16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΝΕΔΕΠ: Αποφάσεις αγώνα για ΒΑΕ, ΣΣΕ και μέτρα ασφάλειας

Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά

Πρόσφατα

Απόφαση να υπερασπίσουν την ένταξή τους στα ΒΑΕ, που κατέκτησαν μετά από σκληρούς αγώνες με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές, πήραν στο πλαίσιο μαζικής συνέλευσης που έκαναν το Σάββατο 30 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Στις 13 Γενάρη θα κάνουν συγκέντρωση στο ΣτΕ. Εκείνη την ημέρα θα εκδικάζεται η προσφυγή που έχει καταθέσει ο ΣΕΒ για να απενταχθούν οι εργαζόμενοι από τα ΒΑΕ, με την οποία η ένωση του κεφαλαίου στέλνει το μήνυμα σ’ όλη την εργατική τάξη.

Αποφάσισαν ακόμα να αγωνιστούν με πολύμορφες κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ για την προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας και της ίδιας τους της ζωής με την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την προστασία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Όπως είπε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, «η προσφυγή του ΣΕΒ είναι για εμάς αιτία πολέμου». Ο ΣΕΒ, συνέχισε, «εκπροσωπεί όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα συμφέροντα της Cosco, η οποία από τη δική μας δουλειά, κόπο και ιδρώτα κερδίζει δισεκατομμύρια, καθώς όπως λένε τα στοιχεία, το λιμάνι του Πειραιά, κατατάσσεται πλέον στους πρώτους της Ευρώπης, όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων».

Όπως έχει σημειώσει η ΕΝΕΔΕΠ, μεταξύ άλλων, σε σχετική της ανακοίνωση, όσον αφορά στην προσφυγή που έχει κάνει ο ΣΕΒ ως εκφραστής των συμφερόντων των COSCO, DPORT και εργολάβων κατά της απόφασης για ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα:

O ΣΕΒ ως εκφραστής των συμφερόντων των COSCO, DPORT και εργολάβων κατά της απόφασης για ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Με ανυπόστατους και προκλητικούς ισχυρισμούς ο ΣΕΒ επιδιώκει να ακυρώσει την ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ υποστηρίζοντας δήθεν ότι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ «κακώς» έχουν χαρακτηριστεί λιμένας!!

Με απύθμενο θράσος, ενώ στον προβλήτα Ι στην διπλανή πόρτα οι λιμενεργάτες είναι στα ΒΑΕ, τους εργάτες στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ θέλουν να τους εξαιρέσουν από τη σχετική ρύθμιση. Εδώ στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες των εργαζομένων του κλάδου πάνω στα πλοία, στα ανυψωτικά μηχανήματα στους προβλήτες φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων, στις νταλίκες που μεταφέρουν ατελείωτους τόνους είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Δεν μπορούν να αμφισβητούν και μάλιστα να ζητούν να ακυρωθεί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ , που κουβαλάνε ατελείωτα φορτία στα πλοία, που εργάζονται σε μεγάλα ύψη , που είναι εκτεθειμένοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες όλο το 24ωρο.

Τα ΒΑΕ αποτελούν κόστος για την εργοδοσία και για αυτό βάζουν λυτούς και δεμένους για να ακυρώσουν την απόφαση για ένταξη των λιμενεργατών. Είναι συνδεδεμένο με την επίθεση που γίνεται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία από το κόστος ασφάλισης των εργαζομένων και το παρουσιάζει ως κανονικότητα.

Η προσφυγή του ΣΕΒ δεν αναγνωρίζει ότι δουλεύουμε σε λιμάνι, ζητούν από την ελληνική δικαιοσύνη και από την κυβέρνηση της ΝΔ να ισχυριστεί ότι δεν είμαστε λιμενεργάτες και δεν εργαζόμαστε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και της Μεσογείου. Είναι ξεκάθαρη και προκλητική κοροϊδία. Έχουν τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι από το 2010 δεν ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι με τον κανονισμό των ΒΑΕ και δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ.

Την ίδια στιγμή COSCO, DPORT και εργολάβοι δεν υπογράφουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης δηλαδή είτε με 16 μεροκάματα, είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από την πίσω πόρτα υπέγραψε Σύμβαση Εργασίας με το εργοδοτικό συνδικάτο που κατοχυρώνει τις ατομικές συμβάσεις και προβλέπει ότι σε περίπτωση που κοπούν τα επιδόματα αδείας, εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων με ρητή υποχρεωτική διάταξη του νόμου θα επέλθει και η κατάργηση τους για εμάς.

Κάνουμε σαφές προς την COSCO, DPORT και ΣΕΒ ότι αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ η ακύρωση της ένταξης των λιμενεργατών στα ΒΑΕ. Ο αγώνας μας πηγάζει από τα δίκαια αιτήματα μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη «δική τους πραγματικότητα» που θέλει να ζούμε χωρίς δικαιώματα, χωρίς ΣΣΕ που να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες. Άλλωστε και τα τελευταία εργατικά ατυχήματα μέσα στο λιμάνι επιβεβαιώνουν ότι μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμα υλικά. Εμείς με τη δική μας δουλειά, πάνω στα δικά σακατεμένα κορμιά, φέραμε το λιμάνι στη 1η θέση στη Μεσόγειο.

Το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ φτιάχτηκε και λειτουργεί για να υπηρετήσει τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στο λιμάνι και όχι τα «θέλω» του ΣΕΒ, της COSCO,της DPORT, γι αυτά έχουν τα δικά της τσιράκια, τα δικά τους σωματεία.

Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Οι λιμενεργάτες δεν σκύβουν το κεφάλι. Με όπλο τη δική μας πείρα, τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα οργανώνουμε την αντεπίθεση. Όλοι σε ετοιμότητα.

Κόντρα στην τρομοκρατία της COSCO, DPORT, τον ΣΕΒ και τους πολιτικούς τους εκπρόσωπους αλλά και το δικό της σωματείο, οργανώνουμε την πάλη μας με ΕΝΕΔΕΠ μαζικό, ενωτικό βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

– Κάτω τα χέρια από τις κλαδικές συμβάσεις και τα ΒΑΕ

– Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

– Κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας στη συλλογική οργάνωση και πάλη.

– Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

– Υπογραφή ΆΜΕΣΑ Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων.

– Μόνιμες 6άρες πόστες.

– Διασφάλιση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας

– Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζομένους.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις