Συνδικάτο ΙΓΜΕ: Να παραμείνει λειτουργική και υπό δημόσιο έλεγχο η ΛΑΡΚΟ

Ψήφισμα Συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Φωτογραφία αρχείου, από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση, με την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/112126/1514/ 03/12/2019, ορίζει επιτροπή απογραφής της περιουσίας του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Άη Γιάννη, θέτοντας ουσιαστικά σε καθεστώς εκκαθάρισης και εκποίησης τα «καθαρά» τμήματα της ΛΑΡΚΟ.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις στο θέμα του ορυκτού πλούτου, έχουν ως στόχο να απαξιώσουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας και να στιγματίσουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες ως «μαύρες τρύπες» για την οικονομία, λοιδορώντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε αυτήν ως βολεμένους και αργόσχολους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι η ΛΑΡΚΟ όπου δεκαετίες κακοδιοίκησης, σπατάλης και λαθεμένων επιλογών, την έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού, ανίκανη να αντιμετωπίσει τις περιόδους μείωσης της τιμής του Νικελίου και τις κερδοσκοπικές πιέσεις της διεθνούς αγοράς μετάλλων. Παράλληλα, οι μηδενικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού την καθιστούν όχι μόνο ουραγό στην διεθνή αγορά, αυξάνοντας το κόστος εξόρυξης και επεξεργασίας, αλλά και εξαιρετικά ρυπογόνο. Ολοκληρώνεται έτσι η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και στρώνεται το χαλί για το ξεπούλημά της με διαδικασίες fast track.

Ολοκληρώνοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, ουσιαστικά τον διαχωρισμό της σε καλή – κακή και την ιδιωτικοποίηση του «εξαγνισμένου» κομματιού της. Με αυτό τον τρόπο, μια στρατηγικής σημασίας για την χώρα επιχείρηση παραχωρείται ουσιαστικά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ο λαός καλείται να πληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν από εποχής Μποδοσάκη και μετά, ενώ οι εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο, στην θέση τους θα έρθουν άλλοι, πιο φθηνοί και ελαστικοί με τα δικαιώματά τους «εναρμονισμένα» με τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Ενάντια σε αυτή την λογική ξεπουλήματος, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντισταθούν στην απαράδεκτη πολιτική που διαλύει και ξεπουλάει την επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ που αντιστέκονται και διεκδικούν, καθώς ως εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ θεωρούμε υποχρέωση μας την υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου της χώρας, ο οποίος θα πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να επανεκτιμήσει τις ενέργειές του και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί η ΛΑΡΚΟ βιώσιμη, σύγχρονη και ανταγωνιστική.

– να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων

– να καταργηθεί το καθεστώς μίσθωσης των εργαζομένων και οι συμβάσεις να μετατραπούν σε

συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου

– να διατηρηθεί ο έλεγχος του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες και η

κατασπατάληση του Δημοσίου Χρήματος,

– να εκσυγχρονιστεί η Επιχείρηση, να προστατευθεί το Περιβάλλον και να χαραχθεί αναπτυξιακή πορεία προς όφελος της περιοχής και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΣΥΓΓΚΟΛΛΗΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ και θα δώσουμε το παρόν την Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2019, 10:30 το πρωί, στον κινηματογράφο «Ίλιον» του οικισμού ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.