Αγροτοκτηνοτρόφοι: Ο «τσαμπουκάς» της κυβέρνησης δε θα περάσει

Φωτογραφία αρχείου

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας έχουν βγει ξανά στους δρόμους του αγώνα για την ικανοποίηση αιτημάτων τους, που αφορούν στην επιβίωσή τους. Κινητοποιήσεις με τρακτέρ στη Θεσσαλία, άλλες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις στην υπόλοιπη χώρα. Μάχονται ενάντια στην αγροτική πολιτική που εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική που στοχεύει στη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια των «ολίγων» του πρωτογενούς τομέα, τη στιγμή μάλιστα που αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, αυξάνοντας διαρκώς το κόστος παραγωγής. Μάχονται επίσης ενάντια στην κρατική καταστολή και τα αγροτοδικεία.

Το αγροτοκτηνοτροφικό κίνημα διεκδικεί:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Στην αιχμή αιτημάτων βρίσκεται η τιμή του βαμβακιού, όπου οι βαμβακοπαραγωγοί ζητάνε να πληρωθούν τον κόπο τους, την απόδοση και την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος. Αντίθετα, οι εκκοκκιστές με τις πλάτες της κυβέρνησης ετοιμάζονται για μια ακόμη κλοπή του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, δίνοντας χαμηλότερες τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρσι.

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.

  • OXI στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ.

  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.

  • Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.

  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία».

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στη Νίκαια της Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα.

Από την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, οι αγρότες σε Καρδίτσα και Λάρισα παραμένουν με δεκάδες τρακτέρ στον κόμβο του Δέλτα Παλαμά, παράπλευρα από τον Ε65, και στον κόμβο Πλατύκαμπου στη Λάρισα. Από εκείνη τη μέρα, καθημερινά πραγματοποιούν συνελεύσεις και ολιγόωρους αποκλεισμούς του δρόμου, ενώ παράλληλα έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να τοποθετηθεί απέναντι στα αιτήματά τους.

Να σημειωθεί πως ην Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση λαϊκής συμπαράστασης στο μπλόκο που έχουν στήσει στο Δέλτα Παλαμά, στην Ε65. Τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, στα Τρίκαλα, στις 11πμ., οι Αγροτικοί Σύλλογοι ετοιμάζουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία.

«Νόμος και τάξη» και για τους αγρότες

Το δόγμα της κυβέρνησης ΝΔ «νόμος και τάξη» εφαρμόστηκε και στους αγροτοκτηνοτρόφους: η κυβέρνηση έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών στην Καρδίτσα, ενώ προχώρησε και σε απρόκλητη επίθεση με τα ΜΑΤ εναντίον αγροτών της Κρήτης, όταν αντιπροσωπεία τους επιχείρησε να πάει να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ηράκλειο.

Ο «τσαμπουκάς» της κυβέρνησης ωστόσο δεν «πέρασε», με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες να τονίζουν ότι το μόνο που πετυχαίνει, είναι να ενισχύει ακόμα περισσότερο την αποφασιστικότητά τους για τον δίκαιο αγώνα τους.