Εκλογές στο ΣΕΠΕ «Η Αθηνά»: Στηρίζουμε – Ψηφίζουμε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι… H νέα κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, επιταχύνει μια σειρά αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, την εργασία, τα κοινωνικά, μορφωτικά, εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα:

Με την πολιτική της αδιοριστίας επ’ άπειρο και της κάλυψης των αναγκών στην εκπαίδευση με διαρκή «αναπλήρωση», με την πολιτική του προσοντολόγιου και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, δηλαδή του ακραίου ανταγωνισμού για μια θέση στον ήλιο, την απαξίωση της προϋπηρεσίας, του πτυχίου και των εργασιακών δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτά, την ανατροπή και τις ανακατάξεις των πινάκων, τις αδικίες και την εργασιακή ομηρία των αναπληρωτών συναδέλφων. Με την άρνηση οποιασδήποτε δέσμευσης για μόνιμες προσλήψεις στη Γενική Αγωγή, αλλά και την ακύρωση των προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή τη φετινή χρονιά.

Με τις εξαγγελίες ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος-αρχίζοντας από την επικουρική ασφάλιση, αλλά και τη συνεχιζόμενη λιτότητα επ’ άπειρο, ύστερα από το Βατερλό της «δικαστικής διεκδίκησης των αναδρομικών και των δώρων» στο οποίο ενέχεται και η συνδικαλιστική ηγεσία.

Με το πάγωμα της υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής ανωνής σε 13 Δήμους. Με μια σειρά Δήμους, ανάμεσά τους και τους Δήμους Αθηναίων και Γαλατσίου, να υπονομεύουν ανοιχτά τη δίχρονη με την πλήρη ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου επίλυσης του κτιριακού προβλήματος

Με την προώθηση της αξιολόγησης σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, σε συνέχεια ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης που εισήγαγαν την κουλτούρα αξιολόγησης. Η εξαγγελία από την κυβέρνηση της ΝΔ νέου νομοσχεδίου νια την αξιολόγηση συνολικά, αλλά και οι απαράδεκτες δηλώσεις του νέου προέδρου του ΙΕΠ κ. Αντωνίου για επιστροφή των μεταρρυθμίσεων στην περίοδο Σαμαρά, δηλαδή στις απολύσεις, την ομηρία και τον εργασιακό εφιάλτη που αποτρέψαμε με σκληρούς αγώνες, αποτελούν αιτία πολέμου για το εκπαιδευτικό κίνημα.

Με ιδεολογήματα που ενισχύουν τη συντηρητική στροφή στο περιεχόμενο της γνώσης. Με μια σειρά μέτρα και πρακτικές που περιστέλλουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, την κατάργηση του ασύλου, την καταστολή και την αστυνομοκρατία, τις ρατσιστικές επιθέσεις και τις βάρβαρες μεθόδους δράσης των διμοιριών του πάνοπλου κράτους στις γειτονιές, στους κινηματογράφους, στα νεολαίστικα στέκια, στα πανεπιστήμια, στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών.

Με αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, προώθηση λογικών αγοράς και σχολείου-επιχείρησης μέσω της σχολικής «αυτονομίας», αναγνώριση ισοτιμίας πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων και ΑΕΙ, που στέλνει ως ζεστή πελατεία τους αποφοίτους στα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ.

Με τον «Αναπτυξιακό νόμο», τον εργοδοτικό -κυβερνητικό έλεγχο και φακέλωμα των Σωματείων, την υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία, την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και το νέο μεσαίωνα στην εργατική νομοθεσία.

H Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία του συλλόγου Αθηνά τοποθετείται απέναντι στα έργα και τις ημέρες και της νέας κυβέρνησης, όπως αρμόζει στον ανεξάρτητο ριζοσπαστικό συνδικαλισμό που υπηρετεί: Στηρίζουμε και υπερασπίζουμε τα αιτήματα, όπως και τους αγώνες που δώσαμε απέναντι σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, παλεύοντας για το δημόσιο δωρεάν σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών αλλά και για την κοινωνική ανατροπή υπέρ της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα κεντρικά συνδικάτα κι οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, αλωμένες από τις δυνάμεις του κυβερνητικού-κομματικού-γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, ούτε μπορούν ούτε θέλουν να οργανώσουν αγώνες και αντιστάσεις απέναντι στην πολιτική αυτή. Θυμίζουμε μόνο, πως στο καλοκαιρινό συνέδριο του κλάδου οι δυνάμεις ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ- ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για το μείζον ζήτημα των αναπληρωτών αλλά και διαμόρφωσαν κοινό μέτωπο για να μπλοκάρουν τους πρωτοβάθμιους συλλόγους και τις αποφάσεις τους κατά της αξιολόγησης και κήρυξης απεργίας-αποχής, ώστε να μην περάσει. Έτσι λοιπόν, γίνεται φανερό ότι οι πρωτοβάθμιοι εκπαιδευτικοί σύλλογοι- ιδιαίτερα οι μαχητικοί, όπως ο σύλλογος Αθηνά, θα σηκώσουν το βάρος της αντίστασης απέναντι στην αντιδραστική πολιτική που συνεχίζεται και βαθαίνει.

Όλη την προηγούμενη περίοδο ο Σύλλογος μας βρέθηκε αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή ενός διαρκούς αγώνα για να αποτρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που εφαρμόζονται κατά κύματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το μπλόκο στην αξιολόγηση της εποχής Σαμαρά με την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων, τις μάχες και καταλήψεις στη Δ/νση ενάντια στις μετακινήσεις εκπ/κων από τα μέτρα Υίλη-Γαβρόγλου, τους αγώνες ενάντια στη συρρίκνωση του ολοήμερου και των υποστηρικτικών δομών (Τ.Ε και Π.Σ), την αποτροπή εφαρμογής του 30ωρου, τη μάχη για να κερδίσουμε, εδώ από τον Αθηνά και τελικά για όλο τον κλάδο, την ώρα της σίτισης ως διδακτική, τη μάχη για την υπεράσπιση των ειδικοτήτων στο δικαίωμα των γνωστικών τους αντικειμένων, τη συμμετοχή στον αγώνα για μαζικούς διορισμούς, τη μάχη ενάντια στο προσοντολόγιο και τις απεργίες του Γενάρη, την ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου, την παρουσία του συλλόγου σε όλα τα μπλόκα ενάντια στην αξιολόγηση που δρομολόγησε ο νόμος για τις νέες υποστηρικτικές δομές, τη στήριξη και την αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο και κάθε σχολική μονάδα που βρέθηκε στη δίνη στοχοποίησης ή επιθέσεων από γονείς αλλά και σε κάθε φαινόμενο κοινωνικού εκφασισμού. Στις μάχες αυτές δε χαριστήκαμε σε κανέναν!

Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, πρώτη δύναμη στο Σύλλογό μας, συνέβαλε αποφασιστικά τα τελευταία χρόνια στην ακηδεμόνευτη, μαχητική κι ενωτική δράση του. Με αγωνιστικό προσανατολισμό κι ενωτική στάση στο ΔΣ, η Πρωτοβουλία δεν άφησε χώρο για άγονες αντιπαραθέσεις ούτε επέτρεψε σε κοντόθωρες κομματικές και παραταξιακές στρατηγικές να παροπλίσουν το Σύλλογο και να ακυρώσουν τη δράση του. Την ίδια ενωτική αντίληψη και την ανάγκη κοινού μετώπου των δυνάμεων του αγώνα θα υπηρετήσουμε στο σύλλογο και το επόμενο διάστημα. Γιατί για μας στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, οι πραγματικοί αντίπαλοι δεν είναι το ΠΑΜΕ και οι Παρεμβάσεις. Είναι οι πολιτικές της λιτότητας και των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Είναι όλο το πολιτικό μπλοκ που τα στηρίζει. Είναι όσοι απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο, όσοι στερούν μορφωτικά δικαιώματα από τους μαθητές μας, όσοι καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας. Είναι οι νεοφιλελεύθερες λογικές Κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ κι όσοι βάζουν πλάτη για την επέλασή τους στην εκπαίδευση!

Απέναντι σε αυτούς τους εχθρούς και στον καταιγισμό των μέτρων που προωθούν, θα σταθούμε εμπόδιο την επόμενη περίοδο, Σας καλούμε στη ΓΣ του συλλόγου, την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, για να οργανώσουμε όλοι μαζί τη δράση μας, να βρούμε νέους ενωτικούς δρόμους, να συγκροτήσουμε μέτωπα αντίστασης απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ο Σύλλογος θα αποτελεί εκ των πραγμάτων την πρώτη γραμμή αντστασης για όλους, αλλά και για κάθε συνάδελφο ξεχωριστά.