Χαρίσης: Θέλουν να «ενοχοποιήσουν» τη διαμαρτυρία και τον αγώνα για τα δικαιώματά μας

Την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το 13ο Συνέδριο της ΝΔ, ανακοίνωσε πως άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μία ημέρα νωρίτερα, από την εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται διαδικτυακά από το 2510 RADIO, είχε μιλήσει για το θέμα ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης.

Όπως σημείωσε, «προσπαθούν να νομοθετήσουν περιοριστικά μέτρα για τις διαδηλώσεις… η αστυνομία και ο εισαγγελέας θα κρίνουν, αν θα πάμε στο πεζοδρόμιο, ανάλογα με τον κόσμο που θα υπάρχει, αν θα διαδηλώνουμε σε μια πλατεία… ακόμη και ποια διαδρομή θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Το κύριο είναι πως θέλουν να ενοχοποιήσουν στην κοινωνία την όποια διαμαρτυρία, πως δηλαδή η διαμαρτυρία είναι κάτι κακό και για αυτό λαμβάνονται μέτρα. Και μέσα από αυτό τον τρόπο, διαπαιδαγωγούνται η νεολαία, η κοινωνία, θέλουν να τους κάνουν ότι αγώνας για τα δίκαια του είναι κάτι που τον ενοχοποιεί».

Αναφορικά με το δόγμα «νόμος και τάξη» της ΝΔ και το «τσουνάμι» ωμής και βίαιης καταστολής σε δημόσιους και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, όπως υπογραμμίζει, «οι λόγοι είναι και οικονομικοί και πολιτικοί. Δε θέλουν να υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής από αυτόν που επιβάλλει το σύστημα, γιατί αυτό θα αποτελεί παράδειγμα προς όλους, ότι υπάρχει κι ένας διαφορετικός τρόπος στη ζωή μας».

«Έχουν στοχοποιήσει», προσθέτει, «τα Εξάρχεια, τα πανεπιστήμια κτλ., έχουν δυσφημίσει αυτούς τους χώρους με το να λένε ότι δρουν μαφιόζικες οργανώσεις, για να μπορούν να έχουν άλλοθι και να χτυπήσουν οτιδήποτε διαφορετικό υπάρχει, οτιδήποτε εναλλακτικό, όποιο χώρο δρα και κινείται έξω από αυτό που θέλει να μας επιβάλλει το σύστημα, δηλαδή, την ομοιομορφία, την απουσία αντίδρασης στην εξουσία» κτλ.

Αυτό γίνεται και στους εργατικούς αγώνες, όπου παρατηρούμε πως «δεν υπάρχει κινητοποίηση που έχει μαζικό χαρακτήρα και μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ζωή της χώρας, στην οποία το κράτος και η αστική δικαιοσύνη να να έχουν “γρήγορα αντανακλαστικά” και να τη βγάλουν παράνομη και καταχρηστική. Παντού στέλνονται οι δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν τις κινητοποιήσεις αυτές» κτλ.

Ακούστε στο παρακάτω οπτικοποιήμενο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικότερα ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γ. Χαρίσης, για το θέμα του περιορισμού των διαδηλώσεων και την αστυνομική καταστολή στα Εξάρχεια, στα πανεπιστήμια, στις διαδηλώσεις αλλά και για την αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες, την «ελληνική προσφυγιά», τους νέους δηλαδή που μεταναστεύουν στο εξωτερικό και τι πρέπει να κάνει το κράτος για να τους κρατήσει.