«Κοινωνικό Μέρισμα 2019»: Οι τέσσερις κατηγορίες των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις και τα ποσά

Όπως έχει υπογραμμίζει το ΜΕΤΑ, το κοινωνικό μέρισμα, που μοιράζει με... τυμπανοκρουσίες τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και προηγουμένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί παρά μια ψεύτικη παροχή, ένα ακόμα επίδομα φτώχειας - ψίχουλα για τους εργαζομένους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη στιγμή που τους έχουν υφαρπάξει μισθούς, συντάξεις, εργασία για την ανάκαμψη των κερδών της εργοδοσίας και του κεφαλαίου

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στη Βουλή, θα διατεθεί κονδύλι, ύψους 175 εκατ. ευρώ, για το «κοινωνικό μέρισμα» του 2019: θα δοθεί σε συνολικά 250.000 νοικοκυριά ή 953.000 δικαιούχους και το ποσό του θα ανέρχεται σε 700 ευρώ.

Οι τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων είναι οι εξής:

  1. Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 19.140 νοικοκυριά

  2. Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.

  3. Οικογένειες με τους δυο γονείς μακροχρόνια άνεργους, τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονοεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά

  4. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 700 ευρώ είναι οι εξής:

  • Τουλάχιστον ο ένας από του δύο γονείς να διαμένει μόνιμα την τελευταία 10ετία στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό θα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις

  • Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεων και των μετοχών, ομολόγων κτλ εντός της χώρας και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Όπως και τις προηγούμενες φορές που δόθηκε κοινωνικό μέρισμα, τα ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν θα μπορούν να συμψηφιστούν με οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του δικαιούχου.


Όπως έχει υπογραμμίζει το ΜΕΤΑ, το κοινωνικό μέρισμα, που μοιράζει με… τυμπανοκρουσίες τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και προηγουμένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί παρά μια ψεύτικη παροχή, ένα ακόμα επίδομα φτώχειας – ψίχουλα για τους εργαζομένους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη στιγμή που τους έχουν υφαρπάξει μισθούς, συντάξεις, εργασία για την ανάκαμψη των κερδών της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Είναι η γνωστή τακτική του «σου παίρνω δέκα, σου δίνω μισό», που από τη σημερινή κυβέρνηση συνοδεύεται με το γνωστά «κανονικότητα» και «ανάπτυξη για τους πολλούς», η οποία θέλει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα και το διεκδικητικό πλαίσιο εργαζομένων και κοινωνίας, μπροστά στη νέα αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζει.

Άλλωστε, κι αυτό είναι κάτι που δεν το λέει, το «κοινωνικό μέρισμα» προέρχεται από τα ματωμένα πλεονάσματα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, της υπερφορολόγησης και των κατασχέσεων κτλ.