Στο πλευρό της ΕΛΑΣ για το δόγμα «νόμος και τάξη» η δημοτική αστυνομία Αθήνας

Μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα αστυνόμευσης, με τη σύμπραξη της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας της Αθήνας, υπέγραψαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Στο τετραετούς διάρκειας μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς, προβλέπεται μεταξύ άλλων η «διαχείριση κατειλημμένων χώρων», με τη δημοτική αστυνομία να αναλαμβάνει επί της ουσίας νέους ρόλους.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν στόχος του «Κέντρου Διαχείρισης της Καθημερινότητας» που δημιουργήθηκε είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας «για την ασφάλεια των δημοτών και των υποδομών της πόλης, την επιτήρηση των κοινόχρηστων χώρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τη διαφύλαξη της ομαλής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Αθήνα», όπως αναφέρεται.

Η συνεργασία δημοτικής και ελληνικής αστυνομίας πριν ανακοινωθεί είχε ήδη προεγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με σφοδρές αντιδράσεις από παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους στο ενδεχόμενο η δημοτική αστυνομία να γίνει όργανο καταστολής.

Η τετραετής συνεργασία των δύο υπηρεσιών, περιλαμβάνει δράσεις όπως:

  • Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και προστασίας για την πόλη των Αθηνών, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

  • Ο σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών και δράσεων πρόληψης σε καθημερινό επίπεδο.

  • Κοινές επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. και τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης, την ασφάλεια και την προστασία μεγάλων εκδηλώσεων και την διαχείριση κατειλημμένων χώρων.

  • Ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

  • Σχεδιασμός πλαισίου ενεργής συμμετοχής και συνεργασίας Δήμου, πολιτών, κοινωνικών φορέων και Αστυνομίας για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των δύο φορέων.

  • Η προετοιμασία και συμμετοχή σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στους τομείς της ασφάλειας και της προστασίας.

  • Η διοργάνωση και υλοποίηση κοινών ενημερωτικών και επικοινωνιακών δράσεων για την προστασία από τις απειλές σε καθημερινό επίπεδο και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Με αφορμή τη συμφωνία για τη δημιουργία του Κέντρου Διαχείρισης Καθημερινότητας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως «η ασφάλεια ή εξασφαλίζεται στην καθημερινότητα ή δεν υπάρχει. Ενώνουμε δυνάμεις με τον δήμο για να κάνουμε την ασφάλεια πράξη. Τα αποτελέσματα θα τα δουν οι Αθηναίοι στη ζωή τους. Είναι αυτονόητο, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ξεκινάμε από την Αθήνα, όμως η Αστυνομία θέλει να επεκτείνει και σε άλλους δήμους αυτή τη συνεργασία» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμισε πως «το Κοινό Κέντρο Διαχείρισης της Καθημερινότητας είναι ένα στοίχημα που έχουμε βάλει από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τον δήμο. Ξεκινάμε με ένα από τα μεγαλύτερα βήματα που έχουμε μπροστά μας για να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο. Τον πολιτισμό της καθημερινότητας, την ασφάλεια των Αθηναίων, την ανάγκη να αλλάξουμε προς το καλύτερο την καθημερινή ζωή στην πόλη με κοινό σχέδιο, κοινές και συντονισμένες δράσεις της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας. Και ευχαριστώ τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, γιατί, όχι μόνο αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη συντονισμού των δύο υπηρεσιών, αλλά και προχωρά στην πράξη».