ΟΤΟΕ: 24ωρη απεργία για τις εκδικητικές απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς | Τετάρτη 11 Δεκέμβρη

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου η ΟΤΟΕ, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την ανάκληση των 24 εκδικητικών απολύσεων από τη διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια ημέρα, οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και ώρα 1μμ., όπου θα γίνει η δεύτερη τριμερής συνάντηση συμφιλίωσης με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Η ΟΤΟΕ απαιτεί «την άμεση ανάκληση των απολύσεων και τη συμμόρφωσή της με τη συμφωνία μας»*.

«Ακόμα και στις χειρότερες μέρες της κρίσης, με αναδιαρθρώσεις που ανέτρεψαν το τοπίο του κλάδου, οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα κατάφεραν να αποτρέψουν τις απολύσεις, που ήταν ανέκαθεν κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου για τον κλάδο μας. Και όχι τυχαία… Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίζει σε επιχειρηματικές “ζαριές” και business plans με τη δουλειά, την οικογένεια και τις ζωές μας», τονίζει μεταξύ άλλων η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωσή της.

«“Επιστροφή στην κανονικότητα” σημαίνει η τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους με πλήρη διαφάνεια απέναντι στην κοινωνία και στους εργαζομένους, που τις στήριξαν στις δύσκολες στιγμές τους. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτά τα δεδομένα, οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς μάς αφορούν όλους», συμπληρώνει.

Και καταλήγοντας απευθύνει προειδοποίηση προς «όσες, τυχόν, τράπεζες σχεδιάζουν να τη μιμηθούν, ας ξέρουν ότι θα έχουν απέναντι σύσσωμους τους εργαζομένους του κλάδου».

Η Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς έχει σημειώσει, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις απολύσεις των συναδέλφων:

Οι 24 απολύσεις, κάποιων από αυτούς που βρίσκονταν σε αναγκαστική άδεια, επειδή θέλησαν να κάνουν χρήση του εθελοντικού όρου που προέβλεπε η συμφωνία με την ΟΤΟΕ, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν η κατάληξη ενός σχεδίου που εξυφαίνεται εδώ και καιρό με σκοπό  να μπει ταφόπλακα σε κινητοποιήσεις και να σωπάσουν οι φωνές που αντιδρούν στους σχεδιασμούς της τράπεζας (η απαγόρευση εισόδου των συνδικαλιστών στους χώρους δουλειάς εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς).

Ο αγώνας για την ανάκληση των 24 απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς είναι υπόθεση όλων μας. Κανείς δεν πρέπει να απέχει, γιατί σήμερα είναι οι 24 από το RBU και αύριο όλοι μας.

Ο αγώνας πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους. Μέχρι να υπάρξει ανάκληση των απολύσεων και τοποθέτηση όλων των συναδέλφων που εργάζονταν στα RBU.


* Η συμφωνία που συνομολόγησαν ΟΤΟΕ και Τράπεζα Πειραιώς, πριν εκπνεύσει ο Ιούλιος, προβλέπει πως οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια («Intrum Hellas») θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού.