19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τέλος οι εργοδοτικές εισφορές για τα «μπλοκάκια», με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Πρόσφατα

Αλλάζει άρδην από το 2020 το τοπίο των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και των αυτοαπαπασχολούμενων για τα “μπλοκάκια” και τις αποδείξεις δαπάνης.

Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, και το οποίο θα συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή τον ερχόμενο Ιανουάριο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του capital.gr, προβλέπει υπαγωγή όσων κόβουν “μπλοκάκι” (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών), ανεξάρτητα από το πλήθος των εργοδοτών τους, στο νέο “καθεστώς” της ελεύθερης επιλογής ύψους προκαθορισμένων εισφορών το οποίο θα ισχύσει από το επόμενο έτος. Αυτό συνεπάγεται την απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή των εισφορών για τα “μπλοκάκια”, κάτι που οδηγεί σε όφελος 17,8% για αυτούς, ενώ κατά μέσο όρο 7% θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο.

Όσοι, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, είναι μισθωτοί και παράλληλα κόβουν “μπλοκάκι” θα απαλλάσσονται από εισφορές σε ό,τι αφορά το εισόδημά τους από το “μπλοκάκι”. Όσοι, επίσης, αμείβονται με απόδειξη δαπάνης δεν θα καταβάλλουν καθόλου εισφορές αν η αμοιβή τους δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ ετησίως.

Είναι ολοφάνερο πως οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με τους νέους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, οι οποίοι θα ισχύσουν από το 2020, οδηγούν σε μεγάλο κέρδος κυρίως τους εργοδότες.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις