16.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Το «πράσινο λουλούδι» από το Λημέρι ζητεί να επιστρέψει για να… ξανανθίσει;

Πρόσφατα

Ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη του 2013, όταν ο τότε πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο «Σωτηρία» και συνδικαλιστής προσκείμενος στην ΠΑΣΚΕ, Βασίλης Κονιαβίτης, συνελήφθη στην κυριολεξία στα πράσα, με το… φακελάκι (των 50.000 ευρώ) στο χέρι, από την αστυνομία, στο σπίτι τής τότε διοικήτριας, κ. Μαρίας Καρρά, που τον κατήγγειλε και από την οποία ζητούσε τα χρήματα, ώστε να σταματήσει τις κινητοποιήσεις που έκαναν οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Σωματείου, ενάντια στην κατασκευή κλινικής από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε κτήριο του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Εμείς θα μπορούσαμε (σ.σ.: εννοεί τα μέλη του Σωματείου τα οποία ενέπλεξε στην υπόθεση) να κάμψουμε τις αντιδράσεις και να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις εάν και εσείς φροντίζατε να λάβουμε κάποιο ποσό από τα χρήματα που θα ωφεληθεί το νοσοκομείο από την υπογραφή της παραχώρησης», είπε επί λέξει ο Κονιαβίτης στην τότε διοικήτρια, σύμφωνα τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, με επικεφαλής τον τότε Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Όσον αφορά στον επίλογο με την υπόθεση χρηματισμού του πρώην πρόεδρου του Σωματείου του ΓΝ «Σωτηρία», ήρθε την ώρα της πληρωμής, με τον Κονιαβίτη να μεταβαίνει στο σπίτι της κ. Μ. Καρρά για να πάρει τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και να συλλαμβάνεται από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας, που κατέγραφε, ηχογραφούσε και βιντεοσκοπούσε τη συνάντησή του με την κ. Καρρά. Πριν είχε διαβεβαιώσει την τότε διοικήτρια του «Σωτηρία» πως «τώρα δε θα γίνουν κινητοποιήσεις» αλλά και ότι βιάζεται για να πάει «να μοιράσει τα χρήματα με τους υπόλοιπους».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Αστυνομίας, «κατά την αποχώρησή του από το σημείο, αντιλαμβανόμενος την παρουσία αστυνομικών και την επικείμενη σύλληψή του επιτέθηκε στους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει, χωρίς όμως να τα καταφέρει, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε το χρηματικό ποσό». Μάλιστα, μεταξύ άλλων σε έρευνα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, πτυσσόμενα μαχαίρια, χειροπέδες και ένα σιδερένιο πτυσσόμενο γκλοπ.

Μετά τη σύλληψή του, οι εργαζόμενοι του «Σωτηρία» έκαναν λόγο για «συνδικαλισμό των ημετέρων» και λογική ρουσφετιών και μικροεξυπηρετήσεων. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο μαζικές συνελεύσεις του Συλλόγου στο νοσοκομείο, όπου και αποφασίστηκε η καθαίρεση Κονιαβίτη από τη θέση τού προέδρου και η διαγραφή του από μέλος του Σωματείου.

Στον Κονιαβίτη επιβλήθηκε, με την με αριθμό 5/11-10-2013 απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου (ΠΠΣ) της 1ης Υ.ΠΕ Αττικής «…η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης δέκα (10) μηνών». Αρχικά τέθηκε σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας και επέστρεψε στη δουλειά το Νοέμβριο του 2018! Επί της απόφασης αυτής έγινε έφεση από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και από το Διοικητή του ΓΝΝΘΑ «ΣΩΤΗΡΙΑ», στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΔΠΣ), το οποίο επέβαλε «…ομόφωνα ως προσήκουσα την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης».

Επί της ποινής αυτής ο Κονιαβίτης έκανε έφεση στο ΣτΕ, η οποία δεν έχει ακόμα εκδικαστεί. Όσον αφορά στο ποινικό τμήμα της υπόθεσης, «έπεσε» στα μαλακά, καθώς τα περίπου 10 χρόνια που τιμωρήθηκε πρωτόδικα, το Εφετείο τα έκανε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, με αποτέλεσμα να μην μπει φυλακή και να απολυθεί.

Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες του ergasianet.gr, ο Κονιαβίτης επανήλθε, έκανε αίτηση και ζητά την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του ΔΠΣ και την επανατοποθέτησή του στη θέση που κατείχε πριν από την ποινή της οριστικής παύσης!

Απορίας άξιο, πάντως, είναι το πώς η υπόθεση αυτή μέχρι και σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει και σέρνεται για να συκοφαντείται το συνδικαλιστικό κίνημα. Από τότε έχουν περάσει τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πάλι ΝΔ). Να σημειώσουμε επίσης ότι, πέρα από την ομόφωνη καταδίκη και διαγραφή του Κονιαβίτη από το σωματείου του Νοσοκομείου «Σωτηρία», η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταδικάσει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αποκρουστική πρακτική (χρηματισμός)» και έχει ζητήσει «την παραδειγματική τιμωρία του», καθώς «τέτοιες ατομικές συμπεριφορές κηλιδώνουν το Συνδικαλιστικό Κίνημα και αμαυρώνουν την εικόνα του στα μάτια των εργαζομένων και των πολιτών», καθώς και η ΑΔΕΔΥ.

Από τις φωνασκίες του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε βρει την ευκαιρία να συκοφαντήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες των υγειονομικών κατά της ιδιωτικοποίησης της υγείας, σήμερα δεν έχει παραμείνει… ούτε η σκόνη τους. Τότε το χρησιμοποιούσαν ως ένα άλλοθι για τις 15.000 απολύσεις που ετοίμαζε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε συμφωνία με την τρόικα, ενώ αύριο θα το χρησιμοποιήσουν για να περάσουν τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, για καταργήσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία και να την αντικαταστήσουν με την ελαστική απασχόληση, όπως κάνουν τώρα με τη ΔΕΗ.

Ο τότε Υπουργός Υγείας και νυν Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, που «ξέχασε» φαίνεται αυτή την υπόθεση, φωνάζει σήμερα και νομοθετεί ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις σε δημοσίους υπαλλήλους που θα αντισταθούν στην άλωση του περιβάλλοντος και των κανόνων δόμησης, στο όνομα των επενδυτών και της «ανάπτυξης». Και είναι βέβαιον ότι θα αντλήσει παραδείγματα από τη δεξαμενή της διαφθοράς και του χρηματισμού επίορκων δημόσιων λειτουργών για να συκοφαντήσει τους αγώνες του λαού και των εργαζομένων.

Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε στο πρόγραμμά του «για καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς και της διαπλοκής» στη Δημόσια Διοίκηση, σήμερα δεν έχει μείνει… ούτε το μελάνι της υπόσχεσης.

Αυτό που έχει μείνει και ίσως επιστρέψει δριμύτερος είναι ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου «Σωτηρία» αλώβητος, ατιμώρητος και μάλιστα επί πληρωμή από το Δημόσιο.

Δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση για τους εργαζομένους στο δημόσιο και στα νοσοκομεία ειδικά, που – αν και εξαντλημένοι από την εντατικοποίηση – δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Παρόλα αυτά, κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους ο πέλεκυς της τιμωρίας για «παραπτώματα» που ωχριούν μπροστά στις απαράδεκτες πράξεις του πρώην προέδρου.

Κοινωνικό και «εταιρικό» προφίλ!

Μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, και αφού έχει στην τσέπη του ένα μέρος από του μισθού του από το Δημόσιο, ο Β. Κονιαβίτης φροντίζει υπέρ το δέον να φτιάξει το κοινωνικό προφίλ του.

Στο πλαίσιο αυτό, αφού καθαιρέθηκε από πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, βρήκε άλλη θέση προέδρου, δύο θέσεις προέδρων για την ακρίβεια, με βάση ό,τι αναγράφει στο προφίλ του στο facebook: του Συλλόγου Απανταχού Λημεριωτών «Ο Κατσαντώνης» και της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων ΟΕΣ. Εκεί γράφει ότι δουλεύει και στην εταιρεία Δ.Υ. (υπονοώντας ότι είναι δημόσιος υπάλληλος).

Αν διαβάσει κανείς ανακοινώσεις από χοροεσπερίδες και άλλες εκδηλώσεις των Συλλόγων, θα διαπιστώσει κανείς ότι από τα τραπέζια του έχουν περάσει ως συνδαιτυμόνες υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, αιρετοί, υποψήφιοι και εκλεγμένοι, με τους οποίους δεν χάνει την ευκαιρία να φωτογραφίζεται, όπως ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγράφων, αλλά και γνωστός επιχειρηματίας που βραβεύθηκε για την προσφορά του στην Ευρυτανία (σ.σ.: στην Ευρυτανία, διότι η προσφορά του στους εργαζομένους είναι ένα εργασιακό κάτεργο, με τρομοκρατία, απολύσεις και μισθούς πείνας).

Γνωρίζουν άραγε όλοι αυτοί το παρελθόν και τις πειθαρχικές εκκρεμότητες του Κονιαβίτη; Τη διάπραξη των πειθαρχικών παραπτωμάτων «α) της απόκτησης οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών και β) της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας», για τα οποία κρίθηκε ένοχος από το ΔΠΣ και του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης;

Εύλογα ερωτηματικά, γιατί θεωρούμε ότι οι πολίτες έχουν κρίση και αν είναι πλήρως ενημερωμένοι παίρνουν και τις σωστότερες αποφάσεις. Αξίζει  όμως να δούμε τη συνέπεια ορισμένων «πράσινων» συνδικαλιστών του Νοσοκομείου «Σωτηρία», που η αλλαγή της στάσης τους, εγείρει ερωτηματικά: Ενώ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου, αμέσως μετά τη σύλληψή του, καθαιρέθηκε και διαγράφηκε ομόφωνα, οι ίδιοι αυτοί συνδικαλιστές προσέτρεξαν προς υπεράσπισή του στο δικαστήριο! Ανάμεσά τους και το νυν μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου, κα Παπαγεωργίου. Ποιοι λόγοι άραγε επέβαλαν αυτή τη μεταστροφή;

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις συνομιλίες μεταξύ του Βασίλη Κονιαβίτη και της διοικητού, που ηχογραφήθηκαν από την αστυνομία, και δημοσιοποιήθηκαν και τα γράφηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης εκείνη την περίοδο:

07-10-2013, ώρα 13:25.

Διοικητής: Άργησες πολύ. Δώδεκα και μισή με μία σου είπα (ακατάληπτο). Όλα. Παρ’ τα.

Συνδικαλιστής: Τι να τα κάνω;

Δ: Τα θες ή δεν τα θες; Αν δεν τα θες τα παίρνω εγώ.

Σ: Κάτσε να μιλήσουμε λίγο.

Δ: Λοιπόν λέγε πόσα θες: Θες και τα τρία (ακατάληπτο)

Σ: Τι λες τώρα:

Δ: Θες να τα μετρήσεις:

Σ: Τι λες τώρα;

Δ: Πόσα θες; Πόσα θες; Θες αυτήν; Θες αυτήν; Σου έχω δύο.

Σ: Μια σακούλα. Θα μιλήσουμε στο τηλέφωνο πόσα είναι. Την Παρασκευή.

Δ: Θα τα πούμε την Παρασκευή. Ακου. Θέλω ένα πράγμα από σένα.

Σ: Ναι.

Δ: Θέλω να μου υποσχεθείς ότι (ακατάληπτο) θα φτιάξεις τα πάντα. Μη μου κάνεις φασαρία. Σ’ αυτήν τα θες ή σ’ αυτήν. Πού σε βολεύει; ( Αναφέρονται στη συσκευασία των χρημάτων).

Σ: (ακατάληπτο)

Δ: Ναι. Μπορείς;

Σ: Μια τυπική θα γίνει επικοινωνία.

Δ: Ναι.

Σ: (ακατάληπτο)…το εξώδικο θα πάει…(ακατάληπτο).

Δ: Θέλω να γίνουν πάρα πολύ ήρεμα (ακατάληπτο). Έχω εκτεθεί πάρα πολύ.

Σ: (ακατάληπτο).

Δ: Στα μάτια των παιδιών μου δηλαδή έχω εκτεθεί πολύ. Έχω εκτεθεί.

Σ: Το ξέρω.

Δ: Δηλαδή εάν τα δουν αυτά θα σε σκοτώσω, έχει δίκιο θα σε πιάσω από τον λαιμό θα σε σκοτώσω.

Σ: Είναι δυνατόν κυρία Καρρά;

Δ: Δεν υπάρχει περίπτωση.

Σ: Τι με πέρασες κυρία…

Δ: Και πρόβλημα. Τι θα πω εγώ μετά;

Σ: Θα δημιουργήσω εγώ πρόβλημα;

Δ: Ξέρω εγώ; Οχι εσύ προσωπικά. Όχι.

Καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας, η κα Καρρά συζητά με το συνδικαλιστή σχετικά με το πώς θα «στηθεί» η κάμψη των αντιδράσεων του σωματείου.

Δ: Θα την κάνουν οι υπάλληλοι τη σύμβαση μη σε νοιάζει.

Σ: Αυτό, αυτό.

Δ: Τη σύμβαση θα την κάνω πάρα πολύ καλά.

Σ: Ναι και να πεις στο εξώδικο ότι πρέπει να έρθουν εκεί, για τα βάζετε μου.

Δ: Ναι.

Σ: Από τη στιγμή που τα περιουσιακά στοιχεία του Νοσοκομείου ανήκουν στην Ι.Β.Β.Ε. Και εγώ πήρα εντολή από την…(ακατάληπτο)…

Δ: Ναι αυτό θα πω.

Σ: Α, μπράβο…

Δ: Ναι.

Σ: Γιατί τα βάζετε μαζί μου (ακατάληπτο)

Δ: Ναι αυτό θα πω, πηγαίνετε στο υπουργείο να φωνάξετε.

Σ: Γιατί δε διαμαρτυρηθήκατε…

Δ: Όλο αυτόν τον καιρό…

Σ: Όταν πήραν περιουσιακά στοιχεία.

Δ: Εντάξει.

Σ: Κατάλαβες;

Δ: Εντάξει, εντάξει. Αλλά θέλω να έχεις μιλημένες καταστάσεις… Δεν ξέρω.

Σ: Ό,τι μπορώ θα κάνω.

Δ: Άλλο να έχω να αντιμετωπίσω 10 και άλλο να έχω να αντιμετωπίσω 3 ας πούμε. Και από συγκεκριμένους κομματικά χώρους.


Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις