Ανακοίνωση ΕΑΣ προς όλους τους εργαζομένους του Δήμου Καισαριανής

Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής

Στο Δήμο μας, αν αφαιρέσουμε τους 14 νέους συναδέλφους, που με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης της προκήρυξης 3Κ/2018 ήρθαν ή θα έρθουν προς εργασία, έχουν να γίνουν προσλήψεις τακτικού προσωπικού περίπου 15 χρόνια. Έτσι, μετά τις δεκάδες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις, το προσωπικό που υπάρχει είναι μειωμένο, είναι γερασμένο σε μεγάλο βαθμό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες, οι οποίες καλύπτονται, ως ένα βαθμό και παροδικά, από συμβασιούχους, κυρίως των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, και οι οποίοι μάλιστα πληρώνονται με τον κατώτατο βασικό μισθό.

Η ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση βρίσκεται πρωτίστως στην μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) και την απαγόρευση των προσλήψεων απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, από το 2010 μέχρι σήμερα, αλλά και στην ανικανότητα και τη σκοπιμότητα όλων των δημοτικών αρχών της ίδιας περιόδου.

Καμία δημοτική αρχή δεν αποφάσισε, ούτε διεκδίκησε, μόνιμο προσωπικό και όταν δόθηκε αυτή η ευκαιρία, όπως μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του 2017, για μαζικές προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, με έωλες δικαιολογίες από την τότε δημοτική αρχή Σταμέλου, αποφασίστηκε η πρόσληψη μόνο 14 εργαζομένων, αντί 82, που ήταν οι κενές θέσεις, γιατί όλες οι δημοτικές αρχές θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό, με περιορισμένα δικαιώματα, για να το κρατούν σε ομηρία και να προωθούν τις πελατειακές τους σχέσεις.

Σήμερα είναι ανάγκη να δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα στελέχωσης όλων των υπηρεσιών του δήμου και κυρίως της καθαριότητας, του πρασίνου, των εργατοτεχνικών υπηρεσιών και συνεργείων, των κοινωνικών υπηρεσιών, του ΚΕΠ και των παιδικών σταθμών. Αν δεν γίνει επειγόντως κάτι τέτοιο, τμηματικά υπηρεσίες και αρμοδιότητες θα εκχωρούνται σε ιδιώτες.

Ο δήμος μας μάλιστα κινδυνεύει με ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη προσωπικού, μιας και στο σύστημα της κινητικότητας δεν είναι φορέας υποδοχής προσωπικού, αλλά διάθεσης σε άλλους φορείς του δημοσίου και των ΟΤΑ!

Η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε ακόμα στην υλοποίηση του ισχύοντος Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) και δε γνωρίζουμε επίσης τις προθέσεις της σχετικά με την επιτροπή που σύστησε για την αναμόρφωσή του, ενώ οι αποσπασματικές μετακινήσεις του προσωπικού που πραγματοποιήθηκαν, έγιναν χωρίς συζήτηση και σχεδιασμό που θα προέκυπτε από την κατάταξη του προσωπικού στον νέο ΟΕΥ.

Τα ερωτήματα λοιπόν που υπάρχουν είναι:

  1. Τι θα γίνει με την ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων στο Δήμο, όπως προβλέπει ο οργανισμός; Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τρόπος που αποφασίστηκε από την προηγούμενη δημοτική Σταμέλου είναι προβληματικός, αφού δεν προβλέφθηκαν οργανικές θέσεις στο δήμο, με αποτέλεσμα σε μια ενδεχόμενη μεταφορά τους στο δήμο,οι εργαζόμενοι αυτοί θα καταλάβουν προσωποπαγείς και όχι οργανικές θέσεις, με όποιες αρνητικές συνέπειες έχει αυτό στην εργασιακή τους διασφάλιση και κυρίως στην συρρίκνωση των παιδικών σταθμών, στην αύξηση των ελαστικά εργαζόμενων και στην ενίσχυση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Η λύση βρίσκεται στη σύσταση των προβλεπόμενων οργανικών θέσεωνκαι κατόπιν στην ένταξη του προσωπικού τους στο Δήμο.
  2. Τι προγραμματισμός υπάρχει για την πρόσληψη προσωπικού για το 2020και κυρίως σε ποιες ενέργειες διεκδίκησης θα προχωρήσει ο δήμος για τη στελέχωση των υπηρεσιών του με βάση τις ανάγκες του, όπως αναφέρουμε παραπάνω; Τα προβλήματα του δήμου δεν αντιμετωπίζονται με προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συνεργατών, που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του, είναι αμφίβολης χρησιμότητας για τη λειτουργία του και κυρίως υποβαθμίζουν το προσωπικό του δήμου, ούτε στην αναμονή της κάλυψης από τα προγράμματα του ΟΑΕΔπου εξαχρειώνουν την αξία της εργασίας, διαλύουν το δημόσιο και ασκούν πίεση για το περαιτέρω πάγωμα των μισθών και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αντισταθεί σ’ αυτές τις εξευτελιστικές για τους εργαζόμενους εργασιακές σχέσεις, να διεκδικήσει την κατάργησή τους και για όσο υπάρχουν να έχουν ίδια δικαιώματα στο μισθό και στην εργασία.
  3. Τι θα γίνει με τις κρίσεις προϊσταμένων που η θητεία τους έχει λήξει εδώ και χρόνια; Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική της ανάθεσης καθηκόντων που χρησιμοποιούν όλες οι δημοτικές στην Καισαριανή τα τελευταία χρόνια; Πιστεύουμε ότι πρέπει να σταλούν όλοι οι φάκελοι των υπαλλήλων που έχουν τα απαραίτητα προσόντα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, για να γίνουν κρίσεις, για να μην υπάρχει καμιά σχέση εξάρτησης της υπηρεσιακής ιεραρχίας του δήμου με τον κάθε δήμαρχο.
  4. Η μόνη τροποποίηση του ΟΕΥ που είναι αναγκαία, πέρα από τη σύσταση θέσεωνγια τους εργαζόμενους του ΝΠ που θα έρθουν στο δήμο, είναι σχετική με τα κριτήρια κρίσηςπροϊσταμένων. Είμαστε αντίθετοι με την ισοπεδωτική αντίληψη του προβαδίσματος των κατηγοριών για όλες τις διευθύνσεις και τα τμήματα και προτείνουμε ένα μεικτό σύστημα κρίσεων όπου θα προβλέπει σε οργανικές μονάδες, όπως πχ η τεχνική ή η οικονομική υπηρεσία, και όχι για όλα τα τμήματα, αλλά όπου προκύπτουν επαγγελματικά δικαιώματα, το προβάδισμα των κατηγοριών, ενώ σε άλλες, όπως Διοικητικές, Εργατοτεχνικές, Κοινωνικές, Παιδικούς σταθμούς κλπ. θα προβλέπει να γίνεται ισότιμα με βάση το βαθμό, την κατηγορία, τον κλάδο και τα χρόνια υπηρεσίας.

Όπως είχαμε τονίσει και σε παλαιότερη ανακοίνωσής μας «…Με φειδώ θα έπρεπε να χρησιμοποιείται το προβάδισμα των κατηγοριών, ενώ το κύριο θα έπρεπε να ήταν η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των κατηγοριών και των κλάδων που μπορεί κατά την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να κριθούν σε θέσεις ευθύνης. Μ’ αυτόν τον ΟΕΥ, αποκλείεται να κριθούν σε θέσεις ευθύνης από την ΤΕ κατηγορία κυρίως στους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά και στην Κοινωνική Υπηρεσία…».

Και επειδή σε 2-3 μήνες θα κληθούμε να κρίνουμε την απερχόμενη διοίκηση του σωματείου και να αναδείξουμε καινούργια, θα πρέπει να μετρήσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα μιας εργοδοτικής πλειοψηφίας στο σωματείο, της ΔΑΣ, η οποία ταυτίστηκε με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Μια πλειοψηφία του σωματείου που δικαιολογούσε τα πάντα και τώρα είναι εκτεθειμένη, αδύναμη και ανίκανη να πείσει και να ενώσει την πλειοψηφία των εργαζομένων, για να διεκδικήσει την ισότιμη αντιμετώπισή τους, το σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους και να αντισταθεί σε οποιαδήποτε εργοδοτική ή υπηρεσιακή αυθαιρεσία.

Γιατί όπως τονίζουμε σε όλες τις ανακοινώσεις μας: Τα συμφέροντα μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών είναι πάντα ανταγωνιστικά. Οι Δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται, ενώ εμείς είμαστε πάντα εδώ. Κρίνουμε όλες τις Δημοτικές Αρχές με βάση τη στάση τους απέναντι στα προβλήματα και την πολιτική που ασκούν. Η ταύτιση μ’ αυτές ή η δικαιολόγηση των ενεργειών τους πάντα μας έκανε κακό και ήταν σε βάρος των συμφερόντων μας.


Καισαριανή, Γενάρης 2020
Από την ΕΑΣ