ΜΕΤΑ: Να παρθούν πίσω οι εκδικητικές απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Το ΜΕΤΑ συμπαρίσταται στον αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων ενάντια στις 24 εκδικητικές απολύσεις των συναδέλφων της Τράπεζας Πειραιώς και απαιτεί την άμεση ανάκλησή τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια, επειδή αρνήθηκαν να μεταφερθούν μαζί με το τμήμα των κόκκινων δανείων (RBU) στην «Intrum Hellas» και θέλησαν να κάνουν χρήση του εθελοντικού όρου που προέβλεπε η συμφωνία με την ΟΤΟΕ.

Ο αγώνας των εργαζομένων στις τράπεζες είναι αγώνας όλων μας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Άλλωστε, σήμερα είναι οι 24, αύριο θα είναι περισσότεροι. Και η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει την «πρωτοκαθεδρία» στις αντεργατικές πολιτικές: από την απόσχιση των κλάδων φύλαξης και καθαριότητας, το 2018, μέχρι τη φετινή επιθετικότητα προς τους εργαζόμενους, όπου έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για μεταφορά των εργασιών διαχείρισης των κόκκινων δανείων στην «Intrum», και το σχέδιο μείωσης προσωπικού.

Οι 24 απολύσεις ήταν η κατάληξη ενός σχεδίου που εξυφαίνεται εδώ και καιρό με σκοπό να μπει ταφόπλακα στις κινητοποιήσεις και να σωπάσουν οι φωνές που αντιδρούν στους σχεδιασμούς της τράπεζας και να στείλουν το μήνυμα σ’ όλους τους εργαζόμενους των τραπεζών, αλλά και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών ότι δεν θα κάνουν πίσω στα σχέδια για τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις. Γι’ αυτό και η ανάγκη του συντονισμού και της αλληλεγγύης είναι όσο ποτέ απαραίτητη σήμερα για να μπει φρένο στις απολύσεις και στη διεύρυνση της ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας. Γιατί σήμερα μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, αύριο όμως θα είναι οι εργαζόμενοι των άλλων τραπεζών, οργανισμών και επιχειρήσεων.

Ο αγώνας πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους. Μέχρι να υπάρξει ανάκληση των απολύσεων και τοποθέτηση όλων των συναδέλφων που εργάζονταν στα RBU. Μπορούμε να νικήσουμε, με ενότητα και δυναμικούς πολύμορφους αγώνες, με ενημέρωση του λαού, με τη συμπαράσταση κάθε εργαζόμενου, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε βρίσκεται στο χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε σε άλλο κλάδο.

Γιατί το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα είναι ιερό και αδιαπραγμάτευτο.