Στην όγδοη μέρα οι διαδηλώσεις στην Κολομβία

Δακρυγόνο των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων ESMAD, που έπληξε στο κεφάλι τον 18χρονο Ντίλαν Κρουζ είναι η αιτία του θανάτου του, ανακοίνωσαν και επίσημα χτες οι ιατροδικαστικές αρχές της Κολομβίας. Η παρουσία των ειδικών δυνάμεων στους δρόμους έχει μειωθεί αισθητά, μετά τη δολοφονία του νεαρού Κρουζ, που προσέθεσε στα αιτήματα των απεργών και διαδηλωτών και αυτό για τη διάλυση της ESMAD.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι διαδηλώσεις θα σβήσουν σιγά σιγά, εν όψει των Χριστουγέννων και του εορταστικού κλίματος, που θα στείλει τους φοιτητές σπίτια τους, αλλοιώνοντας το κλίμα στους δρόμους, «και στερώντας από τις διαδηλώσεις το κυριότερο όπλο τους, την κάθοδο σε αυτές ανθρώπων από όλες τις τάξεις και ηλικίες», όπως εξήγησε ο ειδικός αναλυτής Σέργιο Γκουζμάν.

Καθημερινά, στους δρόμους κατεβαίνουν Ινδιάνοι, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, δίνοντας παλλαϊκό χαρακτήρα στο κίνημα. Ειδικά οι Ινδιάνοι προσθέτουν στα αιτήματα και τον σεβασμό της ζωής τους, καθώς περισσότεροι από 700 ιθαγενείς ηγέτες έχουν δολοφονηθεί από το 2016, όταν έπαψε να τους προσταυτεύει το FARC, με την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία όμως «πάγωσε» τελείως με την εκλογή του Ντουκε το 2018.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Ένωση Εργατών εμφανίζεται ανυποχώρητη, και ανακοίνωσε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Στο πλευρό των εργατών είναι όλες οι φοιτητικές οργανώσεις.

Ακόμη και αν οι διαδηλώσεις κάνουν διακοπές τα Χριστούγεννα, «το νέο έτος θα φέρει νέα προβλήματα για τον Ντουκε», είπε πάντως ο κ. Γκουζμάν. «Τα βαθύτερα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και οι διαδηλώσεις θα αναζοπυρωθούν», προέβλεψε.

Η δημοφιλία του προέδρου της Κολομβίας, που έχει χαρακτηρίσει εαυτόν «τον λατινοαμερικάνο Ντόναλντ Τραμπ», έχει βουλιάξει στο 26%, το χαμηλότερο στην πολιτική του ιστορία.