ΕΡΓΑΝΗ: «Κανονικότητα» στην αγορά εργασίας ίσον με… νίκη των ελαστικών σχέσεων ΚΑΙ το Νοέμβριο 2019

«Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε, δεν είναι απλές, τυπικές πρωτοβουλίες, είναι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ο τόπος μας, που συνδυαστικά με το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων συνολικά στην οικονομία, θα φέρουν αποτελέσματα στην ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν τους μισθούς και το κυριότερο θα δούμε την αγορά εργασίας να μεταμορφώνεται και να επανέρχεται σε μία κανονικότητα που η πλήρη απασχόληση – και εκεί στοχεύουν οι πολιτικές μας – θα είναι πλέον κυρίαρχη και θα αντιστρέψουμε αυτό που βλέπουμε σήμερα στις νέες προσλήψεις, όπως παρουσιάζονται από το ισοζύγιο του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη«», έλεγε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την επίσκεψη που είχε κάνει στο υπουργείο ο Πρωθυπουργός.

Να θυμίσουμε πως τότε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κηρύξει… ανένδοτο κατά της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία μέχρι σήμερα «ζει και βασιλεύει», με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς. «Έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία. Θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό δραστικά… η υποδηλωμένη εργασία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από αυτήν την κυβέρνηση. Είναι δέσμευση δικιά μου, δέσμευση του υπουργού και σύντομα θα δούμε άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα», είχε πει.

«Ζει και βασιλεύει», λοιπόν, η υποδηλωμένη εργασία, αλλά «ζουν και ανθούν» και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, κατά τον πέμπτο μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τα οποία γνωστοποίησε το υπουργείο Εργασίας ημέρα… Σάββατο (!!!), και αφορούν και το μήνα Νοέμβριο 2019 αλλά και το ενδεκάμηνο Ιανουάριος 2019-Νοέμβριος 2019.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη»:

  • Το Νοέμβριο 2019, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κυριαρχούν στη σύναψη των νέων συμβάσεων με 57,58% (μερική απασχόληση 44,63%, εκ περιτροπής εργασία 12,95%)

  • Και το ενδεκάμηνο Ιανουάριος 2019 – Νοέμβρης 2019, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κυριαρχούν στις νέες συμβάσεις με 54,70% (μερική απασχόληση 42,48%, εκ περιτροπής εργασία 12,22%).

Το αξιοσημείωτο; Το δελτίο Τύπου που συνοδεύει τα στοιχεία του «Εργάνη» και στα οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά, δεν υπάρχουν οι λέξεις «πλήρη απασχόληση». Λέει, καταληκτικά το υπουργείο Εργασίας στο δελτίο Τύπου, αφού πρώτα έχει εξάρει το έργο του στο πεδίο της καταπολέμησης της ανεργίας κτλ.: «Το πλούσιο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό πεδίο αναμένονται να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τις συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσα από την στήριξη της επιχειρηματικότητας, της επενδυτικής δραστηριότητας και της μεσαίας τάξης. Η πιο σημαντική, όμως, θετική επίδραση αφορά την αγορά εργασίας με αύξηση της απασχόλησης και περαιτέρω μείωση της ανεργίας» (σ.σ.: αναφέρεται στην αύξηση κατά 131.310 θέσεις εργασίας το πρώτο ενδεκάμηνο του 2019, όπου -όπως προαναφέρθηκε- κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, πράγμα που σημαίνει πως από αυτές οι 71.827 νέες θέσεις είναι με μερική απασχόληση).


ΕΔΩ τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τη ροή της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το ενδεκάμηνο Ιανουάριος 2019-Νοέμβριος 2019.