέγοντας πως «τουλάχιστον δίνουν ένα πιάτο φαγητό στους Έλληνες». Επιπλέον, έδινε παραινέσεις σε μάρτυρες κατηγορίες να “κάθονται στα αυγά τους”.

Μάλιστα, όταν ο υπάλληλος του Δήμου Χαλανδρίου, Θ. Πισιμίσης, κατέθεσε για τα χτυπήματα που δέχτηκε από χρυσαυγίτες πριν πέντε χρόνια, αναφέροντας πως «θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω», η εισαγγελέας εμμέσως πλην σαφώς τον εγκάλεσε ότι προκάλεσε ο ίδιος την τύχη του, λέγοντας «μήπως αν δεν είχατε αντιδράσει…».

Κάποιοι τη θυμούνται από την υπόθεση του αναρχικού, Τάσου Θεοφίλου, που καταδικάστηκε άδικα ως ο «τρομοκράτης δολοφόνος ληστής της Πάρου και χάρη στην αγόρευση της Οικονόμου, που βασίστηκε σε… ατράνταχτα στοιχεία, όπως ότι ο κατηγορούμενος είχε τσάντα που ανέγραφε «Πάρος». Ως γνωστόν, η σκευωρία κατέπεσε και ο Θεοφίλου ύστερα από τεράστια ταλαιπωρία αθωώθηκε πριν 2 χρόνια.