Αρχαιολόγοι: Στάση εργασίας και συνέντευξη Τύπου για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης | Τετάρτη 18 Δεκέμβρη

Ανακοίνωση Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων | ΣΕΑ

Ο ΣΕΑ ενόψει της εσπευσμένης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τεχνική μελέτη για την απόσπαση των εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Προκηρύσσει στάση εργασίας των μελών του την Τετάρτη 18/12 από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να παρευρίσκονται και στη Συνέντευξη τύπου, που έχει ορίσει την ίδια ημέρα στις 12:00 στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ.

 • Καλεί τους συναδέλφους από τις Υπηρεσίες της Αττικής σε συγκέντρωση στο ΥΠΠΟΑ την Τετάρτη 18/12 στις 13.00.

 • Καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των τοπικών Παραρτημάτων στην Θεσσαλονίκη και σε όλην την επικράτεια.

 • Καλεί όλα τα Σωματεία του ΥΠΠΟΑ σε κοινή στράτευση για την κατά χώραν διατήρηση του μοναδικού ευρήματος για τη Θεσσαλονίκη.

 • Καλεί την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες σε εγρήγορση προκειμένου να αποτραπεί η απόπειρα ακύρωσης των έως τώρα αποφάσεων, που στρέφονται ενάντια στην τύχη των αρχαιοτήτων.

 • Απευθύνει έκκληση στα μέλη του ΚΑΣ να μη συναινέσουν στην καταστροφή του σημαντικού αυτού μνημείου, έχοντας κατά νου ότι τυχόν ψήφιση μίας μελέτης-προϊόντος μεθόδευσης αποτελεί στίγμα στην Ελληνική Αρχαιολογική Κοινότητα, όπως αυτή έχει ανοικτά και σε συλλογικό επίπεδο εκφραστεί με σειρά ψηφισμάτων.

Η προστασία των αρχαιοτήτων είναι αδιαπραγμάτευτη!


Την ίδια ώρα, ο Ενιαίος Σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, Αττικής, Στερεάς και Νήσων εξαγγέλλει, μαζί με άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20) την Τετάρτη. Όπως σημειώνει, σε ανακοίνωσή του:

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συγκαλούν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τετάρτη 18/12/2019, για να επιβάλλουν αλλαγή της απόφασης για τις σημαντικές αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία:

 • Γιατί συνιστά καταστροφή μείζονος μνημείου, που αποτελεί τμήμα της κοσμικής Βυζαντινής πόλης της Θεσσαλονίκης. 

 • Γιατί με την επιχειρούμενη αλλαγή θα προκύψει παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, παραβίαση  του άρθρου 42 του Ν. 3028/2002 το οποίο αναφέρει ρητά ότι: «Η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του». Στην περίπτωση του σταθμού Βενιζέλου, όχι μόνο υπάρχει τεχνική λύση, αλλά είναι εγκεκριμένη και υλοποιείται εδώ και 2 χρόνια! 

 • Γιατί για άλλη μια φορά με ευθύνη της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό ψευδώς «φορτώνονται» τις καθυστερήσεις του έργου οι αρχαιότητες, ενώ στην πραγματικότητα η αλλαγή χρονοδιαγράμματος θα επιβαρύνει το έργο με νέα κόστη, και οι όποιες καθυστερήσεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού κι όχι στις αρχαιότητες.

 • Γιατί η επίκληση της μη τμηματικής παράδοσης του έργου μόνο ως πρόφαση μπορεί να εννοηθεί, παραγνωρίζοντας την συσσωρευμένη εμπειρία από μεγάλα δημόσια έργα, και ιδίως το Μετρό της Αθήνας, όπου οι ενδιάμεσοι σταθμοί από τον σταθμό Εθνική Άμυνα ως τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας παραδόθηκαν αργότερα, χωρίς αυτό να επηρεάζει την λειτουργία του Μετρό.

 • Γιατί μόνο ως διαδικασία με χαρακτηριστικά παρωδίας μπορεί να θεωρηθεί, ότι οι συνάδελφοί μας στις αρμόδιες Υπηρεσίες πρέπει να γνωμοδοτήσουν μέσα σε 48 ώρες για ένα θέμα που έχει πίσω του 7 χρόνια μελετών και έργων. 

 • Καλούμε την πολιτική ηγεσία να αναβάλλει τη συνεδρίαση. Καλούμε τα μέλη του ΚΑΣ να μη δεχτούν να γνωμοδοτήσουν κόντρα στον Αρχαιολογικό Νόμο.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ σε στάση εργασίας την Τετάρτη 18/12/2019 από τις 12 μ ως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στη Μπουμπουλίνας για να αποτρέψουμε το έγκλημα που ετοιμάζεται εις βάρος των μνημείων και του τεχνικού έργου. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.