ΕΑΣ Δ. Καισαριανής: Οι Δημοτικές Αρχές αλλάζουν, τα προβλήματα όμως των εργαζομένων παραμένουν

Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής

Δεν είναι πολύς ο καιρός που ανέλαβαν οι νέες δημοτικές αρχές, το ίδιο και η Δημοτική Αρχή της Καισαριανής και δεν θέλουμε ακόμα να κάνουμε μια συνολική κρίση για την πολιτική και την πρακτική που θα ακολουθήσει. Η παράταξή μας διαχρονικά έκρινε τις Δημοτικές Αρχές με βάση το έργο και την πρακτική τους απέναντι στους εργαζόμενους και την πολιτική της απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο με βάση τις διακηρύξεις τους.

Ήμασταν πάντα απέναντι στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και την εργοδοσία, με βασικό το αφετηριακό κριτήριο ότι τα συμφέροντα των εργοδοτών, των Δημοτικών Αρχών και των Κυβερνήσεων, ανεξάρτητα πολιτικών αποχρώσεων, είναι ανταγωνιστικά απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων. Με βάση αυτή μας την αρχή κατακρίναμε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΔΑΣ/ΠΑΜΕ στο δήμο μας, αλλά και την αυταρχική και αντιδημοκρατική πρακτική της Δημοτικής Αρχής Σταμέλου. Με τα ίδια κριτήρια θα κρίνουμε και την παρούσα Δημοτική Αρχή Βοσκόπουλου.

Τα πρώτα δείγματα όμως μας δείχνουν ότι ακολουθεί την πεπατημένη. Αντιμετωπίζονται με καχυποψία οι εργαζόμενοι και για αποφάσεις που τους αφορούν, όπως πχ οι μετακινήσεις, δεν προηγήθηκε διάλογος, ενημέρωση και συνάντηση με το σωματείο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Εξάλλου οι όποιες αλλαγές και τοποθετήσεις του προσωπικού πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου και όχι αποσπασματικά και κυρίως να επιδιώκεται η συναίνεση μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε με το αφισοκυνηγητό, λες και αυτό ήταν το μείζον θέμα που έπρεπε να επιλυθεί, πολύ περισσότερο που η αποξήλωση των αφισών και ό,τι αυτή η ενέργεια συμβολίζει, οδηγεί στην αντίληψη του περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της συνδικαλιστικής δράσης, σε μια περίοδο που στην ίδια γραμμή και η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και οικοδομεί το «κράτος του νόμου και της τάξης».

Συνέχισε με το πρωτοφανές για τα δεδομένα του Δήμου Καισαριανής, να κληθεί δηλ. η αστυνομία για επιβάλλει την «τάξη» στους παιδικούς σταθμούς, γιατί η μέχρι τώρα διοίκηση του ΝΠ, αφού δεν ορίστηκε ακόμη καινούργια, παραβρίσκονταν εκεί για να λύσει τρέχοντα προβλήματα των παιδικών σταθμών. Η πράξη αυτή είναι απαράδεκτη και κατακριτέα και επιβάλει την αποπομπή του αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής, κ. Φασκιώτη, από το να προΐσταται των παιδικών σταθμών και να ηγείται της κοινωνικής πολιτικής του δήμου, ως ακατάλληλος.

Μάθαμε ότι συστήθηκε επιτροπή για την αναμόρφωση του ΟΕΥ, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου του σωματείου, και δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός και ποιες αλλαγές σχεδιάζονται για τον ΟΕΥ. Ρωτάμε: Τι γίνεται με την εφαρμογή του ισχύοντος ΟΕΥ; Το Νομικό Πρόσωπο «Λεωνίδας Μανωλίδης» θα περάσει στο δήμο; Το προσωπικό του θα καταλάβει προσωποπαγείς θέσεις ή θα προβλεφθούν, με άμεση τροποποίησή του, οργανικές θέσεις για το προσωπικό; Θα καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη που προβλέπει το απόλυτο προβάδισμα των κατηγοριών σε όλες τις θέσεις ευθύνης;

Οι ταχυδακτυλουργίες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τον ΟΕΥ, ήταν, ότι έκανε έναν οργανισμό χωρίς να προβλεφθούν νέες θέσεις, με αποτέλεσμα, για το μεταφερόμενο προσωπικό από το ΝΠ, να μην υπάρχουν οι αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις και ειδικότητες και να τοποθετηθούν σε προσωποπαγείς, όταν μεταφερθούν στο δήμο. Αυτό σημαίνει αδυναμία νέων προσλήψεων και μετατάξεων από άλλους δήμους σ’ αυτές τις ειδικότητες και συρρίκνωση του ΝΠ ή κάλυψη των αναγκών με συμβασιούχους, γιατί με τη συνταξιοδότηση ή μετάταξη ή αποχώρηση για οποιονδήποτε άλλο λόγο οι θέσεις αυτές θα καταργούνται!

Ζητάμε την επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν και την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος σ’ όλους τους εργαζόμενους του πρασίνου, μιας και όλοι ασχολούνται με τις εργασίες που επιβάλουν τη χορήγησή του, καθώς και σ’ όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό των συνεργείων και στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα ειδικότητας, που εργάζονται κατά πλήρες ωράριο στα συνεργεία, μιας και εκεί λειτουργεί Σταθμός Μεταφόρτωσης και Προσωρινής Αποθήκευσης Απορριμμάτων.

Τέλος ζητάμε να ενημερωθούμε αν συζητήθηκε στην οικονομική επιτροπή ο σχεδιασμός για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το 2020 ή η έλλειψη προσωπικού θα χρησιμοποιείται ως άλλοθι για εκχώρηση στο μέλλον αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες ή η κάλυψη αυτών των αναγκών θα γίνει με συμβασιούχους και μάλιστα με τη χειρότερη εργασιακά μορφή τους, που είναι οι εργαζόμενοι της «Κοινωφελούς Εργασίας», στους οποίους δεν εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και τα κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα;

Η επίκληση οικονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μιας και η νυν Δημοτική Αρχή εξάντλησε τις δυνατότητές της, για πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων – που δεν είναι αναγκαία – και υπερδιπλασίασε το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας, απ’ αυτό που επιβαρύνονταν ο δήμος σ’ όλες τις Δημοτικές Αρχές της τελευταίας 20ετίας!


Καισαριανή, Νοέμβρης 2019