Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά της Black Friday και της υπερκατανάλωσης

«Λέμε όχι στη Black Friday και την ατιμωρησία». Με αυτό το σύνθημα, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στη γαλλική έδρα της Amazon, στο Κλισί, κοντά στο Παρίσι, για να καταγγείλουν την υπερκατανάλωση και τις οικολογικές συνέπειές της.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση της Attac και της Greenpeace γι’ αυτή τη δράση κατά της Black Friday, «μία ημέρα αφιερωμένη στην υπερκτανάλωση και τις καταναγκαστικές αγορές».

«Σήμερα η Amazon έχει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που έχει ένα κράτος», κατήγγειλε στον τόπο της διαδήλωσης ο Ζαν-Φρανσουά Ζουλιάρ, διευθυντής της Greenpeace στη Γαλλία. «Έχουμε ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ από δράσεις πολιτικής ανυπακοής, επειδή η Amazon είναι ένα σύμβολο ατιμωρησίας», κυρίως φορολογικής, δήλωσε η ευρωβουλευτής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) Μανόν Ομπρί, η οποία ήταν παρούσα στο πλευρό του.

Χθες, Πέμπτη, 50 έως 100 διαδηλωτές των οργανώσεων ANV-COP21 και «Φίλοι της Γης» είχαν αποκλείσει για λίγο ένα κέντρο διανομής της Amazon στην περιφέρεια του Παρισιού, χρησιμοποιώντας δεμάτια άχυρο και σχηματίζοντας ανθρώπινα φράγματα.