Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γ. Χαρίσης, για το 37ο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ και το συνδικαλιστικό κίνημα

Από 3-5 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, διεξάγεται το 37ο Τακτικό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο την τελευταία ημέρα των διαδικασιών θα εκλέξει και τα νέα Όργανα της Συνομοσπονδίας. Μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται διαδικτυακά από τον 2510 Radio, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, μιλά για την παράταξη που εκπροσωπεί και της οποίας είναι επικεφαλής, για τον κατακερματισμό των συνδικάτων αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως επίσης και για τις ευθύνες που έχουν σε αυτό το λεγόμενο μνημονιακό μπλοκ του κινήματος, οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές δηλαδή, αλλά και οι αριστερές παρατάξεις, οι λεγόμενες ταξικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΜΕ.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων (σημεία από συνέντευξη):

– το 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ διεξάγεται σε μια περίοδο, μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, όπου παρατηρείται μια επανάκαμψη των μνημονιακών συνδικαλιστικών δυνάμεων, που -παρά τις επιμέρους αντιθέσεις τους- ωστόσο, στο γενικό, εκφράζουν και υπερασπίζονται μια συγκεκριμένη πολιτική: τη μνημονιακή,\

– μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «παρατηρείται μια αύξηση των δυνάμεων της ΔΑΚΕ, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στο δημόσιο τομέα, μιας και πρόκειται για μια παράταξη που κινείται στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΝΔ. Και επιπλέον, τα μέλη της δεν έχουν κουλτούρα κινηματική ή οργάνωσης της αντίστασης των εργαζομένων και προβολή των αιτημάτων τους».

– διευκρινίζει ότι «ταξική δεν είναι μόνον η Αριστερά, αλλά υπάρχουν κι άλλοι εργαζόμενοι που μπορεί να μην εντάσσονται σε αυτήν, ωστόσο, έχουν μια αυτοτελή παρουσία και δράση που υπερασπίζεται τα ταξικά συμφέροντα και είναι πολύτιμες δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα μέσα στα Σωματεία»

– σημειώνει ότι «οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής αριστεράς δεν επιδιώκουν να υπάρχει μια κοινή δράση αλλά και ένας συντονισμός των δυνάμεων τους, για να είναι εφικτό να γύρει η πλάστιγγα προς αυτές τις δυνάμεις και να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος»

– και σε αυτό, έχει μεγάλη ευθύνη και το ΠΑΜΕ, που «ναι μεν τα μέλη του είναι δραστήρια, πρωτοπόρα κτλ. Ωστόσο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν μια λανθασμένη εκτίμηση, ότι στο σημερινό αρνητικό διεθνές και εσωτερικό πλαίσιο, όσον αφορά στο συσχετισμό των δυνάμεων, οι αλλαγές που μπορούν να γίνονται έχουν περιορισμένο χαρακτήρα. Δεν μπορούν να γίνουν επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία. Αυτό το οδηγεί στο να έχει χαμηλές απαιτήσεις και αιχμές στη δράση του, να κινείται σε ρεφορμιστικά πλαίσια».

– με βάση τη νέα επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κι από την κυβέρνηση της ΝΔ «είναι ανάγκη το εργατικό και λαϊκό κίνημα να ξεπεράσει την ηττοπάθεια και την απογοήτευση που υπάρχουν σε μεγάλα τμήματά του για να μπορέσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη νέα επίθεση και τη δήθεν ανάπτυξη, που θα είναι σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων»

– υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει αναπροσανατολισμός της δομής που έχουν τα συνδικάτα, να υπάρξουν ενιαία συνδικάτα, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα οποία θα υπερβαίνουν τη γραφειοκρατία που γεννάται μέσα από τη μορφή που έχουν σήμερα.

Παρακολουθείστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο ηχητικό της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικά ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γ. Χαρίσης.