Σωματείο Ν. Φιλαδέλφειας για τις απολύσεις εργαζομένων του «Εστία»: αντεργατική και απάνθρωπη η απόφαση

Με απόφασή του, στα τέλη του περασμένου χρόνου, το Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας προχώρησε στην απόλυση των 20 εργαζομένων του προγράμματος «Εστία» (σ.σ.: από 1η Γενάρη 2020), ενέργεια που: i) στρέφεται και κατά των 350 προσφύγων που εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα, και ii) καταδεικνύει την αναξιοπιστία του δημάρχου, Γιάννη Βούρου, που είχε δεσμευθεί περί του αντιθέτου στον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας για την συνέχιση του προγράμματος, το οποίο πλέον βρίσκεται «στον αέρα».

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης, όπου πάρθηκε αυτή η αντεργατική και αντιπροσφυγική απόφαση, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας σημειώνει πως η διοίκηση «συνέχισε την εμμονική της προσπάθεια στρεφόμενη κατά των 20 εργαζομένων του προγράμματος Εστία και των 350 προσφύγων που εξυπηρετούνται από αυτό… Ήταν μια συνεδρίαση σκοπιμότητας όπου κάποιοι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής αγωνίστηκαν ποιος θα “κόψει πρώτος το νήμα” προκειμένου να πάρει βραβείο αντεργατικότητας και έλλειψης αλληλεγγύης για τους 350 πρόσφυγες και μετανάστες, που ερήμην τους,το ΔΣ της ΚΕΔΝΦ αποφάσισε για αυτούς χωρίς να λάβει υπόψη ότι κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν άμεσα, αφού έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

«Φωτεινές εξαιρέσεις από τη συνεδρίαση – τραγέλαφο», συνεχίζει, «αφενός μεν η σταθερή στάση του προέδρου του Δ.Σ. της Κοινωφελούς, ο οποίος ύψωσε για μια φορά ακόμα το ανάστημά του για το αυτονόητο, παραδέχθηκε δημόσια ότι ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε προσωπικά για την παράταση του προγράμματος, το ίδιο δηλαδή που είχε δεσμευτεί και στο σωματείο εργαζομένων και αφετέρου η επίσης σταθερή θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΚΕΔΝΦ όπως επίσης και των εκπροσώπων του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων για την ανανέωση των συμβάσεων για 12 μήνες».

«Αλήθεια η δίμηνη παράταση, η οποία ετέθη ως πρόταση και μπορεί να δοθεί δεν αντικρούει στη νομιμότητα του προγράμματος και αντικρούει η 12μηνη παράταση;», αναρωτιέται το Σωματείο και συμπληρώνει καταλήγοντας: «Την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί απ εδώ και στο εξής την έχουν όλοι όσοι ψήφισαν αντεργατικά και απάνθρωπα! Καλούμε τη διοίκηση του ΔΣ της ΚΕΔΝΦ, του δήμου, καθώς και τον ίδιο το δήμαρχο, ακόμα και την ύστατη ώρα να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να ανανεώσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων του προγράμματος».