11.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Υγειονομικοί: Στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια | Τετάρτη 27 Νοέμβρη

ΑΔΕΔΥ: Στήριξη της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ

Σε κινητοποιήσεις, σε όλη τη χώρα, προχωρούν την Τετάρτη 27 Νοέμβρη οι υγειονομικοί, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά και διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Αναλυτικότερα:

Στην Αττική, θα πραγματοποιηθεί παναττική στάση εργασίας (7πμ.-3μμ.) και συγκέντρωση απέναντι από το ξενοδοχείο «Hilton» και ώρα 8.30πμ. Θα ακολουθήσει πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Στη υπόλοιπη χώρα, οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία και ανάλογες συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία.


Συνέντευξη τύπου για την Απεργία 27/11 της πρωτοβουλίας για κοινή δράση Σωματείων της Αθήνας στην Υγεία

Πηγές: ygeionomikoi.gr, 902.gr, healthview.gr

Τη Δευτέρα για το θέμα εκπρόσωποι 7 σωματείων έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, υλοποιώντας μια ακόμη απόφαση της κοινής σύσκεψης 15 πρωτοβάθμιων σωματείων της Αττικής που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, προκειμένου να δυναμώσει η κοινή δράση από τα κάτω για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου τέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

«Το 20% των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ποσοστό που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, δίνοντας νέο χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ. Πριν μερικά χρόνια εργάζονταν 104.000 μόνιμοι στα δημόσια νοσοκομεία, σήμερα είναι λιγότεροι από 80.000. Σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, το 30% των χειρουργικών τραπεζιών είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού ή/και εξοπλισμού. Δεκάδες δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ, ΜΕΝ, ΜΑΦ είναι κλειστά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας.

«Η ΝΔ είναι συνεπής με το προεκλογικό της πρόγραμμα. Θα ήταν έκπληξη αν η κυβέρνηση ανέβαζε τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία. Νοσοκομεία-ναυαρχίδες εκπέμπουν SOS, λειτουργούν χάρη στις προσπάθειες των λιγοστών, χαμηλά αμειβόμενων, εργαζομένων, σ’ ένα συνονθύλευμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», υπογράμμισε ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Λαϊκό».

«Ζούμε το γνωστό δόγμα “νόμος, τάξη και κέρδη”. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε συσκευασία μιας πολιτικής για τη Δημόσια Υγεία. Έκλεισαν νοσοκομεία, τμήματα, κλινικές, τίποτα δεν άνοιξαν. Θέλουν τα πάντα να γίνουν ανταποδοτικά. Ήδη με ρύθμιση του υπουργείου Υγείας δίνει τη δυνατότητα στους διοικητές να διαλέγουν “ό,τι έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος”, εργολάβους ή ατομικές συμβάσεις», τόνισε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν».

«Να μην παραδοθεί η Δημόσια Υγεία στους ιδιώτες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 7 προσλήψεις νοσηλευτών και έχουν φύγει 17. Έχουν φύγει 9 συντονιστές διευθυντές και δεν έχει αναπληρωθεί κανείς. Η Τεχνική Υπηρεσία είναι χωρίς μηχανικό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επίβλεψη της ασφάλειας του προσωπικού και των ασθενών», είπε ο Λευτέρης Πανάρετος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΕΛΠΙΣ».

«Τις πολιτικές επιλογές για ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία τις βιώνουμε καθημερινά. Στο ΚΑΤ όπου η εφημέρευση είναι καθημερινή, η υποστελέχωση είναι ακραία και επικίνδυνη. Μόνο στη νοσηλευτική από τις 800 οργανικές θέσεις οι 300 είναι κενές. Όσο κι αν προσπαθούμε οι εργαζόμενοι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών “πέφτει”, η αναμονή για τους ασθενείς μεγαλώνει. Το 2019 αποχώρησαν 42 άτομα, εδώ και χρόνια δεν έχει προσληφθεί κανείς. Δεν έγινε ποτέ πρόσληψη γιατρού Εργασίας. Στις υποδομές ό,τι βελτιωτικό γίνεται είναι κατόπιν καταγγελίας του Σωματείου ή ατυχήματος. Εργολάβοι οργιάζουν στη φύλαξη, στη σίτιση, στους υδραυλικούς, στους ηλεκτρολόγους, στους θερμαστές», ανέφερε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ.

«Το “Σωτηρία” “αδειάζει”. Έχουν απομείνει μόνο 8 Πνευμονολογικές Κλινικές. Το 50% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες, ποσοστό που μειώνεται χρόνο με το χρόνο λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Από 63 εκατομμύρια που ήταν ο προϋπολογισμός το 2010, το 2019 έφτασε στα …24 εκατ. Στο Αντιφυματικό Τμήμα υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι και 2 υπότροφοι που θα αποχωρήσουν τους επόμενους μήνες. Από τις 115 θέσεις ειδικευόμενων μόνο οι 34 είναι καλυμμένες. Χωρίς ειδικευμένους γιατρούς και προσωπικό τίθεται θέμα επιβίωσης για το νοσοκομείο και τα 300 στρέμματα είναι καλό φιλέτο», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Σωτηρία».

«Μόλις πατήσεις το πόδι σου στο “Θριάσιο” φαίνεται η εξουθένωση του προσωπικού, με ανθρώπους που κάνουν τρεις νυχτερινές βάρδιες τη βδομάδα. Κενές είναι πάνω από 120 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και 6 θέσεις τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών, ενώ διατηρείται η κατάργηση δεκάδων θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία», τόνισε ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Αρκετά Σωματεία που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία δίνουν προσυγκέντρωση μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμό προκειμένου να πορευτούν μαζί στην απεργιακή κινητοποίηση στις 27 Νοέμβρη


ΑΔΕΔΥ: Στήριξη της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, καθώς και την πορεία σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ που διοργανώνει με προσυγκέντρωση την ίδια μέρα στις 8:30πμ απέναντι από το ξενοδοχείο «Hilton», στην Αθήνα.

Τα δίκαια αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ είναι και δικά μας αιτήματα και αποσκοπούν στη σωτηρία, ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ, που οι μνημονιακές πολιτικές το υποβάθμισαν, το συρρίκνωσαν και το έφτασαν στα όρια της κατάρρευσης.

Οι αγώνες της ΠΟΕΔΗΝ και η αυτοθυσία των λειτουργών του ΕΣΥ είναι που τα κρατάνε ακόμη όρθιο αλλά με τεράστια προβλήματα.

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Αύξηση των δημοσίων δαπανών για υγεία, πρόνοια ώστε σταδιακά να συγκλίνουμε με το μέσο Ευρωπαίο όρο.

  • Στελέχωση του συστήματος με προτεραιότητα το Νοσηλευτικό, Ιατρικό αλλά και λοιπό προσωπικό. Μόνιμες προσλήψεις για σταδιακή κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών στις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και οι εξωτερικές αναθέσεις σε εργολάβους, επιβαρύνουν το κόστος, χωρίς να επιλύεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και τα δικαιώματα των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ με χορήγηση του Ανθυγιεινού επιδόματος. Αύξηση και επέκταση και σε άλλους δικαιούχους υγειονομικούς.

  • Συνταξιοδοτική εναρμόνιση στο καθεστώς των ΒΑΕ με όφελος πρόωρη συνταξιοδότηση σε σχέση με τα Γενικά όρια (5 χρόνια νωρίτερα).

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔ. καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Λεκανοπέδιο, να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους την συγκέντρωση και πορεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και η προάσπισή της μας αφορά όλους.

Παρόμοια Άρθρα