11.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Χιωτέλης: Μόνιμη και σταθερή εργασία τώρα. Στους δρόμους, για να σταματήσει το γαϊτανάκι της ανακύκλωσης της ανεργίας

Νέα συγκέντρωση, έξω από το υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιούν την Τετάρτη 27 Νοέμβρη και ώρα 12μ., οι εργαζόμενοι του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29», με αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου και τη μονιμοποίησή τους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται διαδικτυακά από το RADIO 2510, κάθε Σάββατο 12.00-13.00, από το Συντονιστικό Αγώνα, ο Άρης Χιωτέλης, όπως σημείωσε, «ζητήσαμε από τις Ομοσπονδίες αλλά και από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα να στηρίξουν τον αγώνα μας και να προκηρύξουν μια γενική στάση εργασίας, ώστε να αναδειχθεί το τεράστιο ζήτημα με τους συμβασιούχους. Θα είμαστε εκεί την Τετάρτη για να πάρουμε μια επίσημη, σοβαρή απάντηση από τον υπουργό Εργασίας» για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων του προγράμματος.

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος που έχουν καταλάβει θέσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε 11 υπουργεία και σε όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες, υπογραμμίζει, «καλεστήκαμε να αναλάβουμε υπηρεσία σε ένα δημόσιο τομέα που από τη μια έβλεπε μια έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού κι από την άλλη όλα τα νέα μυαλά να φεύγουν στο εξωτερικό. Και σήμερα, βρισκόμαστε προ των πυλών της απόλυσης, από τέλη Ιανουαρίου 2020». Κι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες, σημειώνει, «είναι ότι όταν θα φύγουμε εμείς, θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους. Κι αυτό, είναι κάτι που δεν ακούγεται από τα υπουργεία και τους διοικούντες».

«Ξέρουμε», συμπληρώνει, «ότι έχουμε μια (ακόμη) κυβέρνηση που έχει πάρει μια πολιτική επιλογή: την ανακύκλωση της ανεργίας… Κι αν δούμε και τον αναπτυξιακό νόμο που βάζει τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο, τότε καταλαβαίνουμε ότι όταν διαλύονται οι σχέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα -έχουμε αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο περίπου 85.000 συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- η επόμενη μέρα είναι η πλήρης διάλυση, η απόλυση ακόμη κι αυτών που είναι ήδη μέσα, για παράδειγμα ΕΦΚΑ, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας κτλ.».

Όπως και να έχει, επισημαίνει, «για εμάς, ο αγώνας όλων των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, είτε είναι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, είτε στα Κοινωφελή κτλ., είναι ενιαίος. Θεωρούμε ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να είναι ενωμένοι, πρέπει όλοι μαζί να βγουν απέναντι σε αυτήν την πολιτική, της ανακύκλωσης, είτε εφαρμόζεται από αυτήν την κυβέρνηση της ΝΔ, είτε από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από οποιαδήποτε άλλη».

«Θεωρούμε», συνεχίζει, «ότι πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν θέσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, για να καλυφθούν τα οργανικά κενά, και ταυτόχρονα να σταματήσει όλο αυτό το γαϊτανάκι με τους συμβασιούχους. Δεν είναι λογική, για να ρίξεις τους δείκτες της ανεργίας για ένα ή δύο μήνες, για να βγάλεις αξιολόγηση, για να βγάλεις ένα πλεόνασμα, ως κράτος να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους λες κι είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό είναι κάτι που θα διώξει όλη τη νεολαία από τη χώρα και ταυτόχρονα θα την κάνει να θεωρήσει ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη στη χώρα. Και στην πραγματικότητα, οι νέοι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι. Το υπουργείο Εργασίας, που έχει μετατραπεί σε υπουργείο Ανεργίας, στην πραγματικότητα μας λέει: “Πάρτε τη βαλίτσα σας και φύγετε”. Αυτό είναι εγκληματικό, θα το βρουν μπροστά τους. Θα μας βρουν και θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

Παρακολουθήστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδόθηκε στις 23-11-19, τι είπε αναλυτικότερα ο Α. Χιωτέλης.


Διαβάστε επίσης | Δελτίο Τύπου Συνέλευσης Αγώνα των 5.500 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ (20 Νοέμβρη 2019)

Παρόμοια Άρθρα