Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019: Πορείες μνήμης σε 18 πόλεις | Παρασκευή 6 Δεκέμβρη

Αθήνα: Συγκέντρωση στα Προπύλαια και ώρα 6μμ. || Αστυνομοκρατία και στις 6 Δεκέμβρη. Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα

Όπως κάθε χρόνο φοιτητές, μαθητές, νεολαίοι και πολιτικές συλλογικότητες διοργανώνουν συγκεντρώσεις σε 18 πόλεις της χώρας, για να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας που συγκλόνισε τη χώρα. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε στις 6 Δεκέμβρη 2008 από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος έχει αποφυλακιστεί και κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος.

Η επίσημη εκδοχή κυβέρνησης και των ΜΜΕ ήταν «εξοστρακισμός της σφαίρας», ενώ υπήρχαν δεκάδες μάρτυρες και αδιάσειστα στοιχεία, που έδειχναν εν ψυχρώ προσχεδιασμένη δολοφονία. Η εξέγερση ήταν άμεση, με κορμό τη νεολαία και ιδιαίτερα τη μαθητική.

Η τότε κυβέρνηση, με υπουργό Προστασίας του Πολίτη το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, απάντησε με καταστολή. Όπως με καταστολή φαίνεται πως θα απαντήσει και στις φετινές συγκεντρώσεις, εάν κρίνει κανείς το έγγραφο της αστυνομίας που βγήκε στη δημοσιότητα και δείχνει το σχεδιασμό της.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας έκρινε ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών. Επειδή όμως είχε εκτίσει το 1/3 της ποινής ο πρώην ειδικός φρουρός αποφυλακίστηκε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Αστυνομοκρατία και στις 6 Δεκέμβρη. Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα

Σύμφωνα με πληροφορίες 4.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ, της ομάδας ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ και της ΔΡΑΣΗ θα βρίσκονται υπ’ ατμόν, ενώ την ίδια ώρα drones και ελικόπτερα θα πραγματοποιούν περιπολίες από αέρος. Αστυνομικοί θα βρίσκονται ακόμα ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός, ενώ αυξημένη θα είναι η φύλαξη σε αστυνομικά τμήματα, ATM και πολιτικά γραφεία.

Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 29 Νοεμβρίου και αποκάλυψαν «Τα Νέα» ζητούνται μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα, και ανάμεσα σε αυτά στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό (για την αποφυγή ακτιβιστικών ενεργειών), ενώ ζητείται ενισχυμένη αστυνομική δύναμη για τη φρούρηση των φυλακών Κορυδαλλού. Ακόμα θα υπάρξει, όπως φαίνεται και στο έγγραφο, η ενεργοποίηση οχημάτων εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των Ομάδων Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κοντά στις διμοιρίες των ΜΑΤ. Επίσης ζητείται αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών.