«Τα παράπονά σας στον Συνήγορο του Πολίτη» λέει ο Χρυσοχοΐδης για το όργιο αστυνομικής βίας

Καταγγελία της ΟΚΔΕ για «απαγόρευση» της αστυνομίας και προσαγωγές μελών της

Την απόφαση του αρχηγείου της αστυνομίας να παραπέμψει στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας και στο Συνήγορο του Πολίτη το πλήθος βίντεο και αναφορές που καταγράφουν το κρεσέντο αστυνομικής βιαιότητας κατά τις πορείες και εκδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη λειτουργία των πειθαρχικών ελεγκτικών μηχανισμών της ΕΛΑΣ.

«Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποστέλλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, βίντεο και αναφορές, που αναπαράγονται στο διαδίκτυο», επιλέγοντας να βάλει σε εισαγωγικά τις αναφορές για «αστυνομική βία», κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων και πορειών στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου. Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συνοδεύεται από την παράκληση να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα.

Δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρει πως πρόκειται για ένα βίντεο με συλλήψεις διαδηλωτών από τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια και μια φωτογραφία που απεικονίζει νεαρό τον οποίο έχουν γδύσει οι αστυνομικοί, την ώρα της σύλληψης, «καθώς και καταγγελίες που έχουν κάνει το γύρω του διαδικτύου, με πολύ αρνητικά σχόλια».

Παράλληλα, καλούνται πολίτες, που έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά, να αποταθούν στον προαναφερθέντα μηχανισμό διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στην πραγματικότητα, τα βίντεο και οι καταγγελίες είναι πολύ περισσότερα, καθώς εικόνες ντροπής ήρθαν στο φως σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση της «προσαγωγής» μίας κοπέλας στην πλατεία Εξαρχείων, με αστυνομικό που φαίνεται σε βίντεο να ενεργεί σαν… αθλητής του ράγκμπι, αλλά και άλλο βίντεο, που απεικονίζει αστυνομικούς των ΜΑΤ να χτυπούν βάναυσα και επικίνδυνα αρκετούς «προσαχθέντες».

Επίσης, αρκετές είναι και οι μαρτυρίες που περιγράφουν την αστυνομική τρομοκρατία που επικράτησε στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής, στην οδό Σολωμού, όπου ένας νεαρός ξεγυμνώθηκε και βασανίστηκε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η απόφαση του αρχηγείου της αστυνομίας και η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για παραπομπή στον Συνήγορο του Πολίτη έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στους πειθαρχικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς της ίδιας της αστυνομίας.

Σακελλαρίδης: Οι χθεσινές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά

«Κάποιοι θα πουν ότι το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει μία στιγμή και δεν αποδίδει τις πραγματικές συνθήκες. Αυτό που τρομάζει πλέον είναι τί συμβαίνει όταν δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό ή όταν δεν υπάρχει το θάρρος να γίνουν καταγγελίες, όταν κλείνουν τα φώτα και μακριά από τα πλήθη» σχολίασε από το πρωί του Σαββάτου ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώνοντας τη φωνή του με όσους καταγγέλλουν τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Σακελλαρίδη:

Οι χτεσινές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Έρχονται να προστεθούν σε ένα γαϊτανάκι πολλών δεκάδων περιστατικών που γίνονται συστηματικά και έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.

Προασαγωγές στον σωρό που κάποιες πρέπει να μετατραπούν σε συλλήψεις με κοινότυπες κατηγορίες «περί αντίστασης και εξύβρισης» και μόνους μάρτυρες τους αστυνομικούς.

Ξύλο μετά μανίας σε όποιον/α βρεθεί στον διάβα του, δικαιολογούμενο με τη λογική ότι «αφού βρέθηκε εκεί κάτι έκανε».

Διαπομπεύσεις, δημόσιοι εξευτελισμοί, ξεγυμνώματα στη λογική «έχω τα νεύρα μου και θα κάνω ότι γουστάρω γιατί μπορώ».

Οι ΕΔΕ σπάνια απέδιδαν καρπούς, αλλά το γεγονός ότι ούτε μία τυπική ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ και την πολιτική ηγεσία δεν βγαίνει και ούτε μία ΕΔΕ δεν ανακοινώνεται, πλέον δίνει το πράσινο φως στα διάφορα σώματα της Αστυνομίας να βγάλουν τα απωθημένα τους χωρίς φόβο και με όλο τους το πάθος.

Κάποιοι θα πουν ότι το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει μία στιγμή και δεν αποδίδει τις πραγματικές συνθήκες. Αυτό που τρομάζει πλέον είναι τί συμβαίνει όταν δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό ή όταν δεν υπάρχει το θάρρος να γίνουν καταγγελίες, όταν κλείνουν τα φώτα και μακριά από τα πλήθη.

Οι χτεσινές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Έρχονται να προστεθούν σε ένα…

Gepostet von Gabriel Sakellaridis am Samstag, 7. Dezember 2019

Καταγγελία της ΟΚΔΕ για «απαγόρευση» της αστυνομίας και προσαγωγές μελών της

«Δύο στελέχη της ΟΚΔΕ που έφερναν το υλικό της Οργάνωσης στη Συγκέντρωση των Πολιτικών Οργανώσεων της Αριστεράς που είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 στα Προπύλαια (πανό, σημαίες με τα διακριτικά της οργάνωσης) προσήχθησαν βίαια στη ΓΑΔΑ (όπως και δεκάδες άλλοι διαδηλωτές) χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας λόγος. Καθώς στους σωματικούς ελέγχους και στα προσωπικά αντικείμενα των συντρόφων τα λαγωνικά της ΕΛ.ΑΣ δεν μπόρεσαν να εφεύρουν κάτι »ενοχοποιητικό», αυτή η προσαγωγή είναι ακόμα πιο προκλητική, γιατί είχε καθαρά στόχο να παρεμποδίσει την παρουσία μιας πολιτικής οργάνωσης στη διαδήλωση. Χωρίς να τους επιτραπεί οποιαδήποτε επικοινωνία με τους συντρόφους τους και τις οικογένειές τους παρέμειναν για ώρες στην ΓΑΔΑ» τονίζει, μεταξύ άλλων, η οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας:

Ενώ οι δολοφόνοι της ΕΛΑΣ Κορκονέας και Σαραλιώτης κυκλοφορούν ελεύθεροι (όπως και κάθε είδους «αγαπημένα παιδιά» της εξουσίας, και «άριστοι» βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και κάθε βρώμικη ανηθικότητα, ενάντια στο εργατικό κίνημα και σε όσους αγωνίζονται εφαρμόζεται ένα μαύρο κράτος έκτακτης ανάγκης με εκατοντάδες προληπτικές προσαγωγές και σωρηδόν συλλήψεις, σωματικούς ελέγχους και τρομοκρατία των κατασταλτικών οργάνων, όπως έγινε ξανά και στις κινητοποιήσεις στις 6 Δεκέμβρη.

Θύμα της κατασταλτικής μανίας και της αστυνομοκρατίας έπεσε και η ΟΚΔΕ, όπου πρακτικά της απαγορεύτηκε από την ΕΛΑΣ να διαδηλώσει με το υλικό και τα σύμβολά της! Δύο στελέχη της ΟΚΔΕ που έφερναν το υλικό της Οργάνωσης στη Συγκέντρωση των Πολιτικών Οργανώσεων της Αριστεράς που είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 στα Προπύλαια (πανό, σημαίες με τα διακριτικά της οργάνωσης) προσήχθησαν βίαια στη ΓΑΔΑ (όπως και δεκάδες άλλοι διαδηλωτές) χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας λόγος. Καθώς στους σωματικούς ελέγχους και στα προσωπικά αντικείμενα των συντρόφων τα λαγωνικά της ΕΛΑΣ δεν μπόρεσαν να εφεύρουν κάτι «ενοχοποιητικό», αυτή η προσαγωγή είναι ακόμα πιο προκλητική, γιατί είχε καθαρά στόχο να παρεμποδίσει την παρουσία μιας πολιτικής οργάνωσης στη διαδήλωση. Χωρίς να τους επιτραπεί οποιαδήποτε επικοινωνία με τους συντρόφους τους και τις οικογένειές τους παρέμειναν για ώρες στην ΓΑΔΑ.

11 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγοροπούλου από την ΕΛΑΣ, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ Χρυσοχοϊδης θέλουν να σβήσουν από την μνήμη της νεολαίας και των εργαζομένων τη δίκαιη εξέγερση της νεολαίας του Δεκέμβρη του 2008, να σπιλώσουν τους αγώνες της, να τσακίσουν κάθε εστία αντίστασης και να απαγορεύσουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και ελευθερία. Μετά από την κατάργηση του ασύλου και τα κατασταλτικά πογκρόμ της αστυνομίας, ετοιμάζουν σχέδια για τον ανοιχτό περιορισμό ή κατάργηση των διαδηλώσεων.

Δεν θα τους περάσει! Με τους μαχητικούς μας αγώνες θα δώσουμε την απάντηση στο δρόμο εμπνεόμενοι από τους εργαζόμενους και τη νεολαία που εξεγείρονται ενάντια στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την καταστολή από τη Γαλλία και το Λίβανο ως την Χιλή!

Καλούμε τις οργανώσεις τις Αριστεράς και το εργατικό κίνημα να καταγγείλουν την αστυνομική τρομοκρατία και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Με ένα ταξικό Μέτωπο να τσακίσουμε το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και τον νεοφιλελεύθερο κανιβαλισμό!